Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PAPUA NOVA GUINEA BAROIDA ESTATE HIGHLANDS - MICRO LOT

Kod: 1519

Jest młoda i pełna zapału. Plantacja w Baroida Estate skupia na sobie coraz większą uwagę, ponieważ pochodząca z niej kawa jest bardziej niż intrygująca. Jeśli lubicie mleczną czekoladę, truskawki i pomarańcze, na pewno przypadnie Wam do gustu. Tym bardziej, że jest to mikrolot, kawa o wyraźnie określonym pochodzeniu, uprawiana i dostępna tylko w niewielkich ilościach. Arabika z wysokich gór Papui Nowej Gwinei zadowoli nawet najdelikatniejsze podniebienia.

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Papua-Nowa Gwinea
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Baroida Estate
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1708 - 1850m
Smak
Smak:
Owoce, Mleczna czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawę ziarnistą Papua Nowa Gwinea Baroida Estate Highlands można zaliczyć do tych bardziej słodkich, owocowych, osiągających najwyższą jakość. W jej smaku łatwo dostrzeżecie bogaty posmak czekolady i świeże nutki truskawek oraz pomarańczy. Arabika ta wytwarza delikatną, jasną piankę.

Pochodzenie kawy

Do popularyzacji tej kawy mocno przyczynił się plantator, który w latach sześćdziesiątych XX wieku zdecydował się założyć „imperium” Baroida we wschodniej części Papui Nowej Gwinei. Przy wsparciu rządu zachęcającego zagranicznych rolników do zakładania w kraju nowych plantacji, kilka z nich powstało w okolicach wioski Aiyura, które to później stały się znane jako Baroida Estate. Nazwa nawiązuje do ogromnego głazu znajdującego się w lokalnej rzece. Mieszkańcy Aiyury kojarzą go z Benem Colbranem. Powód jest oczywisty - podobnie jak kamień obmywany wodą, również niejaki Colbran potrafił przetrwać trudne czasy. Z nieustającym entuzjazmem zakładał plantację krzewów kawowca i dawał przy tym zatrudnienie wielu okolicznym mieszkańcom. Jego dziedzictwo wciąż mają w pamięci potomkowie rodziny Colbran.

Plantacje Baroida znajdziemy w paśmie Jabara we wschodniej części kraju. Jego szczyty osiągają wysokość 2 400 metrów nad poziomem morza, a tuż pod nimi rosną zielone krzewy kawowca, na 220 hektarach, podzielone na prawie 30 obszarów. Na każdym obszarze uprawia się inną odmianę, aby zachować absolutną czystość produkowanego ziarna. Najwyższa staranność i wyjątkowo pieczołowicie zapisywane informacje o każdej partii znacznie przyczyniają się do sukcesu całego zespołu plantacji.

Kawa zbierana jest w okresie maj-czerwiec i to wyłącznie w pełni dojrzałe jagody. Zbiory przetwarzane są przez przemywanie, czyli sposobem mokrym. Jagody wsypywane są do urządzeń z tarkami, które usuwają skórkę i część miąższu otaczającego ziarenka kawy. Następnie kawa fermentuje przez 36 godzin w zbiornikach z wodą. Naturalne procesy chemiczne są odpowiedzialne za rozpuszczanie resztek miąższu, a powstałe w wyniku tego procesu substancje śluzowate są zlewane z kawy przez pracowników poprzez potrząsanie i wykonywanie okrężnych ruchów kadziami. Na zakończenie zielone ziarenka kawy oczywiście należy dobrze wysuszyć (bezpośrednio na słońcu lub w suszarniach). Do listopada ewentualnie grudnia kawa jest przechowywana w jutowych workach, w stabilnej temperaturze i wilgotności, aby dojrzała. Dopiero wtedy trafia na rynek lub jest wysyłana w świat.

Przemysł kawowy Papui Nowej Gwinei opiera się na przestarzałej infrastrukturze, jest coraz mniej wspierany przez rząd i zmaga się ze złożoną komunikacją pomiędzy lokalnymi społecznościami o różnych tradycjach kulturowych. Mimo tego niektórym plantatorom udaje się wyprodukować kawę o oszałamiających parametrach a ich wytrwałość i gorliwość motywuje innych. W ostatnich latach ich wysiłki mające na celu przyciągnięcie zagranicznych inwestorów i kontrolę jakości eksportowanej kawy wspiera Coffee Industry Corporation Limited.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY ziarnista kawa

Wyrusz z nami w podróż do wielkich wulkanów wokół zatoki i meandrów, w cieniu bananowych drzew ... na pewno trafisz na pachnące plantacje. Kawa z północnej Kolumbii ma niepowtarzalny urok. Niby bardzo łagodna, ale z pulsującym życiem. Niby słodycz, ale również i kwasowość. Otuli twoje zmysły smakiem kokosa i doda ci energii na cały dzień.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
144,5 zł /1000 g 14,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

Sto procent Arabica, sto procent doświadczenie degustacyjne!  Elegancka Kolumbia Supremo Medelin przygotuje niezapomniane spotkanie  egzotycznych owoców i czekolady. Chociaż mocna i aromatyczna, jednak delikatna i harmonizująca. Ekskluzywne i regularne ziarna kawy są palone do ciemnego koloru, tworząc delikatne i atrakcyjne olejki zapachowe. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
154,7 zł /1000 g 15,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista

Naprawdę nie piłeś jeszcze kawy z Kostaryki? Musisz szybko to zmienić! Gleby wulkaniczne kraju Ameryki Środkowej dają kawie pełny, szlachetny smak. W przypadku kawy San Rafael z regionu Tarrazu wrażenie jest wzmocnione przez aksamitne słodkie nutki karmelu. Zaufaj ekspertom, na Costa Rica rośnie 400 milionów drzew kawowych! Nie będziesz zawiedziony. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
179,2 zł /1000 g 17,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »