Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Panama Reserva Candela - kawa ziarnista

Kod: 1788

Co jest specjalnego w tej kawie? Naszym zdaniem gładkość i równowaga połączona ze smakiem gorzkiej czekolady i lekką nutą cytryny. Ziarna z gospodarstw rodziny Gallardo nie wypierają się swojego panamskiego pochodzenia. Wybrali dla Was to, co najlepsze ze zbiorów i nic dziwnego, że odnoszą sukcesy w wielu konkursach. Ich kawa jest tak harmonijna, że szybko stanie się częścią Waszego dnia.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
220,2 zł /1000 g 22,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Panama
Różnorodność
Różnorodność:
Caturra
Region
Region:
Candela
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1400 - 1700m
Smak
Smak:
Gorzka czekolada, Cytrus
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Panama Reserva Candela to kawa o średniej kwasowości, lekka i zrównoważona. Smak łączy ciemną czekoladę z cytrusami - delikatny cytrynowy aromat jest niezwykle atrakcyjny. Ponieważ jest to arabika, crema jest niska, ale zwarta i trwała.

Kawa ta jest znakomicie przygotowana na filtrze, w dzbanku do moki lub w automatycznym ekspresie do kawy. Dzięki swojej delikatności nadaje się do całodziennego popijania.

Pochodzenie kawy

Jeszcze na przełomie XIX i XX wieku kawa panamska nie cieszyła się zbyt dobrą opinią na świecie. Republika Panamy wyszła jednak naprzeciw temu faktowi i w celu zwiększenia wartości towarowej swojej kawy zorganizowała konkurs The Best of Panama, w którym nagradzano najlepsze partie. W wyniku późniejszej aukcji internetowej udało się wprowadzić najwyższej jakości ziarno panamskie do grona światowych nabywców. Dziś listę najlepszych kaw "okupuje" nie tylko panamska Geisha, ale także szereg innych odmian o doskonałych parametrach.

Należy dodać, że sama wspomniana aktywność nie zwróciłaby uwagi miłośników kawy na Panamę. Swoją popularność zawdzięczają również doskonałym warunkom naturalnym, w jakich rosną kawowce oraz doskonałej pielęgnacji, jaką otaczają je hodowcy.

Region Candela znajduje się w prowincji Chiriqui. Znajduje się w zachodniej części Panamy, na wybrzeżu Pacyfiku. Charakteryzuje się bardzo zróżnicowanym klimatem, obejmującym gorące i wilgotne niziny oraz chłodne, deszczowe wyżyny. Dla mieszkańców Chiriqui jest popularnym miejscem turystycznym - oferuje kilometry dziewiczych plaż, spektakularne górskie krajobrazy, gorące źródła, bujne lasy deszczowe i snorkeling wśród raf Oceanu Spokojnego. Każdy, kto kiedykolwiek odwiedzi Chiriqui, nie przegapi wspinaczki na najwyższą górę Panamy, wulkan Barú. Rolnicy wybrali jego podnóża, aby uprawiać tę wspaniałą arabikę.

Arabica Panama Reserva Candela pochodzi z plantacji zarządzanych przez rodzinę Gallardo. Jej członkowie opiekują się gospodarstwami Finca La Santa, Finca Zambrano, Finca Santa Clara i Jurutungo. Zbiory ze wszystkich tych gospodarstw są uznawane za doskonałe, już od 1960 roku. Gallardo są bardzo dumni z tego, że mają kontrolę nad całym procesem produkcji kawy. Z wielką starannością zarządzają zbiorem dojrzałych owoców kawy, ich obróbką oraz suszeniem zielonych ziaren kawy. Arabika Panama Reserva Candela to wybór najlepszych ziaren z danego zbioru, dzięki czemu reprezentuje rodzinną farmę w absolutnie najlepszy sposób.

Dzięki tzw. metodzie mokrej obróbki, podczas której zbiory pozostawia się do fermentacji w dużych zbiornikach z wodą, kawa nabiera przyjemnych owocowych nut i równowagi. Podkreśla to również wybrana odmiana kawowca - w tym przypadku Caturra. Jej owoce znane są ze swojego słodkiego, złożonego i świeżego smaku. Ziarno Caturra jest najbardziej poszukiwane i stanowi pełne 60 procent wszystkich spożywanych kaw.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

Bardzo dobra, bardzo pachnąca i słodka jak czekolada. Kawa z popularnej brazylijskiej plantacji Fazenda da Lagoa (Farm w pobliżu jeziora) jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Dojrzewa w łonie lasów deszczowych, w otoczeniu gór i jezior krystalicznych.  Palenie kawy musi być umiarkowanie intensywne, aby zachować jej „gładkie ciało“ i owocowy aromat.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
186,0 zł /1000 g 18,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023

DOMINICANA BARAHONA AA - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

DOMINICANA BARAHONA AA - kawa ziarnista

Z niewielką przesadą możemy powiedzieć, że gdyby Piraci z Karaibów pili kawę, musiałby to być właśnie ta. Prawda jest taka, że Republika Dominikańska uprawia kawę dopiero od 1720 roku, kiedy powoli zakończyła się złota era potężnych morskich wilków. A szkoda, ponieważ arabika z regionu Barahona to idealna kompozycja, pyszny smak i oszałamiający zapach. Kawa prawdziwych tropików nie tłumi owoców, czekolady czy orzechów. Piratom z pewnością by smakowała. Wam pewnie też będzie… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
208,9 zł /1000 g 20,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023

Kenia AA Top Muranga Gakui washed - Micro Lot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kenia AA Top Muranga Gakui washed - Micro Lot

Zafundujcie sobie kawę z rodowodem. Dlaczego? Ponieważ będziecie mogli posmakować wyjątkowego połączenia słodkiej czekolady, czerwonych porzeczek i soczystych jeżyn. Taka kawa rodzi się tylko w jednym miejscu na świecie. A także dlatego, że mikroloty są nie tylko rzadkością, ale także wyjątkowo starannie uprawiane, zbierane i przetwarzane. Arabika z plantacji w regionie Muranga przekona Was, że legendy opisujące Kenię jako ziemię obiecaną kawie zdecydowanie nie kłamią. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
229,4 zł /1000 g 22,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »