SALVADOR SHG CARACOLI PB (peaberry) - kawa ziarnista
Kawa perłowa jest gwarancją wykwintnych doznań smakowych. W przypadku peaberry z Salwadoru delektujcie się smakiem miodu, pomarańczy, grejpfrutów. Okrągłe ziarenka są rarytasem. Powstają samoistnie w jagodach kawowca. Dzięki temu mają bogatszy aromat i są twardsze, prażymy je w specjalny sposób. Zaparzcie sobie kawę peaberry. Pożądaną, doskonałą i dodatkowo pochodzącą z wysokich gór.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa Salvador SHG Caracoli PB jest zaliczana do grupy ziarnistych o średniej kwasowości. Jest zrównoważona, delikatna i słodka. W smaku rozpoznacie owoce, karmel i miód. Jej aksamitny smak utrzymuje się w ustach przyjemnie długo. Ponieważ chodzi o arabikę, oczekujcie delikatnej pianki.
Pochodzenie kawy
Historia kawy Salvador SHG Caracoli PB jest poniekąd wyjątkowa. Dzięki swej jakości jest uznawana za jedną z najlepszych, jaką może wydać z siebie gleba Salwadoru pod wprawnym okiem plantatorów, unikalna pod każdym względem. Tak zwana kawa peaberry stanowi 5 procent zbieranych ziarenek, ma okrągły kształt i perłowy wygląd. Jak się to dzieje? Nawet naukowcy nie potrafią do końca wyjaśnić, co jest przyczyną mutacji w rozwoju nasion kawy. Owoc kawowca przypominający czerwoną jagodę zazwyczaj zawiera dwa ziarenka. Czasami jednak dochodzi do tego, że powstaje tylko jedno. Jest okrągłe, stosunkowo twarde i niesamowicie aromatyczne. Plantatorzy oddzielają perłowe ziarenka dlatego, że wymagają one innego sposobu prażenia. Rozwinąć należałoby również skrót SHG, czyli Strictly High Growing. Oznacza to zbiory w warunkach wysokogórskich. Świadczy to o wyjątkowym, owocowym smaku.
W Salwadorze owoce kawowca zbierane są od grudnia do połowy kwietnia. Zbiory poddawane są procesowi przemywania, to znaczy, że są wsypywane do zbiornika z wodą, mechanicznie pozbawiane skórek, poddawane fermentacji (aby oddzielić ziarno od miąższu) i suszone w suszarkach bębnowych lub bezpośrednio na słońcu.
Marynarze mijający Salwador w połowie 19-stego stulecia, łatwo go rozpoznawali po często aktywnym wulkanie znajdującym się na tym obszarze. Wulkan Izalco, nazywany „Latarnią Pacyfiku”, dzięki częstym wybuchom stał się ważnym punktem orientacyjnym. Salwador (República de Salvador) jest niepodległym państwem od 1841 roku, jednak dopiero po zakończonej w 1992 roku wojnie domowej stał się republiką konstytucyjną. Ten środkowoamerykański kraj oprócz niestabilności gospodarczej musiał stawić czoła niszczycielskim trzęsieniom ziemi i erupcjom wulkanicznym. Salwador ma ponad 300 rzek i wiele jezior, przecinają go dwa pasma górskie. Ogromna większość jego obszaru rozpościera się w głębi lądu.
Nie ma się czemu dziwić, że plantacje kawowców są zakładane przez miejscową ludność na dużych wysokościach nad poziomem morza. Robią to w tradycyjny sposób niezmiennie od połowy 19-stego stulecia. Krzewy kawowca przeważnie odmiany Burbon dobrze odnajdują się w wysokogórskich warunkach a ich ziarna charakteryzują się bajeczną jakością.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze ok. 95°C.