

Robusta Java - kawa ziarnista
Wyjątkowość kawy ukryta jest w jej smaku i aromacie. Robusta z szóstej co do wielkości wyspy świata może pochwalić się jednym i drugim. Zanim jeszcze skosztujecie, uderzy Was naprawdę mocny aromat z lekką nutą cukru palmowego. A smak? Nadzwyczajne! Imponującą równowagę goryczki i słodyczy uzupełniają atrakcyjne nuty tytoniu. Sumatra zdecydowanie ma coś do powiedzenia miłośnikom robusty premium.
Skład
Robusta 100%Pianka i smak kawy
Robusta Java to jedna z kaw, które pamięta się po pierwszym łyku. Tylko kilka odmian na świecie zapewnia tak wyjątkowo mocny smak i niezwykle intensywny aromat. Degustując ją, doznacie słodko-gorzkich wrażeń, być może zaskoczy Was niska kwasowość, a na pewno zachwyci Was tytoniowa nuta. W aromacie rozpoznacie słodycz cukru palmowego i pociągający aromat mokki.
Pochodzenie kawy
Na Sumatrze drzewa kawowe (Coffea arabica) uprawiane są na wysokości od około 760 do 1520 metrów. Eksperci twierdzą, że trwa to od 1884 roku - pierwsze plantacje założono w pobliżu jeziora Toba, największego jeziora wulkanicznego na świecie. Wynika z tego, że krzewy kawowe korzystają z bogatej w minerały gleby wulkanicznej, ale także z gorącego i wilgotnego klimatu wyspy. Tereny nisko położone charakteryzują się częstymi opadami deszczu, zwykle w okresie od listopada do kwietnia. Najbardziej suche miesiące na Sumatrze to maj i październik. To właśnie wtedy Sumatczycy najczęściej zbierają swoją kawę.
Typowy plantator kawy uprawia na Sumatrze około hektara ziemi. Zatrudnia robotników, którzy ręcznie zbierają dojrzałe owoce kawy i ręcznie przetwarzają zbiory. Najczęściej po zbiorach pozostawiają ją na krótko do wyschnięcia, następnie obierają z wierzchniej skórki i oblepione słodkim miąższem ziarna suszą na słońcu. Gdy wilgotność osiągnie 11-13 procent, ziarna są pozbawione pozostałej miazgi i przygotowywane do eksportu. Efektem tej obróbki jest kawa o typowym słodkim i harmonijnym smaku oraz bardzo niskiej kwasowości.
Robusta Java wyróżnia się zarówno smakiem, jak i wysoką zawartością kofeiny: 2,2-2,7 proc. Arabica natomiast zawiera od 1,2 do 1,5 procent kofeiny. Największymi producentami robusty na świecie są Wietnam, Brazylia i Indonezja.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?
