

ROBUSTA BRAZYLIA CONILLION kawa ziarnista
Przygotuj swoją kawę pełną zapachów i smaków. Ta kawa nosi w sobie unikalny ślad plantacji, z których pochodzi oraz wyjątkowy sposób przetwarzania. Odzwierciedla właściwości samej odmiany. Podobnie jak eksperci w dziedzinie wina, miłośnicy kawy odnajdą różnicę między kawą Robusta a Arabika, tą z Brazylii od tej z Etiopii. Niech zmysły poszukują delikatnych niuansów kawy przetworzonej w suchym procesie i wysuszonej pod brazylijskim słońcem. Na pewno odkryjesz pełny, bogaty smak czekolady.
Skład
Robusta 100%Pianka i zapach kawy
Robusta Brazylijska Kawa Conillion jest pełna smaku, średniej kwasowości, z nutą delikatnej czekolady. Piękne ziarno nadaje się zarówno do przygotowania naprawdę mocnego espresso i eksperymentowania z wybranymi gatunkami Arabici. Wymieszaj 50 procent Robusty z 50 procent Arabica z Brazylii. Taka mieszanka będzie wspaniałym espresso o bogatej i delikatnej piance oraz czekoladowym smaku z nutą orzechów i owoców.
Pochodzenie kawy
Brazylia i kawa są typowe jak Francja i szampan. Największy i najbardziej zaludniony stan Ameryki Południowej jest największym producentem kawy na świecie i można dodać, że brazylijska kawa wpisała się do historii.
Plantacje kawy zajmują około 27 000 kilometrów kwadratowych i produkują rocznie około 3 milionów ton ziaren kawy Arabica i Robusta (nazywa się to Conillon w Brazylii). Pierwszy krzew rośliny kawy zasadził w Brazylii Francisco de Melo Palheta. Stało się to w 1727 r. w regionie Pará. Od tej pory plantacje pojawiły się w Minas Gerias, Sao Paulo, Paraná, Espírito Santo, Bahia i Rondonia. Kawa jest zbierana w Brazylii od maja do września.
Kultywacja, zbieranie i przetwarzanie kawy w Brazylii prowadzone jest głównie przez drobnych rolników w gospodarstwach położonych na wysokościach od 400 do 1600 metrów. Statystyki wskazują, że jest to około 220 000 gospodarstw. Zazwyczaj owoce kawy nie są myte przez pranie, ale w klasycznym, suchym procesie. Z czerwonych wiśni kawowych usuwa się skórki i zostawia się je na słońcu, gdzie jest suszone przez 8-10 dni. Następnie kawa jest czyszczona, sortowana i pakowana w worki 60 kg.
Brazylijska kawa zdominowana jest przez Arabice (85 procent), miejscowa Robusta uprawiana jest głównie w regionie Espírito Santo na północnym zachodzie.
Wpływ kawy
Korzyści z konsumpcji kawy były przedmiotem długiej dyskusji. Najnowsze badania wykazały, że napój ten nie szkodzi zdrowiu. Dokładnie odwrotnie. Wnikliwe badania europejskie (http://bit.ly/DelsiZivot) podkreślają związek picia kawy z mniejszą częstością występowania chorób serca, dróg oddechowych, nerek, raka lub cukrzycy. Mówi między innymi, że ci którzy piją od 2-4 filiżanek kawy dziennie żyją dłużej niż ci co kawy w ogóle nie piją.
Wiadomo również, że kawa poprawia nastrój, pomaga w koncentracji i procesie pamięciowym, redukuje zmęczenie i stymuluje trawienie.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użyciem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
Na jedną kawę należy użyć 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Zalać wodą o temperaturze 95`C i przez około 5 minut pozostawić do zaparzenia.

























Potrzebujesz porady?

29. 10.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

ROBUSTA KONGO DEL KASAI kawa ziarnista
