

ROBUSTA INDONESIE BENGKULU kawa ziarnista
Pierwsza sadzonka kawy została wysłana do Indonezji przez holenderskiego gubernatora. Na przełomie XVII i XVIII wieku powstało wiele plantacji, których obecnie wysoka produkcja cieszy miłośników kawy na całym świecie. Ziarna z wyspy wulkanicznej Jawa mają silny smak. Robusta ta jest prawdziwie ekspresyjna i bogata. Barriści mówią o niej jako o jednej z najlepszych na świecie. Tego oczekuj - Twoja filiżanka kawy będzie owocowa i pełna stymulującej kofeiny.
Skład
Robusta 100%Pianka i smak kawy
Robusta Indonesia jest aromatyczna, pełna i charakterystyczna. Jeśli przygotujesz ją jako espresso, otrzymasz spójną piankę i mocne smaki z tonami owoców. Kto lubi eksperymentować może przetestować zmieszanie Robusty z bardziej delikatnymi Arabcami.
Pochodzenie kawy
Indonezja należy do czołówki światowych eksporterów kawy. Jej produkcja rozpoczęła się w czasach holenderskich kolonizatorów w 1696 r. Początkowo plantacje powstały w zachodnich regionach Jawy i Sumatry, pod koniec XVIII wieku, a także na równinie Ijena na wschodzie Jawy. To tam uprawiana była Robusta, która zastąpiła zniszczoną przez choroby uprawę Arabici. W latach dwudziestych Robusta stała się główną lokalną odmianą kawy.
Jawajscy rolnicy uprawiają kawę na dużych plantacjach. Pięć największych plantacji (Blawan, Jampit, Pancoer, Kayumas i Tugosari) obejmuje ponad 4000 hektarów ziemi. Zaletą takiej farmy jest możliwość szybkiego i sprawnego przetwarzania kawowych owoców. Tak zwane mycie, czyli mokra metoda produkcji kawy, odbywa się pod ścisłą kontrolą jakości, co gwarantuje wyraźny profil smakowy i piękne, nieuszkodzone ziarno.
Java to 13. co do wielkości wyspa na świecie. Prawie wszystkie wysypy Indonezji mają pochodzenie wulkaniczne. Na tutejszą pogodę wpływają tropikalne monsuny, które występują na przemian z krótkimi okresami suszy. Średnia miesięczna temperatura wynosi około 30 ° C, w rejonie Ijena prawie nigdy temperatura powietrza nie spada poniżej 18 ° C.
Efekty kawy
Najbardziej znanym efektem działania kawy jest umiejętność pobudzenia i zwiększenia wydajności. Pozytywne efekty kofeiny, która jest tego przyczyną, doceniają przede wszystkim osoby pracujące umysłowo oraz sportowcy. Kofeina pobudza na krótki czas i intensywnie, poprawia koncentrację, odpędza zmęczenie i pomaga w utrzymaniu świeżości psychicznej.
Kawa jednak jest także źródłem licznych antyoksydantów, które potrafią zneutralizować wolne rodniki mające niedobry wpływ na DNA komórek. Dlatego też picie umiarkowanej ilości kawy jest świetną prewencją chorób układu krążenia, wspiera odporność organizmu i obniża ryzyko przedwczesnego starzenia się i chorób nowotworowych. Udowodniono także, że regularne konsumowanie kawy pomaga eliminować możliwość powstania choroby Parkinsona, i to o 60-80 procent.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 °C.

























Potrzebujesz porady?

21. 3.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
