

ROBUSTA TANZANIA BUKOBA BIO – kawa ziarnista
O robuście mówi się, że jest bardziej szorstka i mniej warstwowa. Po skosztowaniu tej z tanzańskiego regionu Kagera, zmienicie zdanie. Prawdą jest, że zawiera więcej kofeiny niż arabika, jednak na łagodności i subtelności w żaden sposób się to nie odbija. Posiadająca certyfikat ekologiczny Robusta Tanzania Bukoba BIO wyróżnia się smakiem orzeszków i czekolady, jest przyjemnie kremowa i średnio słodka. Gorąco polecamy spróbować.
Skład
Robusta 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Robusta Tanzania Bukoba BIO jest nieoczekiwanie subtelna i atrakcyjna. W jej smaku łatwo wyczuć czekoladę, orzechy laskowe i miód ukoronowane zaskakująco kremowym, długo trwającym posmakiem. Kwasowość jest prawie niewyczuwalna. Jeśli chodzi o piankę, w przypadku robusty otrzymujemy wyższą, przepiękną i mocną. Kawa ta idealnie nadaje się do przygotowania espresso, doskonale rozwinie się też w dripperze bądź aeropressie.
Pochodzenie kawy
Kawa odgrywa znaczną rolę w gospodarce Tanzanii, ponieważ jest jej najważniejszym ziemiopłodem eksportowym. Rocznie z tego kraju eksportuje się 40 tysięcy ton kawy, z czego 70% stanowi arabika, natomiast 30% robusta. Zdecydowana większość tanzańskiej robusty pochodzi z obszaru Bukoba, położonego w regionie Kagera. Dokładnie stamtąd sprowadziliśmy robustę Tanzania Bukoba BIO.Krzewy kawowca dotarły do Tanzanii rzekomo w XVI wieku, bezpośrednio z Etiopii. Mówi się, że to właśnie Kagera jako jedyna w tamtych czasach używała ziaren kawy. Miejscowe plemię Haya gotowało je łącząc z różnymi ziołami i żuło. Była to bardzo wartościowa używka, o czym świadczy fakt, że kawa stała się środkiem płatniczym, a jej uprawa była możliwa wyłącznie pod czujnym okiem wodzów plemiennych. Kagera jest położona w pobliżu równika, w północno-zachodniej Tanzanii, na zachodnim brzegu Jeziora Wiktorii. Głównym miastem tego regionu jest Bukoba. Pod względem przyrodniczym region obfituje w prawdziwie dzikie zakątki z bogatą fauną i florą. Wyżyna Bukoba zapewnia doskonałe warunki klimatyczne i glebowe do uprawy bananów, kukurydzy, drzew owocowych i oczywiście krzewów kawowca. Większość rolników prowadzi kilka upraw jednocześnie, a krzewy kawowca sadzi w cieniu tych roślin, zapewniając im zarówno wilgoć, jak i składniki odżywcze z opadającego materiału organicznego. Robusta Tanzania Bukoba BIO została wyprodukowana przez plantatorów zrzeszonych w organizacji Kaderes Peasants założonej w 2008 roku. Zapewnia im ona sprawiedliwe warunki wykupu i dba przykładowo o edukację, czy opiekę zdrowotną w danej miejscowości. Właśnie dzięki współpracy lokalni rolnicy mogą stawić czoło bardziej wymagającemu, ale przyjaznemu naturze sposobowi uprawy krzewów kawowca i to w kontekście rolnictwa ekologicznego. Ich zbiory otrzymały certyfikat Fair Trade, a także markę BIO. Owoce krzewów kawowca są przetwarzane przez przemywanie i suszone bezpośrednio na słońcu. Pracownicy rozsypują zieloną kawę na czystych płachtach, aby nie doszło do kontaminacji ziarna. Poprzez częste przegrzebywanie zapobiegają jej pleśnieniu i osiągają doskonały stopień
wilgotności ziarna. Przed umieszczeniem w 60-cio kilogramowych workach kawa jest dokładnie sortowana.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
