

ROBUSTA KAMERUN BOYO kawa ziarnista
Mocna, harmonijna i gorzko czekoladowa Robusta z Kamerunu z łatwością znalazła swoje miejsce na światowych rynkach. Niektórzy twierdzą, że kawa ta nie pasuje do wspaniałej kawy Ameryki Południowej i uważa ją za przykład całkowitej indywidualności. Spróbuj i oceń sam! Jeśli twoje kubki smakowe preferują pyszne słodkie tony, dodaj do tej Robusty dobrej jakości Arabikę.
Skład
Robusta 100%Pianka i smak kawy
Mocny Kamerun jest harmonijny, pełny smaku z odrobiną gorzkiej czekolady i subtelnością drewna i dymu. Pianka jest wysoka, zwarta. Ta kawa jest zalecana do przygotowywania espresso - zarówno samodzielnie, jak i jako część mieszanki espresso.
Pochodzenie kawy
Gdzie Kamerun leży nie jest tak trudne do wyśledzenia. Ale to co tutaj rośnie, wie niewielu z was. Niemniej jednak ten kraj Afryki równikowej zajmuje wśród producentów kawy bardzo przyzwoite pozycje. W 2014 roku zajął 31. miejsce.
Plantacje kawy zostały założone w Kamerunie w 1884 r. przez niemieckich kolonizatorów. Maksymalna produkcja została odnotowana przez lokalną gospodarkę w 1990 roku, kiedy Kamerun stał się 12. największym eksporterem kawy na świecie. Spadek produkcji jest obecnie przypisywany zarówno polityce rządu, jak i światowemu kryzysowi gospodarczemu.
Obecnie kawa jest jednym z wielu produktów rolnych w Kamerunie. Chłopi koncentrują się na uprawie bawełny, tytoniu i bananów. Jeśli chodzi o gatunek, zdecydowana większość kameruńskiej kawy to robusta. Uprawia się ją głownie na średnich wysokościach na zachodzie kraju.
Zbiór odbywa się zazwyczaj ręcznie, Drobni rolnicy z Kamerunu przetwarzają owoce kawy w tzw. procesie suchym, ale większość produkcji trafia do punktów, w których kawa jest myta.
W 2013 r. produkcja kawy w Kamerunie wyniosła mniej niż 42 000 ton. Robusta jest zazwyczaj eksportowana do Belgii, Portugalii i Francji.
Efekty kawy
Regularne popijanie wysokiej jakości kawy, czyli 2-4 filiżanek dziennie, zgodnie z badaniami ekspertów przynosi wiele korzyści. Kawa jest nie tylko źródłem kofeiny, która pomaga w procesach poznawczych mózgu, ale także jest bogata w przeciwutleniacze i minerały. Połączenie wszystkich związków chemicznych sprawia, że napój ten jest również środkiem zapobiegania wybranym chorobom.
Warto wspomnieć o wpływie na ochronę organizmu przed cukrzycą II. typu, choroba Alzheimera, wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Nie wolno nam zapominać o dobrym wpływie kawy na napięcie mięśni, problemy trawienne czy bóle głowy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

26. 3.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

ROBUSTA KONGO DEL KASAI kawa ziarnista
