Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ROBUSTA TANZANIA BUKOBA BIO – kawa ziarnista

Kod: 1676

O robuście mówi się, że jest bardziej szorstka i mniej warstwowa. Po skosztowaniu tej z tanzańskiego regionu Kagera, zmienicie zdanie. Prawdą jest, że zawiera więcej kofeiny niż arabika, jednak na łagodności i subtelności w żaden sposób się to nie odbija. Posiadająca certyfikat ekologiczny Robusta Tanzania Bukoba BIO wyróżnia się smakiem orzeszków i czekolady, jest przyjemnie kremowa i średnio słodka. Gorąco polecamy spróbować.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Tanzania
Różnorodność
Różnorodność:
Robusta
Region
Region:
Kagera
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1500 - 2000 m
Smak
Smak:
Orzech laskowy, Gorzka czekolada
BIO
BIO:
Tak

Skład

Robusta 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Robusta Tanzania Bukoba BIO jest nieoczekiwanie subtelna i atrakcyjna. W jej smaku łatwo wyczuć czekoladę, orzechy laskowe i miód ukoronowane zaskakująco kremowym, długo trwającym posmakiem. Kwasowość jest prawie niewyczuwalna. Jeśli chodzi o piankę, w przypadku robusty otrzymujemy wyższą, przepiękną i mocną. Kawa ta idealnie nadaje się do przygotowania espresso, doskonale rozwinie się też w dripperze bądź aeropressie.

Pochodzenie kawy

Kawa odgrywa znaczną rolę w gospodarce Tanzanii, ponieważ jest jej najważniejszym ziemiopłodem eksportowym. Rocznie z tego kraju eksportuje się 40 tysięcy ton kawy, z czego 70% stanowi arabika, natomiast 30% robusta. Zdecydowana większość tanzańskiej robusty pochodzi z obszaru Bukoba, położonego w regionie Kagera. Dokładnie stamtąd sprowadziliśmy robustę Tanzania Bukoba BIO.Krzewy kawowca dotarły do Tanzanii rzekomo w XVI wieku, bezpośrednio z Etiopii. Mówi się, że to właśnie Kagera jako jedyna w tamtych czasach używała ziaren kawy. Miejscowe plemię Haya gotowało je łącząc z różnymi ziołami i żuło. Była to bardzo wartościowa używka, o czym świadczy fakt, że kawa stała się środkiem płatniczym, a jej uprawa była możliwa wyłącznie pod czujnym okiem wodzów plemiennych. Kagera jest położona w pobliżu równika, w północno-zachodniej Tanzanii, na zachodnim brzegu Jeziora Wiktorii. Głównym miastem tego regionu jest Bukoba. Pod względem przyrodniczym region obfituje w prawdziwie dzikie zakątki z bogatą fauną i florą. Wyżyna Bukoba zapewnia doskonałe warunki klimatyczne i glebowe do uprawy bananów, kukurydzy, drzew owocowych i oczywiście krzewów kawowca. Większość rolników prowadzi kilka upraw jednocześnie, a krzewy kawowca sadzi w cieniu tych roślin, zapewniając im zarówno wilgoć, jak i składniki odżywcze z opadającego materiału organicznego. Robusta Tanzania Bukoba BIO została wyprodukowana przez plantatorów zrzeszonych w organizacji Kaderes Peasants założonej w 2008 roku. Zapewnia im ona sprawiedliwe warunki wykupu i dba przykładowo o edukację, czy opiekę zdrowotną w danej miejscowości. Właśnie dzięki współpracy lokalni rolnicy mogą stawić czoło bardziej wymagającemu, ale przyjaznemu naturze sposobowi uprawy krzewów kawowca i to w kontekście rolnictwa ekologicznego. Ich zbiory otrzymały certyfikat Fair Trade, a także markę BIO. Owoce krzewów kawowca są przetwarzane przez przemywanie i suszone bezpośrednio na słońcu. Pracownicy rozsypują zieloną kawę na czystych płachtach, aby nie doszło do kontaminacji ziarna. Poprzez częste przegrzebywanie zapobiegają jej pleśnieniu i osiągają doskonały stopień

wilgotności ziarna. Przed umieszczeniem w 60-cio kilogramowych workach kawa jest dokładnie sortowana.

Efekty kawy

Robusta
Efekty robusty

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
94,0 zł /1000 g 9,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021

ROBUSTA INDIE PARCHMENT AB
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA INDIE PARCHMENT AB

Indyjska Robusta odgrywa kluczową rolę w tworzeniu delikatnych mieszanek kawy przeznaczonych specjalnie dla rynku włoskiego. Większość espresso, które możesz sobie zrobić wszędzie w Europie, korzysta z jej wspaniałego pełnego i lekko czekoladowego smaku, i może poszczycić się piękną, zwartą pianką. Teraz i ty masz szansę na przygotowanie swojego kubka według własnych upodobań. Wymieszaj arabikę z robustą, ciesz się nimi oddzielnie. Doświadczenia gwarantowane! Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
97,7 zł /1000 g 9,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021

INDIE ROBUSTA PARCHMENT PB
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDIE ROBUSTA PARCHMENT PB

Jest inna. Okrągła, twarda, charakterystyczna, drobna. Kawa z oznaczeniem PB jest rzadko dostępna i niezwykle atrakcyjna. Ziarna tak zwanej perłowej kawy rosną w kawowej wiśni ale bez bliźniaka. Tak więc jest on bardziej okrągła, bardziej skoncentrowana, ma świetnie  zbilansowany smak. Indyjska kawa peaberry robusta jest jedną z najlepszych w historii. Posmakujcie samotną kawę albo skomponujcie własną mieszankę espresso z ulubioną arabiką.   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
114,9 zł /1000 g 11,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »