Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

RWANDA GISENYI FW A SCR. 15+ MUTETELI RUGAMBA - MICRO LOT

Kod: 1633

Większość plantacji w Rwandzie jest położona wysoko w górach, nie jest wyjątkiem i ta, z której sprowadziliśmy mikrolot Rwanda Gisenyi FW A SCR 15+ Muteteli Rugamba. To właśnie wzgórza, ich gleba oraz panujący tutaj klimat nadają ziarenkom niepowtarzalny smak i aromat. W tym przypadku czeka Was spotkanie z dzikimi kwiatami, zielonymi jabłkami, cytrusami i ciemnymi jagodami. Plantacja w regionie Gisenyi opiekuje się wyjątkową kawą ze szczególną uwagą.

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
265,7 zł /1000 g 225,8 zł /1000 g 22,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 19. 6. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Rwanda
Różnorodność
Różnorodność:
Red Bourbon
Region
Region:
Gisenyi, Muteteli
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1700 - 2200m
Smak
Smak:
Owoce, Kwiaty
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy 

Kawa ziarnista Rwanda Gisenyi FW A SCR 15+ Muteteli Rugamba jest smakowo wielowarstwowa, jednak doskonale zbalansowana i harmonijna. Miękką, kremową bazę podkreślają nutki kwiatów, soczystych zielonych jabłek, świeżych cytryn i pomarańczy oraz ciemnych jagód. Wszystko to jest ukoronowane karmelowym zwieńczeniem.

 

Pochodzenie kawy 

Historia przemysłu kawowego w Rwandzie jest z jednej strony bardzo burzliwa a z drugiej monumentalna. Kawa przybyła do Rwandy w 1904 roku, przywieziona przez misjonarzy i bardzo szybko stała się jedną z najważniejszych upraw rynkowych w kraju. Na początku był to towar gorszej jakości, jednak znalazł swoich amatorów. Gdy w 1962 kraj odzyskał niepodległość, przemysł kawowy był w ogromnym kryzysie. Plantatorzy nie poddali się a swoją uwagę skierowali w stronę kaw wysokiej jakości oraz tych, z najwyższej półki. Postawili na wyjątkowe warunki naturalne, wieloletnie doświadczenie i krzewy wysokiej jakości. Odradzanie się przemysłu kawowego było również wspierane jednolitą strategię państwową.

Obecnie w Rwandzie funkcjonuje ponad 450 tysięcy drobnych plantatorów kawy, z których zdecydowana większość hoduje odmianę Arabica Bourbon, charakteryzującą się bazą doskonałą, gładką, kremową do aksamitnej z nutą cytrusów i karmelowym posmakiem. Dzięki niej Rwanda stała się jednym z trzydziestu największych producentów kawy na świecie, a trzeba dodać, że jej produkty są bardzo wysokiej jakości.

Okres wegetacji rozpoczyna się we wrześniu lub październiku i trwa do zbiorów, które odbywają się od marca do czerwca (ze szczytem zwykle w maju). Prawie wszędzie w Rwandzie kawa przetwarzana jest przez przemywanie. Wielką zasługę mają w tym poczynione znaczne inwestycje w komunalne zakłady przemywania, które są w stanie wyprodukować niezliczone ilości unikalnych mikrolotów.

Jednym z nich jest Rwanda Gisenyi FW A SCR 15+ Muteteli Rugamba z regionu Gisenyi, który wsławił się kawą we wszystkich aspektach. Dojrzewając osiąga doskonałą jakość, jest perfekcyjnie przetwarzana a dodatkowo umożliwia się turystom i miłośnikom kawy zwiedzanie plantacji, co pozwala im być choć przez chwilę elementem pachnącej historii rwandyjskiej kawy. Właśnie tu, w kotlinie Albertine Rift (gdzie warto odwiedzić jezioro Kivu, jedno z najgłębszych i największych na świecie), znajduje się plantacja, której zbiory można na miejscu skosztować.

Dzicz mikroregionu Albertine Rift zapewnia krzewom kawowca doskonałe warunki. Ich owoce przetwarzane są w zakładzie Canege, który poddaje obróbce zbiory z około 1200 drobnych plantacji w okolicy. Starannie zbierana jagody najpierw umieszcza się w kąpieli wodnej, gdzie pozostają przez 16-36 godzin. Dzięki wodzie miękną i pęcznieją. Następnie są wsypywane do urządzeń przemywających, które w prosty sposób pozbawiają je skórki i miąższu. Oswobodzone ziarenka kawy są przenoszone do zbiorników z czystą wodą i tam fermentują przez 36 godzin. W ten sposób są pozbawiane pozostałości włókien, czemu pomaga również końcowe „spryskiwanie” wodą. Na zakończenie kawę rozkłada się na betonowych płytach i suszy na słońcu.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.

Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
170,4 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 19. 6. 2024

15% ZNIŻKA
GWATEMALA SANTA ROSA LA CABANA - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA SANTA ROSA LA CABANA - kawa ziarnista

Idealnie zrównoważony smak, doskonałe przetwarzanie. Gwatemalskie zbiory z gospodarstwa La Cabana wyróżniają się świeżością, w której wyraźnie widać czekoladową słodycz. Dlatego też cieszy się dużym zainteresowaniem wśród baristów. Specjalna kawa rosła w otoczeniu drzew bananowych, była zbierana w czasie największej dojrzałości i przetwarzana przez staranne mycie. Czy cieknie Wam już ślinka?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

15% ZNIŻKA
INDONZJA JAVA BLAWAN ESTATE - MICRO LOT
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDONZJA JAVA BLAWAN ESTATE - MICRO LOT

Dla kawy z „wyspy przypraw” typowymi są wielowarstwowość smaku i żywość.Zazwyczaj wybijają się w niej nutki owoców i właśnie przypraw, którerolnicy uprawiają w sąsiedztwie plantacji kawy. Podobnie jak w przypadkumikrolotu Indonezja Java Blawan Estate z regionu Ijen, której charakterkształtuje obecność zespołu kilku wulkanów. Specyficzne warunki glebowe,położenie na większych wysokościach oraz mikroklimat płaskowyżu wpisująsię w smak i aromat każdego ziarenka kawy. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
209,8 zł /1000 g 178,3 zł /1000 g 17,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 19. 6. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »