Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PANAMA GEISHA ESMERALDA - Micro Lot

Kod: 1358

Ma tytuł Best of Panama, doskonały rodowód i wielu wielbicieli. Tylko proszę, nie przegap Geisha of Hacienda La Esmeralda. Należy do ekstra premium kawy, która jest poszukiwana na całym świecie. Wyrosła na wulkanicznej glebie wyżyn Boquete Highlands, w rodzinnym gospodarstwie, w otoczeniu rezerwatu przyrody pełnej zagrożonych zwierząt i rzadkich roślin. Cieszcie się owocami, jaśminem i miodem w jednej filiżance.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Panama
Różnorodność
Różnorodność:
Varietal Geisha
Region
Region:
Jaramillo
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1150-1500m
Smak
Smak:
Owoce, Jaśminowa, Kwiaty, Miód
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

100% Panama Geisha Esmeralda - jej smak i aromat jest dosłownie pełny. Znajdziecie w niej harmonijne połączenia tropikalnych owoców i kwiatów jaśminu z miodem. Pocieszycie się papają, nektarynami, ananasem i morelami, poczujecie zapach egzotycznych kwiatów. Wszystko to i ten  piękny, gęsty krem dostarczy Wam włąśnie ten Micro Lot.

Pochodzenie kawy

Panama Geisha Esmeralda nie mogła wysrosnąć gdzie indziej, niż w miejscu zwanym Hacienda La Esmeralda. Gospodarstwo rodzinne, działające na wyżynach Boquete w południowo-zachodnich górach Panamy, jest jednym z najbardziej popularnych. Ich sukcesem jest nie tylko Daniel Peterson, który ponownie odkrył rzadką odmianę kawy, ale także wyjątkowe warunki naturalne, w których uprawiane są, do pewnego stopnia, niezwykłe ziarna kawy.

Region Jaramillo określa żyzną glebę wulkaniczną, mikroklimat o niższych temperaturach i wysokiej wilgotności, pochodzący z Atlantyku i Pacyfiku. Gospodarstwo Hacienda La Esmeralda produkuje kawę na 50 hektarach pochyłym terenie. Rodzina Petersonów jest jej właścicielem,  gospodarstwo zostało założone przez Rudolfa Petersona a obecnie opiekuje się nim jego wnuk Daniel.

Rodzina Petersonów hodowali na hacjendzie bydło i produkowali kawę od 1967 roku. W związku z idealnymi warunkami do upraewiania kawy, w 1996 r. kupili oni wspomnianych 50-hektarów pochyłego terenu, w regionie Jaramillo. Daniel Peterson urodził się w 1974 r., a po studiach w USA przejął odpowiedzialność za uprawę kawy w rodzinnej firmie. Udawało mu się produkować kawę o kwiatowym zapachu, świeżej kwasowości i jedwabnym płaszczu, więc wygrywał jeden konkurs za drugim. Na farmie było zwyczajowo, że wszystkie ziarna kawy po zbiorach umiesczano i przetwarzano razem. W 2002 roku Daniel zdał sobie jednak sprawę, że około 3 procent owoców roślin kawowca na jego plantacji wykazują niezwykły smak i wyjątkowy aromat. Rozpoczoł selekcjonować odmianę Gejsza i okazało sie, że wybrała najlepszą możliwą drogę rozwoju. „Świat kawowy” ma szczęście, że małe gospodarstwo z kawą w Jaramille pozostaje w rękach rodziny Petersonów – napisano na stronach internetowych Collaborative Coffee Source.

Jak się właśnie Geisha, pierwotna odmiana z Etiopii, pojawiła się w Ameryce Środkowej i Południowej, nadal pozostaje tajemnicą. Całkiem duże drzewa kawowe z płytkim systemem korzeniowym  i specyficznych wymaganiach związanych z wilgocią i promieniowaniem UV, dają stosunkowo mało kawowych owoców. Ich uprawa i zbiór są zatem bardzo wymagające. Niemniej jednak warto zwrócić na nich uwagę. Bo przeciesz smaki gejszy są doskonałe.

Wszystkie kawy z gospodarstwa Hacienda La Esmeralda posiadają certyfikat Rainforest Alliance, który potwierdza najwyższą dbałość o kawę i zaangażowanie w idee zrównoważonego rozwoju społecznego i środowiskowego.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »