Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

RWANDA GISENYI FW A SCR. 15+ MUTETELI RUGAMBA - MICRO LOT

Kod: 1633

Większość plantacji w Rwandzie jest położona wysoko w górach, nie jest wyjątkiem i ta, z której sprowadziliśmy mikrolot Rwanda Gisenyi FW A SCR 15+ Muteteli Rugamba. To właśnie wzgórza, ich gleba oraz panujący tutaj klimat nadają ziarenkom niepowtarzalny smak i aromat. W tym przypadku czeka Was spotkanie z dzikimi kwiatami, zielonymi jabłkami, cytrusami i ciemnymi jagodami. Plantacja w regionie Gisenyi opiekuje się wyjątkową kawą ze szczególną uwagą.

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Rwanda
Różnorodność
Różnorodność:
Red Bourbon
Region
Region:
Gisenyi, Muteteli
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1700 - 2200m
Smak
Smak:
Owoce, Kwiaty
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy 

Kawa ziarnista Rwanda Gisenyi FW A SCR 15+ Muteteli Rugamba jest smakowo wielowarstwowa, jednak doskonale zbalansowana i harmonijna. Miękką, kremową bazę podkreślają nutki kwiatów, soczystych zielonych jabłek, świeżych cytryn i pomarańczy oraz ciemnych jagód. Wszystko to jest ukoronowane karmelowym zwieńczeniem.

 

Pochodzenie kawy 

Historia przemysłu kawowego w Rwandzie jest z jednej strony bardzo burzliwa a z drugiej monumentalna. Kawa przybyła do Rwandy w 1904 roku, przywieziona przez misjonarzy i bardzo szybko stała się jedną z najważniejszych upraw rynkowych w kraju. Na początku był to towar gorszej jakości, jednak znalazł swoich amatorów. Gdy w 1962 kraj odzyskał niepodległość, przemysł kawowy był w ogromnym kryzysie. Plantatorzy nie poddali się a swoją uwagę skierowali w stronę kaw wysokiej jakości oraz tych, z najwyższej półki. Postawili na wyjątkowe warunki naturalne, wieloletnie doświadczenie i krzewy wysokiej jakości. Odradzanie się przemysłu kawowego było również wspierane jednolitą strategię państwową.

Obecnie w Rwandzie funkcjonuje ponad 450 tysięcy drobnych plantatorów kawy, z których zdecydowana większość hoduje odmianę Arabica Bourbon, charakteryzującą się bazą doskonałą, gładką, kremową do aksamitnej z nutą cytrusów i karmelowym posmakiem. Dzięki niej Rwanda stała się jednym z trzydziestu największych producentów kawy na świecie, a trzeba dodać, że jej produkty są bardzo wysokiej jakości.

Okres wegetacji rozpoczyna się we wrześniu lub październiku i trwa do zbiorów, które odbywają się od marca do czerwca (ze szczytem zwykle w maju). Prawie wszędzie w Rwandzie kawa przetwarzana jest przez przemywanie. Wielką zasługę mają w tym poczynione znaczne inwestycje w komunalne zakłady przemywania, które są w stanie wyprodukować niezliczone ilości unikalnych mikrolotów.

Jednym z nich jest Rwanda Gisenyi FW A SCR 15+ Muteteli Rugamba z regionu Gisenyi, który wsławił się kawą we wszystkich aspektach. Dojrzewając osiąga doskonałą jakość, jest perfekcyjnie przetwarzana a dodatkowo umożliwia się turystom i miłośnikom kawy zwiedzanie plantacji, co pozwala im być choć przez chwilę elementem pachnącej historii rwandyjskiej kawy. Właśnie tu, w kotlinie Albertine Rift (gdzie warto odwiedzić jezioro Kivu, jedno z najgłębszych i największych na świecie), znajduje się plantacja, której zbiory można na miejscu skosztować.

Dzicz mikroregionu Albertine Rift zapewnia krzewom kawowca doskonałe warunki. Ich owoce przetwarzane są w zakładzie Canege, który poddaje obróbce zbiory z około 1200 drobnych plantacji w okolicy. Starannie zbierana jagody najpierw umieszcza się w kąpieli wodnej, gdzie pozostają przez 16-36 godzin. Dzięki wodzie miękną i pęcznieją. Następnie są wsypywane do urządzeń przemywających, które w prosty sposób pozbawiają je skórki i miąższu. Oswobodzone ziarenka kawy są przenoszone do zbiorników z czystą wodą i tam fermentują przez 36 godzin. W ten sposób są pozbawiane pozostałości włókien, czemu pomaga również końcowe „spryskiwanie” wodą. Na zakończenie kawę rozkłada się na betonowych płytach i suszy na słońcu.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.

Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot

Rodzina jest fundamentem … dobrej plantacji. Kiedy pół wieku temu Moises Meza posadził pierwsze drzewa kawowe w obszarze Leon Cortes, wiedział, że robi dobrze. Dziś tą wyjątkową kawę hodują w cieniu drzew jego synowie Javier i Gabriel. Na ich Micro Lots tzw. mikropartię niecierpliwie czekają koneserzy kawy na całym świecie. Ta ostatnia ma delikatny, mleczno czekoladowy smak odświeżony tonami wiśni. Ta najlepsza kawa z Kostaryki i Was zachwyci. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
298,3 zł /1000 g 29,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023

KONGO LATUMBA AA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KONGO LATUMBA AA kawa ziarnista

Kongo przeżywa renesans kawy. Po dziesięcioleciach konfliktów społecznych małe farmy powracają do blasku i wysyłają światu jasny sygnał: Trzymajcie z nami, kawa z Kongo jest pyszna! Kongo to miejsce, w którym rodzą się prawdziwe specjały. Takich jak kawa Latumba AA o intensywnym aromacie i smaku czerwonych pomarańczy, jeżyn, trzciny cukrowej i kardamonu. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Kenia AA Nakuru Mutungat - Micro Lot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kenia AA Nakuru Mutungat - Micro Lot

Kenijska kawa jest jedną z najlepszych na świecie. Ma bogate ciało, wysoką kwasowość, intensywny smak i wyśmienity aromat. Tak, dokładnie taka jest Kenja AA Nakuru Mutunugat microlot z regionu wulkanów i jezior. Smakuje porzeczkami, morelami, wiśniami i winogronami, a także soczystym granatem. Uprawiana na plantacji zarządzanej przez Kibirigwi Farmers Cooperative Society, otrzymała nie tylko najwyższej klasy opiekę, ale także swój własny rodowód.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
223,4 zł /1000 g 22,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »