

ROBUSTA GUATEMALA EL PACIFICO
O kawach robusta wiadomo, że zawierają więcej kofeiny i mają wyrazistszy smak
niż arabiki. Miłośnicy niezapomnianych doznań wykorzystują je do wytwarzania najbardziej wyrafinowanych mieszanek. Wypróbujcie gwatemalską El Pacifico. W filiżance świeżo zaparzonej kawy znajdziecie cudowny posmak czekolady i cytrusów, a Wasze ciało otrzyma pożądaną dawkę energii. Stosunek, w jakim zmieszane są oba typy kaw zależy wyłącznie od Was.
Skład
Robusta 100%Pianka i smak kawy
Robusta Guatemala El Pacifico jest naprawdę intensywną i bogatą smakowo kawą.
Zatapiając się w jej smak rozpoznacie czekoladę, soczyste owoce cytrusowe i marcepan z delikatną nutą karmelu. Jedną z zalet robusty jest zdolność wytwarzania gęstej, grubej i trwałej pianki. Sprawdźcie!
Pochodzenie kawy
Turyści wybierają Gwatemalę dla jej walorów przyrodniczych i długich piaszczystych plaż o nietypowo czarnym kolorze. Mogą wspinać się po zboczach zarówno wygasłych, jaki i aktywnych wulkanów, zwiedzać stare miasta kolonialne,
obserwować wyjątkowe gatunki ptaków, gnieżdżące się w rezerwatach. Mogą także skierować swoje kroki do którejś z plantacji krzewów kawowca. Nie będzie trudnym znaleźć takową – Gwatemala jest, bowiem jednym z najznamienitszych światowych producentów kawy.
Największy boom kawowy Ameryka Środkowa, w połowie pokryta lasami deszczowymi, przeżywała w całym 19-stym i 20-stym stuleciu. Obecnie w tym niewielkim regionie wytwarza się rocznie 3,1 miliona worków kawy (1 worek = 60 kg). Do największych jej odbiorców należą USA, Japonia i Kanada.
Warto wspomnieć, że Gwatemala ma absolutnie doskonałe warunki naturalne do uprawy krzewów kawowca (Coffea). Temperatura zmienia się w zakresie 16 do 32ºC, zbocza miejscowych gór są omiatane wiatrami znad Atlantyku, które przynoszą mile widziane opady, a gleba wulkaniczna jest bogata w składniki mineralne. Na wysoką jakość kawy oczywiście wpływa również sumienna i wytrwała praca lokalnych, drobnych plantatorów. Zazwyczaj skupiają się oni w grupy, co zapewnia im niezbędny sprzęt oraz najróżniejsze programy socjalne, a wszystko to kształtuje atrakcyjne ceny zbytu kawy. Ostatnie dane mówią o 125 tysiącach rolników, którzy żyją z uprawiania kawowców.
Kawa w Gwatemali uprawiana jest na dużych wysokościach nad poziomem morza. Nie jest niczym niezwykłym, ze plantatorzy osłaniają rośliny, żeby chronić je przed
zimnymi wiatrami północnymi. Czerwone jagody kawowca są tutaj zbierane najczęściej od grudnia do kwietnia, a w niektórych regionach zbiory są uroczyście celebrowane przez lokalną społeczność w powiązaniu z festiwalami muzyki i tańca. Owoce kawowca są przetwarzane przez pracowników poprzez tak zwane przemywanie, czyli w wodzie. W pierwszej fazie są przepychane przez blachy z otworami i pozbawiane skórek, a następnie poddawane krótkiej fermentacji i na koniec ziarenka kawy są suszone. Najczęściej bezpośrednio na słońcu.
Guatemala El Pacifico pochodzi z północno-zachodniej Gwatemali – regionu San Marcos rozpostartego na zboczach wulkanu. Plantacja, z której pochodzi znajduje się na wysokości 1 100 metrów nad poziomem morza.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

24. 8.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
