

SŁODKA KUBA - puszka upominkowa 300 g
Zróbcie swoim bliskim piękny prezent, który zachwyci ich umysł i kubki smakowe! Przygotowaliśmy dla Was ekskluzywny pakiet kawy w puszce upominkowej.
"Skosztujcie kawy o charakterystycznym smaku czekolady i karmelu"
Puszka jest wypełniona ziarnami kawy aż po brzegi.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Delikatna, słodka kawa o pełnym ciele będzie smakowała odkrywcom nowych rozkoszy, a także doświadczonym magom kofeiny. Kuba Serrano Superior zawiera mniej kwasów niż odmiany wysokogórskie. Cechuje ją ciemny i osobliwy smak gorącej czekolady i karmelu. Podobnie jak w wypadku wszystkich dobrej jakości stuprocentowych arabik, również w tym wypadku powstaje przy poprawnym ekstrahowaniu gęsta i spójna pianka.
Pochodzenie kawy
Pasmo górskie Sierra Maestra znajduje się na południowym wybrzeżu wyspy Kuba. Jego najwyższa góra (a równocześnie najwyższa góra Kuby), Pico Turquino, ma 1974 m n.p.m. Klimat tropiczny i wilgotny stwarza idealne warunki dla uprawy kawowca (Coffea arabica). Miejscowa gleba jest bogata na miedź, mangan, chrom i żelazo. Kawa kubańska ma więc wyjątkowy smak. Najczęstsze odmiany, jakie znajdziemy na Kubie, to Bourbon, Typica, Caturra i Catui & Catimor.
Kawowce są zbierane ręcznie od lipca do grudnia. Ich czerwone owoce, wielkością i wyglądem podobne do czereśni, są obrabiane tak zwaną mokrą drogą, a więc przez przemywanie. Zaraz po zbiorze są wsypane do dużych zbiorników z wodą. Jakościowa część zbioru opadnie na dno, reszta zostaje zebrana z powierzchni. Wraz z wodą są czereśnie przeciskane przez specjalne płyty gniotące, które usuną miąższ. Nasienia (ziarenka kawy) poddane są fermentacji, następnie są suszone na słońcu i w suszarkach. Na końcu jest kawa segregowana i pakowana po 60 kilogramach w workach z juty.
Na Kubę kawowce dotarły w 1748 roku. Plantacje kawowe są obrabiane przez mieszkańców wsi, do których należą najczęściej małe kawałki ziemi. Często zrzeszają się w większych grupach, by zapewnili lepszy zbyt. Każda partia kawy kubańskiej ma wyraźną i dającą się udowodnić historię. Co roku kraj eksportuje jej 8 tysięcy ton. Kubańczycy uwielbiają kawę, gotują ją do termosów, dodają cukier i noszą ze sobą. Kawę z mlekiem można na Kubie otrzymać tylko w lepszych hotelach, tutejsi mieszkańcy piją ją tylko osłodzoną.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

Podarunkowy zestaw degustacyjny Kaw z całego świata
