Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ROBUSTA KONGO DEL KASAI kawa ziarnista

Kod: 1209
Ocena: bardzo dobra, 1 recenzje

Diamenty. Największy konglomerat diamentów przemysłowych znajduje się w centralnej prowincji kongijskiej. A także zbiera się tutaj kawę, którą możemy odważnie porównać z diamentowym skarbem. Piękne regularne ziarna Robusty Kongo dają pełny napój, o bardzo dobrej goryczce i smaku orzechów laskowych. Kwasowość można określić jako średnią. Właśnie dlatego kawa ta jest wyjątkowo pożądana.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
86,5 zł /1000 g 8,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 4. 10. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kongo
Region
Region:
Del Kasai
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
600 m
Smak
Smak:
Orzech laskowy

Skład

Robusta 100%

Pianka i smak kawy

Robusta Kongo wyróżnia się pełnym i gorzkim smakiem o umiarkowanej kwasowości i posmaku orzecha laskowego. Jeśli przygotujesz mocne espresso, otrzymasz naprawdę silny smak dzięki wysokiej, kompaktowej piance. Mocna kawa z Kongo jest również dobra do przygotowywania mieszanki espresso. Spróbuj poeksperymentować i zamieszaj ją z innymi, pysznymi Arabicami.

Pochodzenie kawy

W Demokratycznej Republice Konga około 11 000 rolników uprawia i przetwarza kawę. Zwykle pracują w spółdzielniach. Najbardziej znane z nich są położone w Furah, Muungano i Sopacdi. Ich rolą jest reprezentowanie producentów w kontaktach z dystrybutorami.

Ten kraj środkowoafrykański koncentruje się głównie na eksporcie Robusty, reprezentującej jedynie jedną piątą całkowitej produkcji kawy. Należy również wspomnieć, że plony rosną obecnie bardzo powoli. Przyczyniły się do tego wojny domowe w 1997 i 1998 r. Do czasu wojny z Kongo eksportowano około 120 000 ton wysokiej jakości kawy, po porozumieniu pokojowym, jedynie 32 000 ton w 2002 r., 40 000 ton rok później.

Kongo, drugie co do wielkości państwo w Afryce Środkowej znane jest również jako Kongo-Kinszasa lub Zair (1971-1997). Jego krajobraz obejmuje zarówno obszary nizinne, pasma górskie oraz wybrzeża. Północne obszary znajdują się w wilgotnej strefie klimatu tropikalnego, ze średnią temperaturą sięgającą 25 ° C. Na południu opady są mniejsze, a temperatury ulegają częstym wahaniom. Del Kasai jest jedną z 26 prowincji Demokratycznej Republiki Konga. Oprócz wydobywania diamentów, obszar ten stał się producentem ziaren kawy. Robusta z Del Kasai jest naprawdę dobrej jakości. A to za sprawą położenia plantacji kawy oraz starannej metodzie przetwarzania owoców kawy.

Efekty kawy

Najbardziej znanym efektem działania kawy jest umiejętność pobudzenia i zwiększenia wydajności. Pozytywne efekty kofeiny, która jest tego przyczyną, doceniają przede wszystkim osoby pracujące umysłowo oraz sportowcy. Kofeina pobudza na krótki czas i intensywnie, poprawia koncentrację, odpędza zmęczenie i pomaga w utrzymaniu świeżości psychicznej.

Kawa jednak jest także źródłem licznych antyoksydantów, które potrafią zneutralizować wolne rodniki mające niedobry wpływ na DNA komórek. Dlatego też picie umiarkowanej ilości kawy jest świetną prewencją chorób układu krążenia, wspiera odporność organizmu i obniża ryzyko przedwczesnego starzenia się i chorób nowotworowych. Udowodniono także, że regularne konsumowanie kawy pomaga eliminować możliwość powstania choroby Parkinsona, i to o 60-80 procent!

Efekty kawy

Robusta
Efekty robusty

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

5. 4.

Ocena: bardzo dobra
Nic wyróżniającego, co nieznanczy że nie dobra, bo dobra
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ROBUSTA INDIE  CHERRY AA
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA INDIE CHERRY AA

Dwa razy A z Indii – znak wysokiej jakości. Sto procent robusta z zadziwiającą pianką i pełnym, lekko orzechowym smakiem, oczaruje miłośników intensywnych doświadczeń i tych, którzy lubią eksperymentować. Można ją skomponować z popularną arabiką i czarować w stosunkach obu gatunków w nieskończoność. Lub cieszyć się nią w różnych typach przygotowań. Inna będzie z tygielka, inna z expressu i inna z czajniczka Moka. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
115,9 zł /1000 g 11,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 4. 10. 2022

ROBUSTA UGANDA KCFCS kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA UGANDA KCFCS kawa ziarnista

W Ugandzie mają nie tylko fenomenalnie żyzną ziemię i niesamowicie wykwalifikowanych rolników, ale także specjalny urząd do spraw rozwoju produkcji kawy. To oczywiście nie wystarczyłoby, gdyby rolnikom i producentom brakowało uczciwości i chęci uczenia się nowych rzeczy. Na szczęście go nie brakuje. Dlatego smak ugandyjskiej potęgi jest pełny, bogaty, lekko kwaśny i przyjemnie zadymiony. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
116,8 zł /1000 g 11,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 4. 10. 2022

Robusta z Wybrzeża Kości Słoniowej - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

Robusta z Wybrzeża Kości Słoniowej - kawa ziarnista

Kawa z Wybrzeża Kości Słoniowej charakteryzuje się orzechowym i korzennym smakiem. Ta robusta jest mocną, przyjemnie ziemistą odmianą. Przy uważnym degustowaniu odkryjemy również nuty słodkiego karmelu. Zachodnioafrykańska robusta jest idealna do przygotowania domowej mieszanki espresso - dodajcie ją do swojej ulubionej arabiki, aby uzyskać mocny, atrakcyjny i orzeźwiający napój. I z piękną cremą. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
108,6 zł /1000 g 10,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 4. 10. 2022
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »