

PAPUA NOVA GUINEA BAROIDA ESTATE HIGHLANDS - MICRO LOT
Jest młoda i pełna zapału. Plantacja w Baroida Estate skupia na sobie coraz większą uwagę, ponieważ pochodząca z niej kawa jest bardziej niż intrygująca. Jeśli lubicie mleczną czekoladę, truskawki i pomarańcze, na pewno przypadnie Wam do gustu. Tym bardziej, że jest to mikrolot, kawa o wyraźnie określonym pochodzeniu, uprawiana i dostępna tylko w niewielkich ilościach. Arabika z wysokich gór Papui Nowej Gwinei zadowoli nawet najdelikatniejsze podniebienia.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawę ziarnistą Papua Nowa Gwinea Baroida Estate Highlands można zaliczyć do tych bardziej słodkich, owocowych, osiągających najwyższą jakość. W jej smaku łatwo dostrzeżecie bogaty posmak czekolady i świeże nutki truskawek oraz pomarańczy. Arabika ta wytwarza delikatną, jasną piankę.
Pochodzenie kawy
Do popularyzacji tej kawy mocno przyczynił się plantator, który w latach sześćdziesiątych XX wieku zdecydował się założyć „imperium” Baroida we wschodniej części Papui Nowej Gwinei. Przy wsparciu rządu zachęcającego zagranicznych rolników do zakładania w kraju nowych plantacji, kilka z nich powstało w okolicach wioski Aiyura, które to później stały się znane jako Baroida Estate. Nazwa nawiązuje do ogromnego głazu znajdującego się w lokalnej rzece. Mieszkańcy Aiyury kojarzą go z Benem Colbranem. Powód jest oczywisty - podobnie jak kamień obmywany wodą, również niejaki Colbran potrafił przetrwać trudne czasy. Z nieustającym entuzjazmem zakładał plantację krzewów kawowca i dawał przy tym zatrudnienie wielu okolicznym mieszkańcom. Jego dziedzictwo wciąż mają w pamięci potomkowie rodziny Colbran.
Plantacje Baroida znajdziemy w paśmie Jabara we wschodniej części kraju. Jego szczyty osiągają wysokość 2 400 metrów nad poziomem morza, a tuż pod nimi rosną zielone krzewy kawowca, na 220 hektarach, podzielone na prawie 30 obszarów. Na każdym obszarze uprawia się inną odmianę, aby zachować absolutną czystość produkowanego ziarna. Najwyższa staranność i wyjątkowo pieczołowicie zapisywane informacje o każdej partii znacznie przyczyniają się do sukcesu całego zespołu plantacji.
Kawa zbierana jest w okresie maj-czerwiec i to wyłącznie w pełni dojrzałe jagody. Zbiory przetwarzane są przez przemywanie, czyli sposobem mokrym. Jagody wsypywane są do urządzeń z tarkami, które usuwają skórkę i część miąższu otaczającego ziarenka kawy. Następnie kawa fermentuje przez 36 godzin w zbiornikach z wodą. Naturalne procesy chemiczne są odpowiedzialne za rozpuszczanie resztek miąższu, a powstałe w wyniku tego procesu substancje śluzowate są zlewane z kawy przez pracowników poprzez potrząsanie i wykonywanie okrężnych ruchów kadziami. Na zakończenie zielone ziarenka kawy oczywiście należy dobrze wysuszyć (bezpośrednio na słońcu lub w suszarniach). Do listopada ewentualnie grudnia kawa jest przechowywana w jutowych workach, w stabilnej temperaturze i wilgotności, aby dojrzała. Dopiero wtedy trafia na rynek lub jest wysyłana w świat.
Przemysł kawowy Papui Nowej Gwinei opiera się na przestarzałej infrastrukturze, jest coraz mniej wspierany przez rząd i zmaga się ze złożoną komunikacją pomiędzy lokalnymi społecznościami o różnych tradycjach kulturowych. Mimo tego niektórym plantatorom udaje się wyprodukować kawę o oszałamiających parametrach a ich wytrwałość i gorliwość motywuje innych. W ostatnich latach ich wysiłki mające na celu przyciągnięcie zagranicznych inwestorów i kontrolę jakości eksportowanej kawy wspiera Coffee Industry Corporation Limited.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY ziarnista kawa

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
