

ROBUSTA INDIE CHERRY AA
Dwa razy A z Indii – znak wysokiej jakości. Sto procent robusta z zadziwiającą pianką i pełnym, lekko orzechowym smakiem, oczaruje miłośników intensywnych doświadczeń i tych, którzy lubią eksperymentować. Można ją skomponować z popularną arabiką i czarować w stosunkach obu gatunków w nieskończoność. Lub cieszyć się nią w różnych typach przygotowań. Inna będzie z tygielka, inna z expressu i inna z czajniczka Moka.
Skład
Robusta 100%Pianka i aromat kawy
Intensywna, mocna, niezapomniana. India Robusta Cherry AA ma przyjemnie pikantny smak, często z orzechowymi nutami. Pianka jest spójna, wysoka i gęsta.
Pochodzenie kawy
W Indiach zatrudnionych jest około 250 tysięcy plantatorów kawy, prawie 90 procent to drobni rolnicy. Prawie 80 procent indyjskiej kawy idzie na eksport, głównie do Niemiec, Rosji, Włoch, Hiszpanii, Belgii, USA i Francji.
Kawa jest tradycyjnie uprawiana w trzech obszarach - Karnataka, Kerala i Tamil Nadu, ale również dołączają się do nich mniej typowe miejsca. Systematyczną uprawę drzew kawowych rozpocząłświęty Baba Budan, który przemycił do Indii siedem magicznych jagód kawy z Jemenu. Plantacje kawy zaczęły się rozwijać w 19 wieku, wraz z pojawieniem się brytyjskich kolonizatorów.
Wszystkie indyjskie drzewa kawowe rosną w cieniu, często blisko przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa. Dzięki temu owoce kawy wchłaniają niepowtarzalny aromat. Kwitną 3-4 dni białymi kwiatami. Kto widział kwitnące plantacje kawy, nigdy nie zapomni tego wspaniałego przeżycia. Zbiory owoców odbywają się dziewięć miesięcy po kwitnieniu, w okresie od stycznia do marca, w całości ręcznie.
Obróbka na mokro (fully-washed, wet-processed) oddziela złe jagody od zdrowych, pozbywa sięłusków i następuje fermentacja w specjalnych zbiornikach wody, gdzie ziarna są usunięte od warstwy klejącej. Ziarna kawy suszą się na słońcu lub w suszarniach, zwykle stosuje się obie metody na przemian.
Oznaczenie AA w nazwie kawy to wskaźnik jakościowych ziaren jednolitego rozmiaru.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kwę zmielić.
Na 1 kawę należy użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
