Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PANAMA ARABICA SHB EP BOQUETE LAS DALIAS FINCA MARY - MICRO LOT

Kod: 1634

Arabika z Panamy pochodząca z najstarszego i najznamienitszego kawowego regionu
urzeka profilem, w którym pełna, kwaskowata baza przeplatana jest smakami
cytrusów i orzechów włoskich. Rodzina Pertesonów gospodarująca na farmie
Hacienda Esmeralda uprawia kawę z sumiennością i miłością. Właśnie dlatego
zbierany z części małej plantacji mikrolot jest tak unikalny. Smakowo i
historycznie.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
236,8 zł /1000 g 23,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 24. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Panama
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Central Cordilleras
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1400 - 1750m
Smak
Smak:
Orzechy włoskie, Cytrus
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Panama Arabica SHB EP Boquete jest zaliczana do kaw o średniej kwasowości, jednak bardzo zbalansowanych i smakowo pełnych.

Rozpoznacie w niej owoce cytrusowe, których świeżość doskonale dopełniają nutki orzechów włoskich.

Pochodzenie kawy

Na reputację kawy z Panamy mocno wpływa fakt, że jej produkcja nieco maleje. Mniej wyeksportowanych worków w tym przypadku potwierdza fakt, że Panama poszła drogą unikalnych odmian i wielu wyjątkowych, niewielkich partii. Tak to właśnie wygląda w przypadku mikrolotu Panama Arabica SHB EP Boquete. Krzewy kawowca pojawiły się w Panamie pod koniec XIX wieku, kiedy do tego kraju przybyli emigranci z Europy. Razem z kawą. Właśnie region Boquete w Central Cordilleras został obsadzony krzewami kawowca jako pierwszy. Na jakość zbiorów wyraźnie wpływa umiejscowienie plantacji na południowo-zachodnich zboczach, wulkaniczna gleba bogata w składniki odżywcze i delikatna mgła, którą w góry przynosi wiatr z północy. Wszystko to wpływa na opóźnienie dojrzewania jagód, co powoduje, że w ich ziarnach mogą stopniowo kumulować się różne warstwy smaków oraz wyjątkowe profile.

Temperatura w Boquete waha się w granicach od 10 do 24 stopni Celsjusza, kawę zbiera się od grudnia do marca. Mikrolot Panama Arabica SHB EP Boquete hoduje, zbiera i przetwarza rodzina Petersonów na farmie Hacienda Esmeralda. Uprawą kawy zajmują się od 1967 roku, oprócz tego hodują tutaj również zwierzęta. Należy zwrócić uwagę na to, że Petersonowie ogromnie dbają o ekologię w swojej firmie. Przykładowo odpady z przetwarzania kawy są wykorzystywane jako nawóz, przycinanie krzewów kawowca zawsze planują po zakończeniu okresu lęgowego ptaków. Dbają również o swoich pracowników i ich dzieci: wybudowali żłobek dla matek z niemowlętami, zapewniają swym pracownikom posiłki regeneracyjne a dzieciom, które mogą poszczycić się doskonałymi wynikami w szkole fundują stypendium.

Na farmie panuje bardzo przyjemna i otwarta atmosfera, w której nie brakuje solidarności i pozytywnych relacji. Oczywiście w żaden sposób nie wpływa to na profesjonalizm podejścia do uprawy i zbierania kawy. Jagody kawowców są zbierane ręcznie, aby mogły być wybierane wyłącznie te najbardziej dojrzałe. Na stanowiskach przemywania są wsypywane do beczek z wodą i za pomocą specjalnych tarek pozbawiane skórki i częściowo miąższu. Uwolnione ziarenka są następnie przesypywane do zbiorników z czystą wodą i pozostawiane na kilka godzin, żeby sfermentowały. Na zakończenie cały zbiór rozsypuje się na betonowe płyty, gdzie kawa często mieszana suszy się w bezpośrednim słońcu. Później kawę poddaje się selekcji i pakuje.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo
zmielonej kawy.
Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND ziarnista kawa

Kiedy brak ci pomysłu lub masz głowę jak balon ... to nadszedł czas, by zaparzyć kolejną filiżankę aromatycznej kawy. A dlaczego nie spróbować meksykańskiego przysmaku o przenikliwym aromacie i słodkim smaku? Maragogype Barranco Hand wybrane zostało dla premiowych produktów i do Nespresso. Pozwól sobie na chwilę z dobrą kawą!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
257,0 zł /1000 g 25,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 24. 5. 2024

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

Sto procent Arabica, sto procent doświadczenie degustacyjne!  Elegancka Kolumbia Supremo Medelin przygotuje niezapomniane spotkanie  egzotycznych owoców i czekolady. Chociaż mocna i aromatyczna, jednak delikatna i harmonizująca. Ekskluzywne i regularne ziarna kawy są palone do ciemnego koloru, tworząc delikatne i atrakcyjne olejki zapachowe. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
154,7 zł /1000 g 15,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 24. 5. 2024

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista

Ludzi dzielimy na takich, którzy kawę uwielbiają oraz takich, którzy dopiero ją polubią. Zachęcamy do spróbowania i przygotowania kawy Yirga Cheffe w większym towarzystwie. Jej kwiatowy aromat na pewno przyciągnie większość z obecnych. Jedna z najbardziej szlachetnych kaw etiopskich jest ognista jak tamtejsze słońce i rozmaita jak kraina wschodnio-afrykańska. Można w niej odkryć radość, energię i naturę.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
177,9 zł /1000 g 17,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 24. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »