Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ROBUSTA KONGO DEL KASAI kawa ziarnista

Kod: 1209
Ocena: bardzo dobra, 1 recenzje

Diamenty. Największy konglomerat diamentów przemysłowych znajduje się w centralnej prowincji kongijskiej. A także zbiera się tutaj kawę, którą możemy odważnie porównać z diamentowym skarbem. Piękne regularne ziarna Robusty Kongo dają pełny napój, o bardzo dobrej goryczce i smaku orzechów laskowych. Kwasowość można określić jako średnią. Właśnie dlatego kawa ta jest wyjątkowo pożądana.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kongo
Region
Region:
Del Kasai
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
600 m
Smak
Smak:
Orzech laskowy

Skład

Robusta 100%

Pianka i smak kawy

Robusta Kongo wyróżnia się pełnym i gorzkim smakiem o umiarkowanej kwasowości i posmaku orzecha laskowego. Jeśli przygotujesz mocne espresso, otrzymasz naprawdę silny smak dzięki wysokiej, kompaktowej piance. Mocna kawa z Kongo jest również dobra do przygotowywania mieszanki espresso. Spróbuj poeksperymentować i zamieszaj ją z innymi, pysznymi Arabicami.

Pochodzenie kawy

W Demokratycznej Republice Konga około 11 000 rolników uprawia i przetwarza kawę. Zwykle pracują w spółdzielniach. Najbardziej znane z nich są położone w Furah, Muungano i Sopacdi. Ich rolą jest reprezentowanie producentów w kontaktach z dystrybutorami.

Ten kraj środkowoafrykański koncentruje się głównie na eksporcie Robusty, reprezentującej jedynie jedną piątą całkowitej produkcji kawy. Należy również wspomnieć, że plony rosną obecnie bardzo powoli. Przyczyniły się do tego wojny domowe w 1997 i 1998 r. Do czasu wojny z Kongo eksportowano około 120 000 ton wysokiej jakości kawy, po porozumieniu pokojowym, jedynie 32 000 ton w 2002 r., 40 000 ton rok później.

Kongo, drugie co do wielkości państwo w Afryce Środkowej znane jest również jako Kongo-Kinszasa lub Zair (1971-1997). Jego krajobraz obejmuje zarówno obszary nizinne, pasma górskie oraz wybrzeża. Północne obszary znajdują się w wilgotnej strefie klimatu tropikalnego, ze średnią temperaturą sięgającą 25 ° C. Na południu opady są mniejsze, a temperatury ulegają częstym wahaniom. Del Kasai jest jedną z 26 prowincji Demokratycznej Republiki Konga. Oprócz wydobywania diamentów, obszar ten stał się producentem ziaren kawy. Robusta z Del Kasai jest naprawdę dobrej jakości. A to za sprawą położenia plantacji kawy oraz starannej metodzie przetwarzania owoców kawy.

Efekty kawy

Najbardziej znanym efektem działania kawy jest umiejętność pobudzenia i zwiększenia wydajności. Pozytywne efekty kofeiny, która jest tego przyczyną, doceniają przede wszystkim osoby pracujące umysłowo oraz sportowcy. Kofeina pobudza na krótki czas i intensywnie, poprawia koncentrację, odpędza zmęczenie i pomaga w utrzymaniu świeżości psychicznej.

Kawa jednak jest także źródłem licznych antyoksydantów, które potrafią zneutralizować wolne rodniki mające niedobry wpływ na DNA komórek. Dlatego też picie umiarkowanej ilości kawy jest świetną prewencją chorób układu krążenia, wspiera odporność organizmu i obniża ryzyko przedwczesnego starzenia się i chorób nowotworowych. Udowodniono także, że regularne konsumowanie kawy pomaga eliminować możliwość powstania choroby Parkinsona, i to o 60-80 procent!

Efekty kawy

Robusta
Efekty robusty

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

5. 4.

Ocena: bardzo dobra
Nic wyróżniającego, co nieznanczy że nie dobra, bo dobra

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023

INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE kawa ziarnista

Najbardziej popularna, najbardziej ciekawa i najbardziej jakościowa. Kawa plantacyjna Monsoon Malabar AA zasłużyła na pierwsze miejsce wśród wszystkich kaw indyjskich. Unikatowy proces obróbki, którego wynikiem są piękne żółte ziarenka w smaku, w których możemy rozpoznać dym i ziemie, dodaje jej oryginalności. Zachęcamy do skosztowania kawy, która poddawana była wpływom wiatrów i deszczy monsunowych.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
152,8 zł /1000 g 15,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

Dwa smaki pasują do siebie wspaniale – migdały i czekolada. Spróbujcie je w kombinacji z luksusową kawą plantacyjną. Poczujecie w ten sposób nie tylko jej zaokrąglony i zharmonizowany smak, ale także atrakcyjną gorzko-słodką nutę. Sprawcie, by wasz dzień był piękniejszy. Kawa ziarnista uprawiana z miłością i palona z wyczuciem nie powinna zostać niezauważona.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »