

Robusta Gwatemala San Marcos - kawa ziarnista
Robusta jest bardziej aromatyczną siostrą Arabiki. Zawiera więcej kofeiny i doskonale nadaje się do mieszanek espresso lub do przygotowania naprawdę mocnej filiżanki kawy. Nuty kawy Robusta Guatemala San Marcos spodobają się Wam, niezależnie od tego, czy użyjecie jej do mieszania z kawą Arabica, czy do samodzielnej degustacji. Znajdziecie w niej typową ziemistość, lekką cytrusową świeżość i ślady orzechów. Nie bójcie się eksperymentować!
Skład
Robusta 100%Pianka i smak kawy
Robusta Guatemala San Marcos ma oczywiście wyraźny ziemisty posmak. Z drugiej strony przyjemnie zaskakuje nutami cytrusów, lekką kwasowością i śladami orzechów. Jest to kawa o wyrazistym smaku i dobrze komponuje się z Arabiką o kwiatowym, czekoladowym i owocowym aromacie. Robustę można wykorzystać do stworzenia własnej mieszanki espresso. Zapewni to nie tylko pełny, "gęsty" smak, ale także piękną cremę.
Pochodzenie kawy
Reputacja Gwatemali w dziedzinie kawy jest więcej niż wspaniała. Wulkaniczna, bogata w składniki odżywcze gleba, przyjemne temperatury i obfite opady sprawiają, że ten środkowoamerykański kraj jest jednym z głównych producentów wysokiej jakości kawy na świecie. W szczególności region San Marcos charakteryzuje się warunkami naturalnymi, które są idealne dla plantatorów kawy. Jest to również obszar o najdłuższej historii uprawy kawy, najbogatszych opadach i najcieplejszym klimacie w Gwatemali.
Mówi się, że w górzystym obszarze na zachodzie kraju "budzą się wulkany". Jednak prawdą jest również, że na przykład Tajumulco, najwyższy wulkan w Ameryce Środkowej (o wysokości 4 220 m n.p.m.), był ostatnio aktywny w 1893 roku. Mieszkańcy ogłosili go parkiem narodowym. Mówi się, że wspinaczka na nią to prawdziwa gratka. Z wioski Tiuchán na szczyt jest tylko 7 kilometrów, ale turysta pokonuje około 1 200 metrów.
Pora deszczowa rozpoczyna się w połowie kwietnia, a kończy w połowie listopada. Drzewka kawowe są sadzone przez rolników w cieniu, zazwyczaj na wysokości od 1300 do 1800 m n.p.m. Dzięki temu krzewy kwitną stosunkowo szybko, ale owoce dojrzewają dłużej, co pozwala na uzyskanie bardziej złożonych smaków kawy. Standardowa metoda zbioru polega na ręcznym zbieraniu i obróbce owoców kawy poprzez mycie - tzw. metoda mokra wydobywa z kawy jej owocowy profil. Zielone ziarna kawy muszą być dobrze wysuszone. W warunkach częstych i nieprzewidywalnych opadów deszczu pracownicy często suszą zbiory częściowo na słońcu, a częściowo pod dachem lub w suszarniach mechanicznych o niskiej temperaturze.
Gwatemalska robusta jest jedną z najbardziej znanych odmian na świecie. W rzeczywistości Gwatemala była pierwszym krajem, który wprowadził system oznaczania pochodzenia kawy, a w 2018 r. wpisała swoją kawę na Intangible Heritage of the Guatemalan Nation, czyli swego rodzaju listę niematerialnego dziedzictwa narodu gwatemalskiego. Nic dziwnego, że Gwatemalczycy eksportują kawę od lat 50. XIX wieku, a jej zbiory przynoszą co roku setki milionów dolarów do budżetu kraju. Obecnie ponad 125 000 lokalnych rodzin uprawia drzewa kawowe, głównie w małych gospodarstwach.
Z kolei robusta to odmiana kawowca (Coffea canephora) o wyższej zawartości kofeiny w ziarnie (do 80%) i mniejszej zmienności smaku. Sam krzew jest mniej podatny na choroby, a także lepiej plonuje. Robusta jest zwykle używana w mieszankach do espresso (zmieszana z arabiką w proporcji 20:80), a także w produkcji kawy rozpuszczalnej.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
