

ROBUSTA UGANDA KCFCS kawa ziarnista
W Ugandzie mają nie tylko fenomenalnie żyzną ziemię i niesamowicie wykwalifikowanych rolników, ale także specjalny urząd do spraw rozwoju produkcji kawy. To oczywiście nie wystarczyłoby, gdyby rolnikom i producentom brakowało uczciwości i chęci uczenia się nowych rzeczy. Na szczęście go nie brakuje. Dlatego smak ugandyjskiej potęgi jest pełny, bogaty, lekko kwaśny i przyjemnie zadymiony.
Skład
Robusta 100%Pianka i smak kawy
Smak kawy Robusta Uganda można opisać jako pełny i bogaty. Kwasowość jest umiarkowana, ale zawartość kofeiny jest wysoka. Kawa ta najlepiej nadaje się do przygotowywania espresso lub tzw. kawy tureckiej. Dobrze smakuje również w połączeniu z Arabicą.
Pochodzenie kawy
Uganda jest największym afrykańskim eksporterem kawy. Republika głębi lądu uważana jest za "perłę Afryki" od czasów Winstona Churchilla. Lekko zakrzywiony krajobraz o średniej wysokości 900 metrów bogaty jest w piękną przyrodą z licznymi dzikimi zwierzętami.
Dla uprawy kawy, lokalny tropikalny klimat i bogata gleba to dosłownie prezenty z niebios. Pierwsze doniesienia o kawie w Ugandzie pochodzą z XIX wieku i opisują wykorzystanie kawy w celu zwiększenia siły i energii podczas długich podróży lub jako substytutu papierosów. Historia pokazuje, że po drugiej wojnie światowej kawa z Ugandy była jednym z dochodów wspierających zdewastowaną brytyjską gospodarkę.
Najważniejszym okresem dla uprawy były lata 80-te, kiedy rolnicy zasiedli prawie 200 000 hektarów Robusty i 33 000 hektarów Arabiki. W latach 1984-1986 finansowano program odnowy plantacji kawy, rekultywacji fabryk kawy i szkolenia rolników w Europejskiej Wspólnocie Gospodarczej (EWG).
Kawa Robusta uprawiana jest w Ugandzie głównie w dżungli Kibale. W latach 1999-2002 zarówno rolnicy, jak i rząd dołożyli wszelkich starań, aby produkować kawę premium, a dochody ze sprzedaży przeznaczyć na finansowanie działań związanych z ochroną przyrody. Plantacje kawy obejmują krajobraz wokół Jeziora Wiktorii, drugiego co do wielkości w Afryce. Małe gospodarstwa przetwarzają ziarna kawy głównie przez suszenie na słońcu, ale wraz z rozwojem przemysłu kawowego wielu producentów przechodzi na tak zwane pranie.
Efekty kawy
Jak piszemy we wstępie, Ugandyjczyk jest odporny na wysoką zawartość kofeiny. Substancja, którą ludzie kochają za jej zdolność do pobudzania, wzmacniania zmysłów, zwiększania wydajności i wywoływania dobrego samopoczucia, pomaga również w trawieniu i jest dobrze stosowana na przykład w bólach głowy, astmie lub zapaści. Kofeina zmniejsza także zmęczenie mięśni, a według wielu badań naukowych ma pozytywny wpływ na zapobieganie choroby Parkinsona i Alzheimera.
Kawa, to nie tylko kofeina. Zawiera również kwas chinowy, kwas chlorogenowy, polisacharydy, białka, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo i mangan. Dzięki temu umiarkowane spożycie kawy, czyli 2-4 filiżanek dziennie, jest uważane za sposób na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia lub problemów układu oddechowego.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

UGANDA AA MOUNT RWENZORI kawa ziarnista

ROBUSTA INDONESIE BENGKULU kawa ziarnista
