

IRISH CREAM - kawa bezkofeinowa ziarnista
Z pewnością próbowaliście już gęstego likieru sporządzanego z irlandzkiej whiskey i śmietanki. Wyobraźcie sobie, jak by to było dodać łyżeczkę do kawy. Albo nie, lepiej spróbować. Ziarnista kawa Irish cream zapewni Wam podobne doznania. Tylko bezkofeinowe i bezalkoholowe. Mogą ją sobie przygotować zarówno kierowcy, jak i osoby cierpiące na bezsenność. A zwłaszcza ci, którzy lubią przyjemne w smaku kawy wysokiej jakości. Może Wy?
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Ziarnista kawa bezkofeinowa Irish cream jest oparta na popularnej brazylijskiej kawie Minas Swiss Water Decaf. Jej smak jest więc niezaprzeczalny. Znajdziecie w nim ślady czekolady i orzechów, dzięki czemu możecie liczyć na pełne ciało i zrównoważoną kwasowość. Dodanie kilku kropel naturalnego irlandzkiego śmietankowego aromatu nadaje kawie dodatkowy posmak irlandzkiego likieru i słodkiej śmietanki.
Pochodzenie kawy
Eksperci nie mają wątpliwości co do brazylijskiej kawy. Jest ona wysokiej jakości, atrakcyjna w smaku i łatwo dostępna. Nic dziwnego - Brazylia jest największym producentem kawy na świecie, a jej plantacje zajmują prawie 30 000 kilometrów kwadratowych powierzchni. Najczęściej występują w południowo-wschodnich regionach stanów Paraná, São Paulo i Minas Gerais. To właśnie z tego ostatniego miejsca pochodzą ziarna kawy zawarte w bezkofeinowej Irish cream.
W szczególności Sul de Minas jest obszarem pagórkowatym o łagodnym klimacie i wystarczającej ilości opadów, co zapewnia doskonałe warunki do uprawy drzew kawowych. Ponad połowa tamtejszych gospodarstw jest prowadzona przez drobnych rolników uprawiających od 10 do 150 hektarów ziemi. Zajmują się tym od kilku pokoleń, przekazując umiejętności w swoich rodzinach i stale je rozwijając. Dzięki temu w ostatnich latach jakość i ilość produkowanej kawy znacznie wzrosła.
Zbiory w Sul de Minas odbywają się od czerwca do września. Owoce kawowca (Coffea arabica) są często zbierane ręcznie. Rolnicy używają także dużych plandek, które rozkładają pod krzewami, aby w pełni wykorzystać wszystkie owoce kawy - także te, które po zerwaniu spadają na ziemię. Przetwarzają kawę poprzez jej mycie. Czerwone wiśnie zalewa się wodą i za pomocą talerzyków do zgniatania usuwa się wierzchnią skórkę. Następnie przenosi się je do zbiorników fermentacyjnych, w których następuje fermentacja zbiorów. Suszą zielone ziarna, zwykle w bezpośrednim świetle słonecznym.
Dekofeinizacja kawy to dość trudny i kosztowny proces. Ziarna muszą być zanurzone w gorącej, stale płynącej wodzie, która stopniowo wypłukuje alkaloidy. Jest on wychwytywany przez system filtrów z węglem aktywnym. Po zakończeniu około 10-godzinnego procesu kawa zawiera mniej niż 0,1 procent kofeiny i ma doskonałe właściwości aromatyczne. Certyfikowany proces Swiss Water nie wykorzystuje żadnych szkodliwych substancji i jest przyjazny zarówno dla wyjątkowego smaku kawy, jak i dla środowiska.
Dopiero potem następuje palenie i aromatyzowanie kawy. Nasz roaster pracuje bardzo delikatnie i ostrożnie z naturalnym aromatem. Olej nośnikowy z substancjami aromatycznymi jest rozpylany na zielone ziarna kawy tuż przed paleniem. Dzięki temu działa dobrze i długo utrzymuje się w kawie.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Zmielić kawę tak, aby uzyskać stopień rozdrobnienia odpowiedni do wybranego sposobu przygotowania kawy.
2. Na 1 kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (ok. 7 g) kawy mielonej.
3. Zalać kawę wodą o temperaturze ok. 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista

KOLUMBIA EXCELSO SWISS WATER DECAFE - kawa ziarnista bezkofeinowa
