

CZEKOLADA W PASTYLKACH MADAGASKAR ORIGIN 69,4%
Czekolada jest z kakao i kakao jest z kakaowca. Rosną one w wielu miejscach, ale to przede wszystkim Madagaskar z radością będziemy wspierali. Najsłodsze plony na świecie mogą pomóc zwalczać ubóstwo w tym kraju. Dla drobnych rolników ziarna kakaowca są jednym z niewielu źródeł utrzymania. A dla nas, czekolada z największej wyspy Afryki jest szansą na połączenie bardzo miłego z bardzo pożytecznym.
Skład
Masa kakaowa Madagaskar 69%, Masło kakaowe, Lecytyna sojowa, Cukier, Naturalny proszek waniliowySmak
Czekolada w pastylkach Madagaskar smakuje gorzko, ale jednocześnie pełnie i bardzo wciągająca. Zawiera ona powyżej 70% kakao i dlatego odnosi sukces dzięki swym właściwością kulinarnym i smakowym.
Źródło
Republikę Madagaskar, wyspę zaludnioną przed dwoma tysiącami lat, znajdziemy w południowo-wschodnim wybrzeżu Afryki. Jest otoczona przez kilka mniejszych wysepek i dzięki długotrwałej izolacji od lądu (90 mln lat), żyje i dorasta tutaj do 90 procent pierwotnych gatunków.
Kraj 7,5x większy niż Republika Czeska jest pokryty gęstą siecią rzek. Na jej klimat wpływają wschodnie pasaty, średnia roczna temperatura wynosi około 24 ⁰C. Turyści na Madagaskar wyruszają za przepięknymi plażami, majestatycznymi baobabami, gibkimi lemurami lub za zapachem kwiatów ylang-ylang.
Większość obywateli żyje z rolnictwa, ale wykorzystane do uprawy roślin i hodowli zwierząt może być tylko 5 procent powierzchni Madagaskaru. Oprócz ryżu, bawełny, owoców i przypraw rolnicy zajmują się również uprawą kawy i kakao.
Uprawia się wszystkie 3 odmiany kakaowca właściwego (Theobroma cacao) - Trinotario (35% drzew), Forastero (60%) i Criollo (5%). Prawie wszystkie ziarna kakaowca pochodzą z dzielnicy Ambajna w regionie Diana. Do niedawna cała uroda była równoważona i przetwarzana poza Madagaskar. W ostatnich latach, jednak były założone spółdzielnie bezpośrednio na wyspie, które z ziaren wytwarzają wysoko jakościową czekoladę. Roczna produkcja madagaskarskiej czekolady wynosi około 4500 ton.
Fasole, czyli ziarna kakaowca trzeba przed przetwarzaniem przez kilka dni poddać fermentacji i suszeniu. Następnie zostają uprażone, kruszone i doprażone. Z tego surowca zmieleniem zostanie utworzona masa kakaowa, z której uzyskuje się masło kakaowe i kakao. Mieszaniem różnych składników, temperowaniem, ubijaniem, emulgacją, ugniataniem i chłodzeniem jest wykonana czekolada w postaci stałej.
Jak się ma czekolada i zdrowie? Według nas i wg. wielu badań naukowych fantastycznie! Kto wybiera czekoladę wysokiej jakości z bardzo wysoką zawartością kakao, może być pewny, że oprócz wspaniałych doznań smakowych też otrzymuje dużo przeciwutleniaczy, witamin D, B, A i E oraz składników mineralnych (magnez, sód, potas, cynk, ...). To wszystko wzmacnia zdrowie miłośników czekolady, wspiera dobre samopoczucie i pomaga zwalczać różne dolegliwości. Nie na próżno się mówi o kakao jako o pożywieniu 21 wieku!
W odniesieniu do alergenów należy uważać, szczególnie ludzie z alergią na mleko, kakao i wanilię. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.
CZEKOLADA W PASTYLKACH MADAGASKAR jest odpowiednia dla wegetarian i wegan. Pastylki zawierają 69,4% suchej masy kakaowej.
Przechowywać w 12-20 ⁰C.
Uwaga
W przypadku zamówienia czekoladek w naprawdę gorące letnie dni mogą one ulec deformacji lub częściowemu stopieniu podczas transportu. Zmiana ta nie ma wpływu na jakość czekolady. |
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.










Wartość energetyczna: | 2 296 kJ / 549 kcal |
Tłuszcze: | 39,5 g |
z tego nasycone: | 23,7 g |
Sacharydy: | 33,4 g |
z tego cukry: | 29,5 g |
Białka: | 7,9 g |
Sól: | 0,02 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO – MALINA

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO - CYNAMON
