

Kolombia Supremo Medelin Andeano - kawa ziarnista jasno palona
A gdyby tak skosztować kawy z małej rodzinnej firmy, wypalonej precyzyjnie tak, aby wydobyć jej niepowtarzalne nuty na filtrze lub w dripperze? Kolumbijska Supremo Medellin Andeano cieszy się dużą popularnością wśród miłośników powolnego i precyzyjnego przygotowania. Jasno palona wersja zachwyca bogatym profilem smakowym zdominowanym przez czekoladę i owoce. Jest gładka i bardzo przyjemnie aromatyczna.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Colombia Supremo Medelin Andeano - jasno palona kawa ziarnista o delikatnym, ale bogatym smaku. Dzięki jasnemu paleniu charakteryzuje się wyraźniejszymi nutami czekolady i soczystych owoców. Ogólnie można powiedzieć, że kawy jasno palone są nieco świeższe. W przypadku Colombia Supremo Medelin Andeano – jasno palonej kawy ziarnistej, jest to duży plus.
Pochodzenie kawy
Kolumbia jest jednym z największych na świecie producentów plantacyjnej kawy. Ponad pół miliona drobnych rolników dba o rozległe plantacje od Andów do Kordylierów. Kawa uprawiana jest na nizinach u podnóża wzgórza, ale również stosunkowo wysoko w górach. Dlatego może byćśrednio kwaśna lub mniej kwaśna, ale nie ma bardziej zrównoważonej w smaku kawy niż kolumbijska - niekiedy orzechowa, niekiedy z nutami owocowymi, zawsze bogata i aromatyczna.
Medelin jest aglomeracją w dolinie leżącej w środkowej części Andów. Istnieje tutaj mała rodzinna prosperująca firma - Villa Maria, która specjalizuje się w produkcji bardzo wysokiej jakości kawy. Przychody mniejszych plantacji nie są zdumiewające, ale jakość jest bezsporna i dobrze znana wśród wszystkich światowych palarni. Jagody roślin kawy (kawa arabska) zbiera się w drugiej połowie roku, w okresie od września do grudnia. Po zebraniu jagód przetwarzane są tak zwaną metodą mokrą, kiedy jagody wlewa się do wody (słaba, mniej jakościowa jest zebrana z powierzchni, a pozostała część opada na dno), przepuszcza się przez płytki, gdzie dochodzi do zgniatania (w celu usunięcia skórki i miąższu) i następuje fermentacja. W gospodarstwie Villa Maria kawę fermentuje się nocą. A następnie suszy się na tarasach i dosusza w suszarniach. Przedsiębiorstwo jest uznawane dzięki indywidualnemu podejściu do każdego zbioru, ale również dla ochrony środowiska, która jest obowiązkiem gospodarstwa ekologicznego.
Miasto położone jest na terenie niezwykłej różnorodności biologicznej, więc rolnicy wykupili sąsiednie tereny, które nie są uprawiane, by udało się w przyszłości utrzymać nienaruszoną przyrodę.
Zalety kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Zmielić kawę na filtr (grube mielenie).
- Wsypać 1 g kawy na 14 ml wody do filtra V60.
- Okrężnymi ruchami zalać kawę wodą o temperaturze około 93°C.

























Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
