

SŁONY KARMEL KAWA ROZPUSZCZALNA
Jeśli lubicie słodko-słony smak w jednym, to jest to kawa, której nie powinniście przegapić. Wysokiej jakości, wymrażana i delikatnie aromatyzowana doskonała na poranek na łonie natury lub popołudniowy seans filmowy. Kawa rozpuszczalna Słony karmel przepędzi chandrę i lenistwo. Wleje w Wasze żyły radość i energię. W końcu stworzono ją z meksykańskiego ziarna pełnego słońca!
Skład
Arabica 80%, Robusta 20%, Naturalny aromat, KarmelPianka i smak kawy
Aromatyzowana kawa rozpuszczalna Słony karmel została stworzona z mieszanki meksykańskiej arabiki (80%) i robusty (20%). Wynikiem tego jest naturalnie słodkawa baza z nutą cytrusów. Po dodaniu aromatu słonego karmelu powstała kawa łącząca w sobie wszystkie wspomniane wcześniej smaki, w taki sposób, że podbija karmelową, czyli słodką linię, której wtóruje świeżość owoców a wszystko zwieńcza atrakcyjnie słony posmak.
Pochodzenie kawy
Meksyk to znany kraj w świecie kawy. Większość tutejszych plantacji położona jest na jego południu i w większości produkuje arabikę. Kawa w tym kraju pojawiła się już końcem XVIII w., jednak wielki rozkwit tego przemysłu nastał w latach 70-tych XIX wieku. Z biegiem czasu kawa stała się najcenniejszym płodem eksportowym Meksyku, zapewniając obywatelom ogromną ilość stanowisk pracy. Pojawiały się także tzw. okresy kryzysu kawowego, spowodowane złym zarządzaniem oraz spadkiem cen. Problemy nasiliły się w latach 1999-2003, spadła ilość wytwarzanego ziarna i zarazem wielkość inwestycji związanych z utrzymaniem oraz rozwojem plantacji.
Nie zmienia to jednak faktu, że kawa meksykańska ma obecnie jeszcze wiele do zaoferowania, dzięki rządzącym oraz inicjatywom wielu organizacji non-profit, które wspierają plantatorów kawy ekologicznej lub Fair Trade i podkreślają wagę pracy z lokalnymi odmianami. Te między innymi są mniej wymagające pod względem pielęgnacji, ich uprawa nie degraduje zbyt mocno środowiska i jest stosunkowo mało pracochłonna. Dobrą wiadomością jest to, że w latach 2015-2018 produkcja meksykańskich plantacji ponownie wzrosła.
Rozpuszczalna, czyli kawa instant nie jest wynalazkiem ostatniego dziesięciolecia, jakby się mogło wydawać. Jej historia sięga 1937 roku, kiedy to oficjalnie pojawiła się na rynku. Należy zauważyć, że pierwszą wersję tego rodzaju kawy o nazwie Essence of Coffee przygotowali żołnierze podczas wojny secesyjnej, czyli w latach 1861-1865. Była to mieszanka ekstraktu kawy, mleka w proszku i cukru, rzekomo o konsystencji „smaru do przekładni”. Ponieważ nie wzbudziła entuzjazmu, zakończono jej produkcję. Pierwszy patent na kawę rozpuszczalną został zarejestrowany w 1881 roku przez Alphonsa Allais. Stało się to we Francji. Potem nastąpiło kilka innych prób stworzenia kawy, którą wystarczy zalać gorącą wodą, aż powstała rozpuszczalna kawa, która towarzyszy nam obecnie.
Nowoczesna kawa rozpuszczalna jest produkowana przez rozpylanie lub wymrażanie. My preferujemy tą drugą metodę. Tak zwana liofilizacja, czyli wysuszanie mrozem, zachowuje bowiem w kawie maksimum substancji aromatycznych i całą gamę smaków. Kawa liofilizowana nie jest płaska smakowo, wręcz przeciwnie. Polecamy zapoznanie się z jej zaletami.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Optymalny sposób przygotowania wymaga małego garnka o pojemności 90 ml.
Użyjcie 1 lub 2 łyżeczek kawy i zalejcie przegotowaną wodą o temperaturze ok. 90°C. Gotująca się woda pozbawi kawę jej wyrazistego smaku.
Do przygotowania kawy używamy zawsze świeżej wody.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

IRISH CREAM kawa rozpuszczalna

ŚMIETANKOWO- KARMELOWA kawa rozpuszczalna
