Peru Bertha Huaylla Sayllo Bourbon Anaerobic - Micro Lot
Zrównoważona, złożona i ręcznie zbierana. Arabika z farmy pani Berthy Huaylla Sayllo będzie jednym z klejnotów waszej kolekcji wysokiej jakości kaw. Mikrolot z wysokich gór Peru oczaruje Was smakiem cytrusów, miodu i czekolady. Jak mogłoby być inaczej, skoro jest starannie zbierana, fermentowana beztlenowo i doskonale suszona. Podarujcie sobie to doświadczenie!
Skład
Arabica 100%PIANKA I SMAK KAWY
Peru Bertha Huaylla Sayllo Bourbon Anaerobic - Micro Lot to kawa o złożonym, harmonijnym i bogatym smaku. Oprócz owoców - zwłaszcza cytrusów - można w niej wyczuć także miód i czekoladę. Ponieważ jest to kawa fermentowana beztlenowo, zalecamy przygotowanie jej na filtrze, w dzbanku moka lub w ekspresie automatycznym. Polecamy również spróbować parzenia na zimno. Na pewno nie będziecie rozczarowani.
POCHODZENIE KAWY
Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, jeśli chodzi o miejsce uprawy kawy. Zacznijmy więc od Peru, kraju słynącego z gładkiej, zrównoważonej i czekoladowo-słodkiej kawy. Rolnicy uprawiają ją, zwłaszcza w Andach, od XVIII wieku. Kawa jest jednym z najważniejszych towarów eksportowych, sprzedawanym do USA i Europy, a także do Azji.
W południowej części Peru leży region Cusco. Nazywany "bramą do Machu Picchu", jego warunki klimatyczne są idealne dla wzrostu drzew kawowych, a oprócz tego, że jest celem wielu turystów, słynie z doskonałej produkcji kawy.
La Convencion znajduje się w regionie Cusco. Ma niezwykle zróżnicowaną topografię, z głębokimi dolinami i wysokimi górami. To właśnie na jednym ze zboczy znajduje się farma Berthy Huaylla Sayllo, kobiety, która uprawia prawie trzy hektary plantacji kawy na wysokości około 2 000 metrów nad poziomem morza. Jest to odmiana bourbon pochodząca z Jemenu, skąd rozprzestrzeniła się na Peru. Jest jedną z najpopularniejszych, ponieważ jej profil smakowy obejmuje nuty owocowe, kwiatowe i czekoladowe. Z drugiej strony należy powiedzieć, że jest bardziej podatna na choroby i szkodniki. Z tego powodu bourbon arabica jest zawsze mniej dostępna na rynku, a jej cena jest wyższa.
Ale wracając do farmy pani Berthy. Nosi ona nazwę Finca Rosaspampa, a jej pracownicy dbają o kawowce z najwyższą starannością. Czerwone owoce zbierane są wyłącznie ręcznie, a po sortowaniu pozostawia się je do fermentacji bez dostępu powietrza przez 36 godzin. Po wyjęciu z pojemników fermentacyjnych kawa przechodzi proces kruszenia i mycia w celu usunięcia miąższu. Następnie rozluźnione ziarna kawy muszą zostać dobrze wysuszone w suszarkach parabolicznych. Podczas tego procesu kawa musi być często grabiona, aby zapobiec jej pleśnieniu. Gdy kawa jest już wystarczająco sucha, może chwilę odpocząć i trafić do dużej suszarni w celu eksportu. Ta metoda przetwarzania kawy jest wyjątkowa. Jej rezultatem jest również wyjątkowa kawa. Dzięki fermentacji beztlenowej ma pełny, owocowy smak, a dzięki odmianie bourbon zawiera nuty słodkiej czekolady.
Efekty kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Zmielić kawę na grubość odpowiadającą wybranej metodzie przygotowania.
- Na 1 filiżankę użyć 1,5 - 2 łyżeczki (ok. 7 g), w przypadku filtra V60 użyć 1 g kawy na 14 ml wody.
- Wlać lub przepuścić przez filtr wodę o temperaturze 94°C.