Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ROBUSTA MEXICO CHAPAS BIO – kawa ziarnista

Kod: 1674

Plantacyjna robusta o jakości BIO jest odpowiednia na chwile, kiedy potrzebujecie porządnej dawki pobudzenia lub wtedy, gdy macie zamiar trochę poeksperymentować. W pierwszym przypadku zaparzcie ją sobie osobno, w drugim zmieszajcie z którąś z arabik. W filiżance zawsze zetkniecie się z napojem słodkawo karmelowym, lekko czekoladowym i przyjemnie owocowym. Meksykańska robusta jest zbalansowana i bogata smakowo.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Meksyk
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Chiapas
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1300-1700m
Smak
Smak:
Czekolada, Karmel, Cytrus
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Robusta 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Robusta Mexico Chapas BIO charakteryzuje się średnią kwasowością, bogatym aromatem i nutkami czekolady, karmelu oraz cytrusów. W filiżance można spodziewać się gęstej wyższej i zwartej pianki.

Pochodzenie kawy

Chiapas to jeden ze stanów Meksyku, który charakteryzuje się wilgotnym klimatem tropikalnym. W dawnych czasach jego niziny były pokryte lasem deszczowym, który jednak musiał ustąpić miejsca gruntom rolnym. Krzewy kawowca przybyły tutaj w 1954 roku i zadomowiły się w okolicach Veracruz. Kilkadziesiąt lat później pierwsze plantacje pojawiły się również w regionie Chiapas. W bardzo szybkim tempie stał się on największym producentem kawy w Meksyku. Chociaż o meksykańskiej kawie mówi się raczej niewiele, to należy ona do najwyższej jakości odmian o mocnym owocowym profilu. Lokalni farmerzy gospodarują zwykle na małych, górskich plantacjach. Uważa się, że w Meksyku uprawą kawy i jej przetwórstwem zajmuje się około pół miliona ludzi. Meksyk jest także zaliczany do największych na świecie producentów kawy w standardzie BIO. Owoce kawowców są przetwarzane przez przemywanie. Oznacza to, że pracownicy dostarczają zbiory to tak zwanych młynów przetwórczych, gdzie są wsypywane do wody, której prąd przepycha je przez tarki. W ten sposób pozbawiane są skórki i części miąższu otaczającego zielone ziarenka. Kolejnym krokiem jest fermentacja - uwolnione ziarenka są wędrują do beczek z wodą, w których pozostają przez okres do 36 godzin, w tym czasie w naturalny sposób rozpuszczają się resztki miąższu i włókien. Po przepłukaniu kawa jest rozkładana na betonowych płytach i pozostawiana, żeby dobrze wyschła. W trakcie suszenia jest często przegrzebywana, aby nie spleśniała. Po zakończeniu się tego etapu do słowa dochodzi sortowanie i pakowanie. Przyjrzyjmy się jeszcze krótko robuście, która pod pewnymi względami znacząco różni się od arabiki. Roślina Coffea robusta (fachowo Coffea canephora) pochodzi z Afryki Subsaharyjskiej. Dorasta do wysokości 10 metrów, daje wyższe plony niż arabika, jaj ziarenka zawierają więcej kofeiny (2,7 %; arabika 1,5 %) natomiast mniej cukru. Jednocześnie robusta jest mniej podatna na inwazję szkodników i dlatego w trakcie wegetacji wymaga mniej wytwarzanych przemysłowo oprysków i substancji pielęgnacyjnych.

Efekty kawy

Robusta
Efekty robusty

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ROBUSTA INDONESIE BENGKULU kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA INDONESIE BENGKULU kawa ziarnista

Pierwsza sadzonka kawy została wysłana do Indonezji przez holenderskiego gubernatora. Na przełomie XVII i XVIII wieku powstało wiele plantacji, których obecnie wysoka produkcja cieszy miłośników kawy na całym świecie. Ziarna z wyspy wulkanicznej Jawa mają silny smak. Robusta ta jest prawdziwie ekspresyjna i bogata. Barriści mówią o niej jako o jednej z najlepszych na świecie. Tego oczekuj - Twoja filiżanka kawy będzie owocowa i pełna stymulującej kofeiny. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

ROBUSTA UGANDA KCFCS kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA UGANDA KCFCS kawa ziarnista

W Ugandzie mają nie tylko fenomenalnie żyzną ziemię i niesamowicie wykwalifikowanych rolników, ale także specjalny urząd do spraw rozwoju produkcji kawy. To oczywiście nie wystarczyłoby, gdyby rolnikom i producentom brakowało uczciwości i chęci uczenia się nowych rzeczy. Na szczęście go nie brakuje. Dlatego smak ugandyjskiej potęgi jest pełny, bogaty, lekko kwaśny i przyjemnie zadymiony. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
101,9 zł /1000 g 10,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021

ROBUSTA GUATEMALA EL PACIFICO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA GUATEMALA EL PACIFICO

O kawach robusta wiadomo, że zawierają więcej kofeiny i mają wyrazistszy smakniż arabiki. Miłośnicy niezapomnianych doznań wykorzystują je do wytwarzania najbardziej wyrafinowanych mieszanek. Wypróbujcie gwatemalską El Pacifico. W filiżance świeżo zaparzonej kawy znajdziecie cudowny posmak czekolady i cytrusów, a Wasze ciało otrzyma pożądaną dawkę energii. Stosunek, w jakim zmieszane są oba typy kaw zależy wyłącznie od Was. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
115,2 zł /1000 g 11,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »