Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PAPUA NOVA GUINEA BAROIDA ESTATE HIGHLANDS - MICRO LOT

Kod: 1519

Jest młoda i pełna zapału. Plantacja w Baroida Estate skupia na sobie coraz większą uwagę, ponieważ pochodząca z niej kawa jest bardziej niż intrygująca. Jeśli lubicie mleczną czekoladę, truskawki i pomarańcze, na pewno przypadnie Wam do gustu. Tym bardziej, że jest to mikrolot, kawa o wyraźnie określonym pochodzeniu, uprawiana i dostępna tylko w niewielkich ilościach. Arabika z wysokich gór Papui Nowej Gwinei zadowoli nawet najdelikatniejsze podniebienia.

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
160,9 zł /1000 g 16,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 21. 10. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Papua-Nowa Gwinea
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Baroida Estate
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1708 - 1850m
Smak
Smak:
Owoce, Mleczna czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawę ziarnistą Papua Nowa Gwinea Baroida Estate Highlands można zaliczyć do tych bardziej słodkich, owocowych, osiągających najwyższą jakość. W jej smaku łatwo dostrzeżecie bogaty posmak czekolady i świeże nutki truskawek oraz pomarańczy. Arabika ta wytwarza delikatną, jasną piankę.

Pochodzenie kawy

Do popularyzacji tej kawy mocno przyczynił się plantator, który w latach sześćdziesiątych XX wieku zdecydował się założyć „imperium” Baroida we wschodniej części Papui Nowej Gwinei. Przy wsparciu rządu zachęcającego zagranicznych rolników do zakładania w kraju nowych plantacji, kilka z nich powstało w okolicach wioski Aiyura, które to później stały się znane jako Baroida Estate. Nazwa nawiązuje do ogromnego głazu znajdującego się w lokalnej rzece. Mieszkańcy Aiyury kojarzą go z Benem Colbranem. Powód jest oczywisty - podobnie jak kamień obmywany wodą, również niejaki Colbran potrafił przetrwać trudne czasy. Z nieustającym entuzjazmem zakładał plantację krzewów kawowca i dawał przy tym zatrudnienie wielu okolicznym mieszkańcom. Jego dziedzictwo wciąż mają w pamięci potomkowie rodziny Colbran.

Plantacje Baroida znajdziemy w paśmie Jabara we wschodniej części kraju. Jego szczyty osiągają wysokość 2 400 metrów nad poziomem morza, a tuż pod nimi rosną zielone krzewy kawowca, na 220 hektarach, podzielone na prawie 30 obszarów. Na każdym obszarze uprawia się inną odmianę, aby zachować absolutną czystość produkowanego ziarna. Najwyższa staranność i wyjątkowo pieczołowicie zapisywane informacje o każdej partii znacznie przyczyniają się do sukcesu całego zespołu plantacji.

Kawa zbierana jest w okresie maj-czerwiec i to wyłącznie w pełni dojrzałe jagody. Zbiory przetwarzane są przez przemywanie, czyli sposobem mokrym. Jagody wsypywane są do urządzeń z tarkami, które usuwają skórkę i część miąższu otaczającego ziarenka kawy. Następnie kawa fermentuje przez 36 godzin w zbiornikach z wodą. Naturalne procesy chemiczne są odpowiedzialne za rozpuszczanie resztek miąższu, a powstałe w wyniku tego procesu substancje śluzowate są zlewane z kawy przez pracowników poprzez potrząsanie i wykonywanie okrężnych ruchów kadziami. Na zakończenie zielone ziarenka kawy oczywiście należy dobrze wysuszyć (bezpośrednio na słońcu lub w suszarniach). Do listopada ewentualnie grudnia kawa jest przechowywana w jutowych workach, w stabilnej temperaturze i wilgotności, aby dojrzała. Dopiero wtedy trafia na rynek lub jest wysyłana w świat.

Przemysł kawowy Papui Nowej Gwinei opiera się na przestarzałej infrastrukturze, jest coraz mniej wspierany przez rząd i zmaga się ze złożoną komunikacją pomiędzy lokalnymi społecznościami o różnych tradycjach kulturowych. Mimo tego niektórym plantatorom udaje się wyprodukować kawę o oszałamiających parametrach a ich wytrwałość i gorliwość motywuje innych. W ostatnich latach ich wysiłki mające na celu przyciągnięcie zagranicznych inwestorów i kontrolę jakości eksportowanej kawy wspiera Coffee Industry Corporation Limited.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAVA JAMPIT A/WP-1X Estates kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAVA JAMPIT A/WP-1X Estates kawa ziarnista

"Odświeża pamięć i oczyszcza skórę," tak zdefiniował kawę tysiąc lat temu średniowieczny perski uczony Ibn Sina. W Europie na początku była sprzedawana jako lekarstwo i nie każdy mógł sobie pozwolić na jej kupno. Dopiero, gdy na rynek trafiło więcej kawy, cena się obniżyła. Orzeźwiający napój stał się wielkim bestsellerem. Obecnie możemy wybierać spośród wielu rodzajów – dziś na przykład wyjątkową delikatność z wyspy Jawa. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
138,8 zł /1000 g 13,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 21. 10. 2021

SALWADOR SHG RED BOURBON FINCA SANTA ADELAIDA -MICRO LOT
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

SALWADOR SHG RED BOURBON FINCA SANTA ADELAIDA -MICRO LOT

Słodka kawa ze spółdzielni Santa Adelaida zachwycie każdego, kto poszukuje niesamowitych smaków na wyjątkowe chwile. Prażymy ją tak, aby podkreślić atrakcyjne tony winogron, kakao i marcepanu. Przed przygotowaniem espresso lub cold brew, zwróć uwagę na wspaniałe, regularne ziarna. Ich sekret odkryjesz natychmiast po zmieleniu. Kawą będzie pachniał cały pokój...    Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
189,6 zł /1000 g 19,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 21. 10. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »