Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PAPUA NOVA GUINEA BAROIDA ESTATE HIGHLANDS - MICRO LOT

Kod: 1519

Jest młoda i pełna zapału. Plantacja w Baroida Estate skupia na sobie coraz większą uwagę, ponieważ pochodząca z niej kawa jest bardziej niż intrygująca. Jeśli lubicie mleczną czekoladę, truskawki i pomarańcze, na pewno przypadnie Wam do gustu. Tym bardziej, że jest to mikrolot, kawa o wyraźnie określonym pochodzeniu, uprawiana i dostępna tylko w niewielkich ilościach. Arabika z wysokich gór Papui Nowej Gwinei zadowoli nawet najdelikatniejsze podniebienia.

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
133,8 zł /1000 g 13,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 2. 10. 2020
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Papua-Nowa Gwinea
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Baroida Estate
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1708 - 1850m
Smak
Smak:
Mleczna czekolada, owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawę ziarnistą Papua Nowa Gwinea Baroida Estate Highlands można zaliczyć do tych bardziej słodkich, owocowych, osiągających najwyższą jakość. W jej smaku łatwo dostrzeżecie bogaty posmak czekolady i świeże nutki truskawek oraz pomarańczy. Arabika ta wytwarza delikatną, jasną piankę.

Pochodzenie kawy

Do popularyzacji tej kawy mocno przyczynił się plantator, który w latach sześćdziesiątych XX wieku zdecydował się założyć „imperium” Baroida we wschodniej części Papui Nowej Gwinei. Przy wsparciu rządu zachęcającego zagranicznych rolników do zakładania w kraju nowych plantacji, kilka z nich powstało w okolicach wioski Aiyura, które to później stały się znane jako Baroida Estate. Nazwa nawiązuje do ogromnego głazu znajdującego się w lokalnej rzece. Mieszkańcy Aiyury kojarzą go z Benem Colbranem. Powód jest oczywisty - podobnie jak kamień obmywany wodą, również niejaki Colbran potrafił przetrwać trudne czasy. Z nieustającym entuzjazmem zakładał plantację krzewów kawowca i dawał przy tym zatrudnienie wielu okolicznym mieszkańcom. Jego dziedzictwo wciąż mają w pamięci potomkowie rodziny Colbran.

Plantacje Baroida znajdziemy w paśmie Jabara we wschodniej części kraju. Jego szczyty osiągają wysokość 2 400 metrów nad poziomem morza, a tuż pod nimi rosną zielone krzewy kawowca, na 220 hektarach, podzielone na prawie 30 obszarów. Na każdym obszarze uprawia się inną odmianę, aby zachować absolutną czystość produkowanego ziarna. Najwyższa staranność i wyjątkowo pieczołowicie zapisywane informacje o każdej partii znacznie przyczyniają się do sukcesu całego zespołu plantacji.

Kawa zbierana jest w okresie maj-czerwiec i to wyłącznie w pełni dojrzałe jagody. Zbiory przetwarzane są przez przemywanie, czyli sposobem mokrym. Jagody wsypywane są do urządzeń z tarkami, które usuwają skórkę i część miąższu otaczającego ziarenka kawy. Następnie kawa fermentuje przez 36 godzin w zbiornikach z wodą. Naturalne procesy chemiczne są odpowiedzialne za rozpuszczanie resztek miąższu, a powstałe w wyniku tego procesu substancje śluzowate są zlewane z kawy przez pracowników poprzez potrząsanie i wykonywanie okrężnych ruchów kadziami. Na zakończenie zielone ziarenka kawy oczywiście należy dobrze wysuszyć (bezpośrednio na słońcu lub w suszarniach). Do listopada ewentualnie grudnia kawa jest przechowywana w jutowych workach, w stabilnej temperaturze i wilgotności, aby dojrzała. Dopiero wtedy trafia na rynek lub jest wysyłana w świat.

Przemysł kawowy Papui Nowej Gwinei opiera się na przestarzałej infrastrukturze, jest coraz mniej wspierany przez rząd i zmaga się ze złożoną komunikacją pomiędzy lokalnymi społecznościami o różnych tradycjach kulturowych. Mimo tego niektórym plantatorom udaje się wyprodukować kawę o oszałamiających parametrach a ich wytrwałość i gorliwość motywuje innych. W ostatnich latach ich wysiłki mające na celu przyciągnięcie zagranicznych inwestorów i kontrolę jakości eksportowanej kawy wspiera Coffee Industry Corporation Limited.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
130,1 zł /1000 g 13,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 2. 10. 2020

HONDURAS GEISHA SANTA BARBARA TRINIDAT - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

HONDURAS GEISHA SANTA BARBARA TRINIDAT - Micro Lot

W jej zapachu rozpoznacie jaśmin i owoce tropikalne. Kto przygotuje Gejszę, będzie miał bardzo aromatyczne i kwiatowe doznania. Unikalna kawa z etiopskiej wioski Gesha ma coraz więcej fanów. Rolnicy z Trynidadu dbają o to z pasją i minimalnym wpływem na środowisko. Cieszcie się luksusem. Gejsza ze wzgórz Hondurasu to kawa na szczególne chwile, królowa pośród wszystkich. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
230,6 zł /1000 g 23,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 2. 10. 2020

INDONESIE WAHANA ESTATE - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDONESIE WAHANA ESTATE - Micro Lot

  Wybierzcie się z nami na północ Sumatry, wyspy przez którą przechodzi równik, pokrytej lasami deszczowymi i zamieszkałej przez dziką zwierzynę. Po przepłynięciu kilku jezior, mijamy dymiące wulkany, przebijamy się przez dżunglę i na koniec docieramy do plantacji Wahana Estate. Od roku 2016 kawę uprawiają tu mieszkańcy okolicznej wioski Sidikalang. Ich kawa wyróżnia się smakiem ziołowo-słodkawo-czekoladowym. Drugiej takiej nie znajdziecie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
122,4 zł /1000 g 12,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 2. 10. 2020
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »