

ROBUSTA MEXICO CHAPAS BIO – kawa ziarnista
Plantacyjna robusta o jakości BIO jest odpowiednia na chwile, kiedy potrzebujecie porządnej dawki pobudzenia lub wtedy, gdy macie zamiar trochę poeksperymentować. W pierwszym przypadku zaparzcie ją sobie osobno, w drugim zmieszajcie z którąś z arabik. W filiżance zawsze zetkniecie się z napojem słodkawo karmelowym, lekko czekoladowym i przyjemnie owocowym. Meksykańska robusta jest zbalansowana i bogata smakowo.
Skład
Robusta 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Robusta Mexico Chapas BIO charakteryzuje się średnią kwasowością, bogatym aromatem i nutkami czekolady, karmelu oraz cytrusów. W filiżance można spodziewać się gęstej wyższej i zwartej pianki.
Pochodzenie kawy
Chiapas to jeden ze stanów Meksyku, który charakteryzuje się wilgotnym klimatem tropikalnym. W dawnych czasach jego niziny były pokryte lasem deszczowym, który jednak musiał ustąpić miejsca gruntom rolnym. Krzewy kawowca przybyły tutaj w 1954 roku i zadomowiły się w okolicach Veracruz. Kilkadziesiąt lat później pierwsze plantacje pojawiły się również w regionie Chiapas. W bardzo szybkim tempie stał się on największym producentem kawy w Meksyku. Chociaż o meksykańskiej kawie mówi się raczej niewiele, to należy ona do najwyższej jakości odmian o mocnym owocowym profilu. Lokalni farmerzy gospodarują zwykle na małych, górskich plantacjach. Uważa się, że w Meksyku uprawą kawy i jej przetwórstwem zajmuje się około pół miliona ludzi. Meksyk jest także zaliczany do największych na świecie producentów kawy w standardzie BIO. Owoce kawowców są przetwarzane przez przemywanie. Oznacza to, że pracownicy dostarczają zbiory to tak zwanych młynów przetwórczych, gdzie są wsypywane do wody, której prąd przepycha je przez tarki. W ten sposób pozbawiane są skórki i części miąższu otaczającego zielone ziarenka. Kolejnym krokiem jest fermentacja - uwolnione ziarenka są wędrują do beczek z wodą, w których pozostają przez okres do 36 godzin, w tym czasie w naturalny sposób rozpuszczają się resztki miąższu i włókien. Po przepłukaniu kawa jest rozkładana na betonowych płytach i pozostawiana, żeby dobrze wyschła. W trakcie suszenia jest często przegrzebywana, aby nie spleśniała. Po zakończeniu się tego etapu do słowa dochodzi sortowanie i pakowanie. Przyjrzyjmy się jeszcze krótko robuście, która pod pewnymi względami znacząco różni się od arabiki. Roślina Coffea robusta (fachowo Coffea canephora) pochodzi z Afryki Subsaharyjskiej. Dorasta do wysokości 10 metrów, daje wyższe plony niż arabika, jaj ziarenka zawierają więcej kofeiny (2,7 %; arabika 1,5 %) natomiast mniej cukru. Jednocześnie robusta jest mniej podatna na inwazję szkodników i dlatego w trakcie wegetacji wymaga mniej wytwarzanych przemysłowo oprysków i substancji pielęgnacyjnych.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

INDIE ROBUSTA PARCHMENT PB
