Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ROZDROBNIONE ZIARNA KAKAOWCA BIO

Kod: 862
Ocena: doskonały, 2 recenzje

Można wesoło chrupać! Kawałki surowych ziaren kakaowca pomogą poprawić nastrój i poziom przeciwutleniaczy we krwi. Ile razy zjedliście tabliczkę czekolady, a później przez tydzień tego żeście żałowali ... W przypadku rozdrobnionych ziaren kakaowca możecie być pewni, że nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie będziecie zachwyceni stuprocentowym czekoladowym smakiem oraz przypływem pozytywnej energii. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
200,6 zł /1000 g 20,1 zł /100 g
Dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Ekwador
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce
BIO
BIO:
Tak

Skład

100% Ziarna kakaowca

Smak

Te rozgniecione ziarna kakaowca ukrywają w sobie smak prawdziwej gorzkiej czekolady. Podczas uważniejszej degustacji można odkryć też lekkie ślady owoców i orzechów.

Pochodzenie

Ziarna kakaowca - nasiona kakaowca właściwego (Theobroma cacao) są najczęściej stosowane do wytwarzania masy kakaowej, kakao w proszku, czekolady i różnych słodyczy. Aby zakończyć listę, wspomnijmy również, że niektóre plemiona Indian korzystało go do wykonywania fumigacji. I to właśnie Indianie odkryli, że ziarna kakaowca poprawiają samopoczucie. W epoce prekolumbijskiej są one rozpoznawane nie tylko jako cenne źródło składników odżywczych, ale także jako środek płatniczy. Dla Azteków, nasiona były darem Boga Qutezalcoatla, Majowie je prosto ofiarowali swoim bogom.

Drzewo kakaowca, którego ogólna nazwa wywodzi się z języka greckiego (Theos Bóg, Broma - żywność), jest drzewem początkowo szeroko rozpowszechnionym z południowo-wschodniego Meksyku do dorzecza Amazonki. Ostatnie badania jednak zidentyfikowały natywne obszary występujące w Peru. Rośnie w wilgotnych ekosystemach leśnych i celowo zostało zasiane już w 1900-900 p.n.e.

Drzewo ziarna rodzi w piątym roku po kiełkowaniu, każdego roku może mieć maksymalnie 6000 kwiatów, ale tylko 20 strąków. W tych zazwyczaj ukryte jest około 40 nasion. Rolnicy całe strąki (wydłużone, wzdłużnie rowkowane ziarna kakaowca) zbierają 3-4 razy w roku. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża i wybierane są ziarna, które są pogrążone w białym i słodkawym miąższu. Po wydobyciu ziaren nastąpi wstępna fermentacja przez kilka dni i następnie się je suszy, zazwyczaj w miejscu nasłonecznionym. Ale praca rolników tutaj nie kończy. Podczas suszenia ziarna często trzeba zgrabiać, by nie zaczęło pleśnieć.

Wśród największych producentów kakao są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Indonezja, Nigeria, Brazylia ... Ziarna są głównym składnikiem czekolady, ale miąższ również jest wykorzystywany. Jest on używany do przygotowania orzeźwiających soków, koktajli lub galaretek. Może być również używany do produkcji napoju alkoholowego dostępnego zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych.

Chociaż prawie każdy kocha czekoladę i kakao, wielu się waha czy jego spożycie jest zdrowe. Badania naukowe potwierdzają, że ziarna kakaowca, zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy (najwięcej z wszystkich pokarmów świata), magnezu, wapnia, potasu, fosforu, teobrominę i kofeinę. Dzięki temu kakao poprawia samopoczucie, dodaje energii i może przyczynić się do zapobiegania niektórym chorobom.

Rozdrobione ziarna kakaowca mogą być spożywane jak orzeszki ziemne. Można pojadać je bezpośrednio się lub posypać im desery, sałatki i ryby. Doskonale smakują przy kieliszku czerwonego wina.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Można je spożywać jako orzechy.

Smak i nuty:
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g ziaren kakao
Wartość energetyczna: 520 kcal
Tłuszcze: 52 %
Białka: 14 g
Sacharydy: 20 g
Teobromina: 1,3 g
Kofeina: 0,1 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

16. 10.

Ocena: doskonały
Rozdrobnione ziarna kakaowca - po rozpakowaniu byłem trochę zdziwiony, co to jest? Struktura i kolor drobniejszego żwiru (nie byłem bardzo zadowolony z wyglądu) ale po zapachu, stwierdziłem, że nie będzie tak źle, jak to wyglądało na początku. Smaczne - ale kto nie lubi wysokiej „oktanowej czekolady”, to może to nie być dla niego właściwy wybór. Dla mnie jest super! wystarczy tylko trochę i powoli przeżuwać- smak jest świetny i długo utrzymuje się w ustach. To tylko moja opinia - każdy musi dokonać własnego osądu, ale najpierw musi spróbować :) Ja uważam że są bardzo dobre.

30. 9.

Ocena: bardzo dobra
Rozdrobnione ziarna kaowca kupiłam z ciekawości i nie żałuję! Sa bardzo smacze, jem je jako przekąskę albo dodaję rano do musli albo jogurtu. Polecam Gosia

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
170,4 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023

EKVADOR UNOCADE BIO - ziarna kakaowca nieprażone sortowane
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

EKVADOR UNOCADE BIO - ziarna kakaowca nieprażone sortowane

Za trzy możecie mieć królika, za sto dwie krowy. Ziarna kakaowca były twardą walutą Azteków. Te czasy minęły, ale wielkie korzyści z nasion kakaowca pozostają. Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, teobrominy i kofeiny. Zamień je za smażone smakołyki i przegryzaj je w samochodzie, przed telewizorem lub przy dobrej książce. Ekwadorskie ziarna kakaowca należą do jednych z najlepszych na świecie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
237,4 zł /1000 g 23,7 zł /100 g
Dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO PERU 81%
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO PERU 81%

Istnieją dwa rodzaje konsumentów czekolady. Niektórzy spożywają dowolny rodzaj w dowolnej ilości, a inni szukają przysmaków, specjalności i wyjątkowych doznań. Niezależnie od tego, czy należysz do jednej czy do drugiej grupy, nie przegap peruwiańskiej, 81 procentowej czekolady Grand Cru Bagua Nativo. W pierwszym przypadku będziesz cieszyć się ekskluzywnym doświadczeniem smakowym, w drugim, będziesz wiedzieć, że w ustach rozpływa ci się autentyczny produkt starożytnej odmiany… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
209,6 zł /1000 g 21,0 zł /100 g
Dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »