

PANAMA ARABICA SHB EP BOQUETE LAS DALIAS FINCA MARY - MICRO LOT
Arabika z Panamy pochodząca z najstarszego i najznamienitszego kawowego regionu
urzeka profilem, w którym pełna, kwaskowata baza przeplatana jest smakami
cytrusów i orzechów włoskich. Rodzina Pertesonów gospodarująca na farmie
Hacienda Esmeralda uprawia kawę z sumiennością i miłością. Właśnie dlatego
zbierany z części małej plantacji mikrolot jest tak unikalny. Smakowo i
historycznie.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Panama Arabica SHB EP Boquete jest zaliczana do kaw o średniej kwasowości, jednak bardzo zbalansowanych i smakowo pełnych.
Rozpoznacie w niej owoce cytrusowe, których świeżość doskonale dopełniają nutki orzechów włoskich.
Pochodzenie kawy
Na reputację kawy z Panamy mocno wpływa fakt, że jej produkcja nieco maleje. Mniej wyeksportowanych worków w tym przypadku potwierdza fakt, że Panama poszła drogą unikalnych odmian i wielu wyjątkowych, niewielkich partii. Tak to właśnie wygląda w przypadku mikrolotu Panama Arabica SHB EP Boquete. Krzewy kawowca pojawiły się w Panamie pod koniec XIX wieku, kiedy do tego kraju przybyli emigranci z Europy. Razem z kawą. Właśnie region Boquete w Central Cordilleras został obsadzony krzewami kawowca jako pierwszy. Na jakość zbiorów wyraźnie wpływa umiejscowienie plantacji na południowo-zachodnich zboczach, wulkaniczna gleba bogata w składniki odżywcze i delikatna mgła, którą w góry przynosi wiatr z północy. Wszystko to wpływa na opóźnienie dojrzewania jagód, co powoduje, że w ich ziarnach mogą stopniowo kumulować się różne warstwy smaków oraz wyjątkowe profile.
Temperatura w Boquete waha się w granicach od 10 do 24 stopni Celsjusza, kawę zbiera się od grudnia do marca. Mikrolot Panama Arabica SHB EP Boquete hoduje, zbiera i przetwarza rodzina Petersonów na farmie Hacienda Esmeralda. Uprawą kawy zajmują się od 1967 roku, oprócz tego hodują tutaj również zwierzęta. Należy zwrócić uwagę na to, że Petersonowie ogromnie dbają o ekologię w swojej firmie. Przykładowo odpady z przetwarzania kawy są wykorzystywane jako nawóz, przycinanie krzewów kawowca zawsze planują po zakończeniu okresu lęgowego ptaków. Dbają również o swoich pracowników i ich dzieci: wybudowali żłobek dla matek z niemowlętami, zapewniają swym pracownikom posiłki regeneracyjne a dzieciom, które mogą poszczycić się doskonałymi wynikami w szkole fundują stypendium.
Na farmie panuje bardzo przyjemna i otwarta atmosfera, w której nie brakuje solidarności i pozytywnych relacji. Oczywiście w żaden sposób nie wpływa to na profesjonalizm podejścia do uprawy i zbierania kawy. Jagody kawowców są zbierane ręcznie, aby mogły być wybierane wyłącznie te najbardziej dojrzałe. Na stanowiskach przemywania są wsypywane do beczek z wodą i za pomocą specjalnych tarek pozbawiane skórki i częściowo miąższu. Uwolnione ziarenka są następnie przesypywane do zbiorników z czystą wodą i pozostawiane na kilka godzin, żeby sfermentowały. Na zakończenie cały zbiór rozsypuje się na betonowe płyty, gdzie kawa często mieszana suszy się w bezpośrednim słońcu. Później kawę poddaje się selekcji i pakuje.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo
zmielonej kawy.
Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KARMELOWA kawa ziarnista

TOFFI kawa ziarnista
