

RWANDA FULLY WASHED MUHONDO kawa ziarnista
Osiem dużych wulkanów na wschodzie nieokiełznanej Afryki zapewnia kawie najwyższej jakości idealne warunki do wzrostu i dojrzewania. Uprawiana jest wysoko na wzgórzach i wraz z powolnym dojrzewaniem, zyskuje intensywny, stały smak.
Skład
ArabicaPianka i smak kawy
Rwanda Fully Washed Muhondo zachwyci słodkim smakiem, aksamitnie gładkim ciałem i cytrynową kwaskowością. Kawa ta doskonale smakuje jako espresso, a jej niuanse można również podziwiać, filtrując lub przygotowując kawę białą. Pianka jest elastyczna, zwarta i delikatna.
Pochodzenie kawy
Miejsce, gdzie rośnie kawa, zawsze ma znaczenie. W przypadku Rwandy Fully Washed Muhondo są to wzgórza pochodzenia wulkanicznego, których gleba jest bogata w minerały. W połączeniu z wschodnioafrykańskim klimatem alpejskim kawa ma tutaj wyjątkowy mikroklimat do dojrzewania.
Sama Rwanda, zetknęła się z kawą w czasach kolonizacji. W latach trzydziestych ubiegłego wieku chłopi, pod nadzorem Belgów i Niemców, zaczęli uprawiać odmiany kawy o wysokich plonach i niskich kosztach produkcji. Wówczas jakość nie była najważniejszą cechą kawy z Rwandy. W latach dziewięćdziesiątych kraj przeszedł wojnę domową, podczas której zginęło prawie milion osób, a rozwój gospodarczy zwolnił. Dopiero na początku nowego tysiąclecia rząd zaczął zachęcać rolników do uprawy kawy. Od tego czasu promuje jakość swojej kawy opowiadając się za udziałem w aukcjach i zapewniając uczciwe warunki eksportu.
Dziś Rwanda dostarcza 0,2% kawy na rynek światowy. Jej miejsce na światowych rynkach ciągle rośnie, a kawa ta zdobywa wiele nagród w licznych konkursach międzynarodowych.
Około 95 procent tutejszych roślin produkuje ziarenka burbonowe o wysokiej jakości odmiany Arabika. Owoce są zbierane ręcznie od marca do lipca. Mokra metoda przetwarzania(pranie) nadaje kawie przyjemny aromat i owocowy posmak.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 °C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY ziarnista kawa

ETHIOPIA DJIMMAH kawa ziarnista
