

PANAMA GEISHA ESMERALDA - Micro Lot
Ma tytuł Best of Panama, doskonały rodowód i wielu wielbicieli. Tylko proszę, nie przegap Geisha of Hacienda La Esmeralda. Należy do ekstra premium kawy, która jest poszukiwana na całym świecie. Wyrosła na wulkanicznej glebie wyżyn Boquete Highlands, w rodzinnym gospodarstwie, w otoczeniu rezerwatu przyrody pełnej zagrożonych zwierząt i rzadkich roślin. Cieszcie się owocami, jaśminem i miodem w jednej filiżance.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
100% Panama Geisha Esmeralda - jej smak i aromat jest dosłownie pełny. Znajdziecie w niej harmonijne połączenia tropikalnych owoców i kwiatów jaśminu z miodem. Pocieszycie się papają, nektarynami, ananasem i morelami, poczujecie zapach egzotycznych kwiatów. Wszystko to i ten piękny, gęsty krem dostarczy Wam włąśnie ten Micro Lot.
Pochodzenie kawy
Panama Geisha Esmeralda nie mogła wysrosnąć gdzie indziej, niż w miejscu zwanym Hacienda La Esmeralda. Gospodarstwo rodzinne, działające na wyżynach Boquete w południowo-zachodnich górach Panamy, jest jednym z najbardziej popularnych. Ich sukcesem jest nie tylko Daniel Peterson, który ponownie odkrył rzadką odmianę kawy, ale także wyjątkowe warunki naturalne, w których uprawiane są, do pewnego stopnia, niezwykłe ziarna kawy.
Region Jaramillo określa żyzną glebę wulkaniczną, mikroklimat o niższych temperaturach i wysokiej wilgotności, pochodzący z Atlantyku i Pacyfiku. Gospodarstwo Hacienda La Esmeralda produkuje kawę na 50 hektarach pochyłym terenie. Rodzina Petersonów jest jej właścicielem, gospodarstwo zostało założone przez Rudolfa Petersona a obecnie opiekuje się nim jego wnuk Daniel.
Rodzina Petersonów hodowali na hacjendzie bydło i produkowali kawę od 1967 roku. W związku z idealnymi warunkami do upraewiania kawy, w 1996 r. kupili oni wspomnianych 50-hektarów pochyłego terenu, w regionie Jaramillo. Daniel Peterson urodził się w 1974 r., a po studiach w USA przejął odpowiedzialność za uprawę kawy w rodzinnej firmie. Udawało mu się produkować kawę o kwiatowym zapachu, świeżej kwasowości i jedwabnym płaszczu, więc wygrywał jeden konkurs za drugim. Na farmie było zwyczajowo, że wszystkie ziarna kawy po zbiorach umiesczano i przetwarzano razem. W 2002 roku Daniel zdał sobie jednak sprawę, że około 3 procent owoców roślin kawowca na jego plantacji wykazują niezwykły smak i wyjątkowy aromat. Rozpoczoł selekcjonować odmianę Gejsza i okazało sie, że wybrała najlepszą możliwą drogę rozwoju. „Świat kawowy” ma szczęście, że małe gospodarstwo z kawą w Jaramille pozostaje w rękach rodziny Petersonów – napisano na stronach internetowych Collaborative Coffee Source.
Jak się właśnie Geisha, pierwotna odmiana z Etiopii, pojawiła się w Ameryce Środkowej i Południowej, nadal pozostaje tajemnicą. Całkiem duże drzewa kawowe z płytkim systemem korzeniowym i specyficznych wymaganiach związanych z wilgocią i promieniowaniem UV, dają stosunkowo mało kawowych owoców. Ich uprawa i zbiór są zatem bardzo wymagające. Niemniej jednak warto zwrócić na nich uwagę. Bo przeciesz smaki gejszy są doskonałe.
Wszystkie kawy z gospodarstwa Hacienda La Esmeralda posiadają certyfikat Rainforest Alliance, który potwierdza najwyższą dbałość o kawę i zaangażowanie w idee zrównoważonego rozwoju społecznego i środowiskowego.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

NEPAL MOUNT EVEREST SUPREME BIO – KAWA ZIARNISTA

HAWAII KONA HULA DADDY – kawa ziarnista
