

SŁONY KARMEL KAWA ZIARNISTA
Doskonałą kawę z Ameryki Środkowej połączyliśmy z wyśmienitym naturalnym aromatem. Wynikiem jest Słony karmel, który wprawi Was w zachwyt. Ziarenka kawy wzbogacone atrakcyjnymi nutkami karmelizowanego cukru ze śmietaną i kilkoma ziarenkami morskiej soli powalą Was na kolana. Niezależnie od tego, czy kawa jest Waszym codziennym towarzyszem, czy też wspaniałym doznaniem w wyjątkowych chwilach, nie zapomnijcie skosztować tego rarytasu.
Skład
Arabica, AromatPianka i smak kawy
Aromatyzowana kawa ziarnista Słony karmel opiera się na honduraskiej kawie z regionu Marcala. To samo w sobie świadczy o nadzwyczajnej jakości, ponieważ chodzi o kawę uznawaną za najlepszą w całym Hondurasie. Jej smak jest naturalnie karmelowy z przebijającymi się nutkami owoców tropikalnych. Nasz roaster wzbogacił ją o kolejną aktywną warstwę - kilkoma kroplami naturalnego aromatu podbił jej „karmelowość” a mówiąc w przenośni po wierzchu posypał paroma ziarenkami soli. Wynik? Kawa słodko-słona, świeża i nietuzinkowa.
Pochodzenie kawy
Ziarno, na którym bazuje ta kawa pochodzi z tradycyjnego honduraskiego kawowego regionu Marcala. Warto wspomnieć, że Marcala może poszczycić się pierwszą chronioną marką potwierdzającą pochodzenie kawy.
Honduras jest zaliczany do największych producentów kawy w Ameryce Łacińskiej. W tatach 2017-2019 lokalni plantatorzy dołożyli do światowej produkcji około 7,5 miliona 60-cio kilogramowych worków. W końcu kawa jest niezwykle ważnym towarem dla gospodarki kraju od końca XIX wieku, kiedy to w Hondurasie powstało wiele mniejszych plantacji. Naturalne warunki sprzyjają uprawie krzewów kawowca, choć na niektórych obszarach plantatorzy borykają się z częstymi opadami deszczu, co utrudnia suszenie kawy na betonowych tarasach. Dlatego też obecnie wielu przetwórców korzysta z suszarni solarnych lub szklarń.
W regionie Marcala plantacje zakładane są na wysokościach 1 200 – 1 600 metrów nad poziomem morza, pracownicy zbierają jagody od grudnia do kwietnia. Przetwarza się je przez przemywanie, czyli owoce wsypuje się do zbiorników z wodą i przepuszcza przez tarki, aby pozbawić je skórki. Następnie przenosi się je do beczek (również napełnionych wodą) i pozostawia fermentować przez kilka godzin. Naturalny proces rozpuszcza miąższ otaczający zielone ziarenka kawy. Na zakończenie należy je wysuszyć, poddać selekcji i zapakować.
Gdy wyprodukowana w ten sposób kawa dociera do nas, roaster wykonuje kilka testów prażąc ją w różnych czasach i temperaturach. Po osiągnięciu idealnego rezultatu a przed właściwym prażeniem zrasza zieloną kawę olejem „nośnikiem” z naturalnym aromatem. Podczas palenia aromat wnika w ziarna dzięki czemu dłużej się utrzymuje i ma większą intensywność.
Zalety kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.
Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
