

SALWADOR SHG FINCA LOS NARANJOS - Micro Lot
Salwador to środkowoamerykański kraj na wybrzeżu Pacyfiku szczególnie dba o swoje wyjątkowe uprawy. Oczywistym przykładem jest ten mikrolot z plantacji na zboczu wulkanu. Jedna z najbardziej niezwykłych kaw wysokogórskich na świecie smakuje jak mleczna czekolada....
Skład
Arabica 100%PIANKA I SMAK KAWY
Mikrolot El Salvador SHG Finca Los Naranjos charakteryzuje się wspaniałym smakiem mlecznej czekolady i rzadkim, charakterystycznym aromatem. Filiżanka dostarcza bogatych doznań z akcentem orzechów laskowych, kwasowość jest niska. Kawa jest bardzo gładka, idealna do espresso.
POCHODZENIE KAWY
O wyjątkowości tej niepowtarzalnej partii świadczy skrót SHG w jej nazwie. Jest to skrót od Strictly High Growing, czyli kawy uprawianej wyłącznie w warunkach wysokogórskich. Oznacza to 1000-2000 m nad poziomem morza. Taka kawa dojrzewa wolniej, więc jej smak jest bardziej zwarty i zrównoważony.

Rodzinne gospodarstwo tonie w zieleni pokrywającej wulkan o tej samej nazwie. Można ją znaleźć pomiędzy miastami Los Naranjos i Juayúa, około godziny jazdy od drugiego co do wielkości miasta Salwadoru, Santa Ana. Drzewa kawowe rosną w cieniu cyprysów, dość wysoko nad morzem. Dzięki temu owoc ten ma swoje ekskluzywne właściwości i przydomek - jedna z najbardziej niezwykłych kaw na świecie.
Kawa jest zbierana wyłącznie ręcznie na farmie. Dzięki temu zbierane są tylko dojrzałe owoce, a jednocześnie unika się uszkodzeń drzewek kawowych. Czerwone wiśnie kawowe muszą być przetworzone w ciągu 24 godzin. Pomimo tego, że farma posiada rozbudowany system dróg wodnych i zbiorników, tzw. (fully-washed, wet-processed), przetwarzana na mokro jest procesem uciążliwym i wymagającym. Może to zepsuć całe zbiory. Ale kiedy kawa jest myta przez doświadczonego i odpowiedzialnego rolnika, kawa na końcu procesu jest bogata w owocowe podteksty, czysta i cudownie intensywna.
Owoce drzewa kawowego są najpierw wsypywane do dużych zbiorników z wodą. Są one przepuszczane przez specjalne urządzenia, które pozbawiają je miąższu i skórki. Obłuskane ziarna trafiają do kadzi fermentacyjnych, gdzie przebywają do 36 godzin. Woda uwalnia enzymy, które rozbijają lepką warstwę i jednocześnie pozbywają się ziaren z pergaminowego pokrycia. Fermentacja jest ściśle monitorowana - kierownik plantacji nadzoruje temperaturę kadzi i czas jej trwania. Ostatnim etapem jest suszenie. Mikrolot El Salvador SHG Finca Los Naranjos był suszony na słonecznych tarasach. Pracownicy rozrzucają ziarna kawy na betonowych powierzchniach i okresowo grabią je i obracają. W nocy i w przypadku deszczu tarasy muszą być przykryte plandekami, aby zapobiec zawilgoceniu kawy.
Każdy zainteresowany degustacją mikrolotu powinien wiedzieć, że El Salvador SHG Finca Los Naranjos to odmiana kawy Bourbon Arabica. Rolnik uprawia własne młode sadzonki, więc nie jest to import. Bourbon ma stosunkowo małe owoce, które łatwo opadają. Z drugiej strony mają zrównoważony smak i doskonałą jakość.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

11. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SALWADOR SHG RED BOURBON FINCA SANTA ADELAIDA -MICRO LOT

MYANMAR PADUAK WASHED AA (BARMA) - kawa ziarnista
