Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ROBUSTA BRAZYLIA CONILLION kawa ziarnista

Kod: 1001

Przygotuj swoją kawę pełną zapachów i smaków. Ta kawa nosi w sobie unikalny ślad plantacji, z których pochodzi oraz wyjątkowy sposób przetwarzania. Odzwierciedla właściwości samej odmiany. Podobnie jak eksperci w dziedzinie wina, miłośnicy kawy odnajdą różnicę między kawą Robusta a Arabika, tą z Brazylii od tej z Etiopii. Niech zmysły poszukują delikatnych niuansów kawy przetworzonej w suchym procesie i wysuszonej pod brazylijskim słońcem. Na pewno odkryjesz pełny, bogaty smak czekolady.

Aktualnie niedostępny
DPD 11,0 zł
Duże opakowanie:
54,0 zł brutto
31,0 zł brutto
18,8 zł brutto
Małe opakowanie:
11,2 zł brutto
7,7 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Brazylia
Region
Region:
Espirito Santo
Wysokość nad poziomem morza
Wysokość nad poziomem morza:
540-820 m
Smak
Smak:
Pełny z nutą czekolady
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Robusta 100%

Pianka i zapach kawy

Robusta Brazylijska Kawa Conillion jest pełna smaku, średniej kwasowości, z nutą delikatnej czekolady. Piękne ziarno nadaje się zarówno do przygotowania naprawdę mocnego espresso i eksperymentowania z wybranymi gatunkami Arabici. Wymieszaj 50 procent Robusty z 50 procent Arabica z Brazylii. Taka mieszanka będzie wspaniałym espresso o bogatej i delikatnej piance oraz czekoladowym smaku z nutą orzechów i owoców.

Pochodzenie kawy

Brazylia i kawa są typowe jak Francja i szampan. Największy i najbardziej zaludniony stan Ameryki Południowej jest największym producentem kawy na świecie i można dodać, że brazylijska kawa wpisała się do historii.

Plantacje kawy zajmują około 27 000 kilometrów kwadratowych i produkują rocznie około 3 milionów ton ziaren kawy Arabica i Robusta (nazywa się to Conillon w Brazylii). Pierwszy krzew rośliny kawy zasadził w Brazylii Francisco de Melo Palheta. Stało się to w 1727 r. w regionie Pará. Od tej pory plantacje pojawiły się w Minas Gerias, Sao Paulo, Paraná, Espírito Santo, Bahia i Rondonia. Kawa jest zbierana w Brazylii od maja do września.

Kultywacja, zbieranie i przetwarzanie kawy w Brazylii prowadzone jest głównie przez drobnych rolników w gospodarstwach położonych na wysokościach od 400 do 1600 metrów. Statystyki wskazują, że jest to około 220 000 gospodarstw. Zazwyczaj owoce kawy nie są myte przez pranie, ale w klasycznym, suchym procesie. Z czerwonych wiśni kawowych usuwa się skórki i zostawia się je na słońcu, gdzie jest suszone przez 8-10 dni. Następnie kawa jest czyszczona, sortowana i pakowana w worki 60 kg.

Brazylijska kawa zdominowana jest przez Arabice (85 procent), miejscowa Robusta uprawiana jest głównie w regionie Espírito Santo na północnym zachodzie.

Wpływ kawy

Korzyści z konsumpcji kawy były przedmiotem długiej dyskusji. Najnowsze badania wykazały, że napój ten nie szkodzi zdrowiu. Dokładnie odwrotnie. Wnikliwe badania europejskie (http://bit.ly/DelsiZivot) podkreślają związek picia kawy z mniejszą częstością występowania chorób serca, dróg oddechowych, nerek, raka lub cukrzycy. Mówi między innymi, że ci którzy piją od 2-4 filiżanek kawy dziennie żyją dłużej niż ci co kawy w ogóle nie piją.

Wiadomo również, że kawa poprawia nastrój, pomaga w koncentracji i procesie pamięciowym, redukuje zmęczenie i stymuluje trawienie.

Efekty kawy

Robusta
Efekty robusty

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użyciem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.

Na jedną kawę należy użyć 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.

Zalać wodą o temperaturze 95`C i przez około 5 minut pozostawić do zaparzenia.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| Zniżka za pierwszy zakup »