

Robusta Togo Grade 1 - kawa ziarnista
Robusta z afrykańskiego kraju Togo należy do kaw dla smakoszy. Kakaowy smak o bardzo delikatnej kwasowości i czekoladowym aromacie doskonale dopełni Waszą ulubioną arabikę. Ale uwaga - ta robusta jest również doskonała solo. Spróbujcie przygotować ją jako espresso, w dripperze lub jako cold brew. Jest to bowiem kawa przetwarzana naturalnie, a przez to słodko owocowa.
Skład
Robusta 100%Pianka i aromat kawy
Robusta Togo Grade 1 wyróżnia się wspaniałym kakaowym smakiem zwieńczonym
posmakiem gorzkiej czekolady. Można z niej przygotować zwarty, obły napój
o naprawdę niskiej kwasowości. Ponieważ mamy do czynienia z robustą
uzyskana w trakcie zaparzania pianka będzie wyższa i solidniejsza.
Zalecamy przygotowywanie tej kawy w dripperze oraz jako cold brew. Możecie dodać ją do ulubionej arabiki plantacyjnej, aby stworzyć własną, niepowtarzalną mieszankę espresso.
Pochodzenie kawy
Jeśli do tej pory nie wiedzieliście, gdzie dokładnie szukać Togo, to po przeczytaniu opisu kawy Robusta Togo Grade 1 poszerzycie swoje horyzonty. Kraj położony w Afryce Zachodniej sąsiadujący z Ghaną, Burkina Faso i Beninem obmywany wodami Oceanu Atlantyckiego. Togo obejmuje ponad 60 000 kilometrów kwadratowych, stolicą jest Lomé, ważny ośrodek handlowy i port eksportujący różnorodne towary z całego regionu. Jego oficjalna nazwa to Republika Togijska w północnej części pokryta sawanną, na południu onegdaj królowały tropikalne lasy deszczowe, które ludzie zamienili w plantacje. Klimat można określić jako tropikalny, z monsunami, gorącymi i wilgotnymi latami na przemian z suchymi zimami.
Region Plateaux leży w południowo-zachodniej części Togo i jest znany ze swoich płaskowyżów i górzystej rzeźby terenu. Rozpościerają się tutaj najpiękniejsze lasy Togo o bogatej różnorodności biologicznej. Klimat tropikalny związany jest z porą deszczową – występuje dwa razy w roku: od marca do lipca i od września do października. Dzięki temu plantatorzy mogą uprawiać nie tylko kakaowce, ale także krzewy kawowca.
Plantacje kawy są zacienione wysokimi drzewami, które chronią je przed słońcem, a jednocześnie dostarczają krzewom składników odżywczych, takich jak azot, fosfor, potas i inne. To oczywiście pozytywnie wpływa na wegetację krzewów kawowca.
Togo produkuje i sprzedaje eksporterom niesortowaną kawę (po francusku nazywaną „tout venant”). Eksporterzy mają wtedy możliwość sortowania ziarna według wielkości i jakości, a także podziału według rozpoznanych wad, na klasy Grade 1, Grade 2 a Grade 3. Rocznie w Togo produkuje się około 7 000 ton kawy.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.
Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

ROBUSTA BRAZYLIA CONILLION kawa ziarnista
