Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Peru Diamante Verde SHB EP - kawa ziarnista

Kod: 1749

Diamante Verde to stowarzyszenie rolników uprawiających kawę w peruwiańskich górach z wieloma nagrodami i certyfikatami. Nie przegapcie okazji skosztowania takiej specjalności. Otrzymacie  filiżankę pełną mlecznej czekolady, zielonych winogron i jabłek z kroplą limonki. Kawa wykazuje bardzo dobrą równowagę, przyjemną kremową konsystencję. Reputacja Diamante Verde zdecydowanie nie kłamie!

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
183,2 zł /1000 g 18,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Caturra
Region
Region:
San Martin
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1600-1700m
Smak
Smak:
Owoce, Mleczna czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Peru Diamante Verde SHB EP należy do kaw o intensywnych nutach świeżych owoców. W podtonach można łatwo rozpoznać zielone jabłka i zielone winogrona, orzeźwiającą limonkę, a nawet mleczną czekoladę. Jest to żywa, musująca kawa o długim, przyjemnym posmaku i pięknej równowadze wszystkich aromatycznych składników.

Pochodzenie kawy 

Po pierwsze, przyjrzyjmy się, skąd pochodzi ta kawa. Peruwiański region San Martin jest trzecim co do wielkości obszarem uprawy kawy w kraju. Jedną z największych lokalnych spółdzielni rolniczych jest Oro Verde, założona w 1999 roku. Spółdzielnia Diamante Verde zaczęła pisać swoją historię dopiero w 2017 r., ale z roku na rok jest coraz lepsza. Trzy lata po powstaniu liczyła ponad 200 członków. Ze względu na początkowy brak środków finansowych, rolnicy prowadzili uprawy na plantacjach bez użycia przemysłowo produkowanych nawozów i oprysków. To, co wydawało się wadą, udało im się przekształcić w wielką zaletę. Ich początki w ekologicznej uprawie kawy zostały uwieńczone uzyskaniem certyfikatu ekologicznego i Fair Trade.

Młody zespół musiał pracować od podstaw. Dzięki temu wiedzą dokładnie, czego potrzebują drzewa kawowe w regionie San Martin, jak je pielęgnować, jak przetwarzać zbiory oraz jak i gdzie je sprzedać z zyskiem. Dzielenie się tą wiedzą z członkami spółdzielni pomogło rolnikom na drodze do uzyskania kawy najwyższej jakości i nauczyło ich wybierać najlepsze metody uprawy i przetwarzania.

Diamante Verde uprawiana jest na małych plantacjach, które często otoczone są dziką przyrodą. Gleba jest pochodzenia wulkanicznego, więc zawiera dużo minerałów. Zbocza wzgórz są poprzecinane licznymi źródłami, które są bardzo korzystne dla kawowca. 

Zbiory odbywają się zazwyczaj od kwietnia do lipca, czasami w sierpniu, w zależności od warunków. Rolnicy udają się na małe plantacje bez pomocy maszyn, ręcznie zrywając czerwone owoce kawy. W Peru typowe jest przetwarzanie kawy poprzez tzw. mycie. Pracownicy wsypują jagody do wody i przepychają je przez płyty miażdżące. W ten sposób usuwa się wierzchnią warstwę skórki. Zbiory są następnie przelewane do kadzi z wodą, gdzie fermentują przez kilka dni. W tym czasie miąższ otaczający zielone ziarna kawy ulega rozkładowi. Po uwolnieniu rolnicy muszą je oczyścić, umyć w słodkiej wodzie i wysuszyć na tarasach.

Peru Diamante Verde jest oznaczana jako SHB i EP. Pierwszy skrót (SHB - Strictly Hard Bean) odnosi się do dużej wysokości nad poziomem morza, z której pochodzi kawa. Oznaczenie to otrzymują tylko ziarna zbierane na wysokości 1 200 m n.p.m. i wyżej. Dlaczego jest to ważne? Ponieważ kawa na dużych wysokościach dojrzewa dłużej i może wchłonąć więcej aromatów z otoczenia. Litery EP (European Preparation) oznaczają, że kawa jest przeznaczona na rynek europejski. Została ona posortowana według wielkości i koloru, a wadliwe ziarna zostały usunięte.

Peru eksportuje swoją kawę głównie do USA, Niemiec i Belgii. W całym kraju ponad ćwierć miliona rodzin jest zaangażowanych w przemysł kawowy, z czego około jedna czwarta pracuje w spółdzielniach lub stowarzyszeniach. Obecnie w Peru jest ich około osiemdziesięciu.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 °C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »