Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PANAMA GEISHA ESMERALDA - Micro Lot

Kod: 1358

Ma tytuł Best of Panama, doskonały rodowód i wielu wielbicieli. Tylko proszę, nie przegap Geisha of Hacienda La Esmeralda. Należy do ekstra premium kawy, która jest poszukiwana na całym świecie. Wyrosła na wulkanicznej glebie wyżyn Boquete Highlands, w rodzinnym gospodarstwie, w otoczeniu rezerwatu przyrody pełnej zagrożonych zwierząt i rzadkich roślin. Cieszcie się owocami, jaśminem i miodem w jednej filiżance.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Panama
Różnorodność
Różnorodność:
Varietal Geisha
Region
Region:
Jaramillo
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1150-1500m
Smak
Smak:
Owoce, Jaśminowa, Kwiaty, Miód
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

100% Panama Geisha Esmeralda - jej smak i aromat jest dosłownie pełny. Znajdziecie w niej harmonijne połączenia tropikalnych owoców i kwiatów jaśminu z miodem. Pocieszycie się papają, nektarynami, ananasem i morelami, poczujecie zapach egzotycznych kwiatów. Wszystko to i ten  piękny, gęsty krem dostarczy Wam włąśnie ten Micro Lot.

Pochodzenie kawy

Panama Geisha Esmeralda nie mogła wysrosnąć gdzie indziej, niż w miejscu zwanym Hacienda La Esmeralda. Gospodarstwo rodzinne, działające na wyżynach Boquete w południowo-zachodnich górach Panamy, jest jednym z najbardziej popularnych. Ich sukcesem jest nie tylko Daniel Peterson, który ponownie odkrył rzadką odmianę kawy, ale także wyjątkowe warunki naturalne, w których uprawiane są, do pewnego stopnia, niezwykłe ziarna kawy.

Region Jaramillo określa żyzną glebę wulkaniczną, mikroklimat o niższych temperaturach i wysokiej wilgotności, pochodzący z Atlantyku i Pacyfiku. Gospodarstwo Hacienda La Esmeralda produkuje kawę na 50 hektarach pochyłym terenie. Rodzina Petersonów jest jej właścicielem,  gospodarstwo zostało założone przez Rudolfa Petersona a obecnie opiekuje się nim jego wnuk Daniel.

Rodzina Petersonów hodowali na hacjendzie bydło i produkowali kawę od 1967 roku. W związku z idealnymi warunkami do upraewiania kawy, w 1996 r. kupili oni wspomnianych 50-hektarów pochyłego terenu, w regionie Jaramillo. Daniel Peterson urodził się w 1974 r., a po studiach w USA przejął odpowiedzialność za uprawę kawy w rodzinnej firmie. Udawało mu się produkować kawę o kwiatowym zapachu, świeżej kwasowości i jedwabnym płaszczu, więc wygrywał jeden konkurs za drugim. Na farmie było zwyczajowo, że wszystkie ziarna kawy po zbiorach umiesczano i przetwarzano razem. W 2002 roku Daniel zdał sobie jednak sprawę, że około 3 procent owoców roślin kawowca na jego plantacji wykazują niezwykły smak i wyjątkowy aromat. Rozpoczoł selekcjonować odmianę Gejsza i okazało sie, że wybrała najlepszą możliwą drogę rozwoju. „Świat kawowy” ma szczęście, że małe gospodarstwo z kawą w Jaramille pozostaje w rękach rodziny Petersonów – napisano na stronach internetowych Collaborative Coffee Source.

Jak się właśnie Geisha, pierwotna odmiana z Etiopii, pojawiła się w Ameryce Środkowej i Południowej, nadal pozostaje tajemnicą. Całkiem duże drzewa kawowe z płytkim systemem korzeniowym  i specyficznych wymaganiach związanych z wilgocią i promieniowaniem UV, dają stosunkowo mało kawowych owoców. Ich uprawa i zbiór są zatem bardzo wymagające. Niemniej jednak warto zwrócić na nich uwagę. Bo przeciesz smaki gejszy są doskonałe.

Wszystkie kawy z gospodarstwa Hacienda La Esmeralda posiadają certyfikat Rainforest Alliance, który potwierdza najwyższą dbałość o kawę i zaangażowanie w idee zrównoważonego rozwoju społecznego i środowiskowego.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

Życie jest jak bombonierka… Odrzućcie skromność i spróbujcie tego co najlepsze. Czekoladki belgijskie w postaci wysokiej jakości kawy plantacyjnej sprawią przyjemność, pobudzą i uszczęśliwią. Aromatyzacja stuprocentowej Arabici z Peru z aromatem czekoladowym, to był genialny pomysł. Docenicie go podczas spokojnego śniadania lub świątecznego obiadu.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
156,6 zł /1000 g 15,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 7. 3. 2024

KRUCHE CIASTECZKA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KRUCHE CIASTECZKA kawa ziarnista

Czy spróbowałeś już smaku świątecznych ciasteczek w sierpniu? Jeśli tak, to na pewno nam potwierdzisz, że to prawdziwie świąteczna przyjemność! Kruche czekoladowe, waniliowe i kokosowe kawałki niekoniecznie zdobią nasz stół dopiero w grudniu. Powinno się cieszyć świąteczną kompozycją smaków i zapachów o każdej porze roku. Dzięki umiejętnie przygotowanej kawie każdego dnia możesz mieć świąteczny nastrój! Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 7. 3. 2024

GALAPAGOS SC 18 SAN CRISTOBAL BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GALAPAGOS SC 18 SAN CRISTOBAL BIO

Jak smakuje Najlepsza kawa roku? My ją wypróbowaliśmy i możemy powiedzieć, że bosko! Galapaos SC 18 z wyspy San Cristobal to naszym zdaniem jedna z najlepszych kaw plantacyjnych w ogóle. Jej intensywny aromat i wyśmienita równowaga ciała i kwasowości z niej czyni naszego faworyta. Odkryjcie również wy smak słodkiego karmelu z dodatkiem limonki. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »