ROZDROBNIONE ZIARNA KAKAOWCA BIO
Można wesoło chrupać! Kawałki surowych ziaren kakaowca pomogą poprawić nastrój i poziom przeciwutleniaczy we krwi. Ile razy zjedliście tabliczkę czekolady, a później przez tydzień tego żeście żałowali ... W przypadku rozdrobnionych ziaren kakaowca możecie być pewni, że nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie –będziecie zachwyceni stuprocentowym czekoladowym smakiem oraz przypływem pozytywnej energii.
Skład
Ziarno kakowca BIO 100%Smak
Te rozgniecione ziarna kakaowca ukrywają w sobie smak prawdziwej gorzkiej czekolady. Podczas uważniejszej degustacji można odkryć też lekkie ślady owoców i orzechów.
Pochodzenie
Ziarna kakaowca - nasiona kakaowca właściwego (Theobroma cacao) są najczęściej stosowane do wytwarzania masy kakaowej, kakao w proszku, czekolady i różnych słodyczy. Aby zakończyć listę, wspomnijmy również, że niektóre plemiona Indian korzystało go do wykonywania fumigacji. I to właśnie Indianie odkryli, że ziarna kakaowca poprawiają samopoczucie. W epoce prekolumbijskiej są one rozpoznawane nie tylko jako cenne źródło składników odżywczych, ale także jako środek płatniczy. Dla Azteków, nasiona były darem Boga Qutezalcoatla, Majowie je prosto ofiarowali swoim bogom.
Drzewo kakaowca, którego ogólna nazwa wywodzi się z języka greckiego (Theos – Bóg, Broma - żywność), jest drzewem początkowo szeroko rozpowszechnionym z południowo-wschodniego Meksyku do dorzecza Amazonki. Ostatnie badania jednak zidentyfikowały natywne obszary występujące w Peru. Rośnie w wilgotnych ekosystemach leśnych i celowo zostało zasiane już w 1900-900 p.n.e.
Drzewo ziarna rodzi w piątym roku po kiełkowaniu, każdego roku może mieć maksymalnie 6000 kwiatów, ale tylko 20 strąków. W tych zazwyczaj ukryte jest około 40 nasion. Rolnicy całe strąki (wydłużone, wzdłużnie rowkowane ziarna kakaowca) zbierają 3-4 razy w roku. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża i wybierane są ziarna, które są pogrążone w białym i słodkawym miąższu. Po wydobyciu ziaren nastąpi wstępna fermentacja przez kilka dni i następnie się je suszy, zazwyczaj w miejscu nasłonecznionym. Ale praca rolników tutaj nie kończy. Podczas suszenia ziarna często trzeba zgrabiać, by nie zaczęło pleśnieć.
Wśród największych producentów kakao są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Indonezja, Nigeria, Brazylia ... Ziarna są głównym składnikiem czekolady, ale miąższ również jest wykorzystywany. Jest on używany do przygotowania orzeźwiających soków, koktajli lub galaretek. Może być również używany do produkcji napoju alkoholowego dostępnego zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych.
Chociaż prawie każdy kocha czekoladę i kakao, wielu się waha czy jego spożycie jest zdrowe. Badania naukowe potwierdzają, że ziarna kakaowca, zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy (najwięcej z wszystkich pokarmów świata), magnezu, wapnia, potasu, fosforu, teobrominę i kofeinę. Dzięki temu kakao poprawia samopoczucie, dodaje energii i może przyczynić się do zapobiegania niektórym chorobom.
Rozdrobione ziarna kakaowca mogą być spożywane jak orzeszki ziemne. Można pojadać je bezpośrednio się lub posypać im desery, sałatki i ryby. Doskonale smakują przy kieliszku czerwonego wina.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Można je spożywać jako orzechy.
Potrzebujesz porady?
Wartość energetyczna: | 520 kcal |
Tłuszcze: | 52 % |
Białka: | 14 g |
Sacharydy: | 20 g |
Teobromina: | 1,3 g |
Kofeina: | 0,1 g |
16. 10.
30. 9.