Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PANAMA ARABICA SHB EP BOQUETE LAS DALIAS FINCA MARY - MICRO LOT

Kod: 1634

Arabika z Panamy pochodząca z najstarszego i najznamienitszego kawowego regionu
urzeka profilem, w którym pełna, kwaskowata baza przeplatana jest smakami
cytrusów i orzechów włoskich. Rodzina Pertesonów gospodarująca na farmie
Hacienda Esmeralda uprawia kawę z sumiennością i miłością. Właśnie dlatego
zbierany z części małej plantacji mikrolot jest tak unikalny. Smakowo i
historycznie.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
236,8 zł /1000 g 23,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Panama
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Central Cordilleras
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1400 - 1750m
Smak
Smak:
Orzechy włoskie, Cytrus
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Panama Arabica SHB EP Boquete jest zaliczana do kaw o średniej
kwasowości, jednak bardzo zbalansowanych i smakowo pełnych. Rozpoznacie w niej
owoce cytrusowe, których świeżość doskonale dopełniają nutki orzechów włoskich.

Kawa ziarnista Panama Arabica SHB EP Boquete jest zaliczana do kaw o średniej
kwasowości, jednak bardzo zbalansowanych i smakowo pełnych. Rozpoznacie w niej
owoce cytrusowe, których świeżość doskonale dopełniają nutki orzechów włoskich.

Pochodzenie kawy

Na reputację kawy z Panamy mocno wpływa fakt, że jej produkcja nieco maleje.
Mniej wyeksportowanych worków w tym przypadku potwierdza fakt, że Panama poszła
drogą unikalnych odmian i wielu wyjątkowych, niewielkich partii. Tak to właśnie
wygląda w przypadku mikrolotu Panama Arabica SHB EP Boquete.
Krzewy kawowca pojawiły się w Panamie pod koniec XIX wieku, kiedy do tego kraju
przybyli emigranci z Europy. Razem z kawą. Właśnie region Boquete w Central
Cordilleras został obsadzony krzewami kawowca jako pierwszy. Na jakość zbiorów
wyraźnie wpływa umiejscowienie plantacji na południowo-zachodnich zboczach,
wulkaniczna gleba bogata w składniki odżywcze i delikatna mgła, którą w góry
przynosi wiatr z północy. Wszystko to wpływa na opóźnienie dojrzewania jagód, co
powoduje, że w ich ziarnach mogą stopniowo kumulować się różne warstwy smaków
oraz wyjątkowe profile.


Temperatura w Boquete waha się w granicach od 10 do 24 stopni Celsjusza, kawę
zbiera się od grudnia do marca. Mikrolot Panama Arabica SHB EP Boquete hoduje,
zbiera i przetwarza rodzina Petersonów na farmie Hacienda Esmeralda. Uprawą kawy
zajmują się od 1967 roku, oprócz tego hodują tutaj również zwierzęta. Należy
zwrócić uwagę na to, że Petersonowie ogromnie dbają o ekologię w swojej firmie.
Przykładowo odpady z przetwarzania kawy są wykorzystywane jako nawóz,
przycinanie krzewów kawowca zawsze planują po zakończeniu okresu lęgowego
ptaków. Dbają również o swoich pracowników i ich dzieci: wybudowali żłobek dla
matek z niemowlętami, zapewniają swym pracownikom posiłki regeneracyjne a
dzieciom, które mogą poszczycić się doskonałymi wynikami w szkole fundują
stypendium.


Na farmie panuje bardzo przyjemna i otwarta atmosfera, w której nie brakuje
solidarności i pozytywnych relacji. Oczywiście w żaden sposób nie wpływa to na
profesjonalizm podejścia do uprawy i zbierania kawy. Jagody kawowców są zbierane
ręcznie, aby mogły być wybierane wyłącznie te najbardziej dojrzałe. Na
stanowiskach przemywania są wsypywane do beczek z wodą i za pomocą specjalnych
tarek pozbawiane skórki i częściowo miąższu. Uwolnione ziarenka są następnie
przesypywane do zbiorników z czystą wodą i pozostawiane na kilka godzin, żeby
sfermentowały. Na zakończenie cały zbiór rozsypuje się na betonowe płyty, gdzie
kawa często mieszana suszy się w bezpośrednim słońcu. Później kawę poddaje się
selekcji i pakuje.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo
zmielonej kawy.
Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ORZECH LASKOWY kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ORZECH LASKOWY kawa ziarnista

Orzeszki są ogólne rzecz biorąc jednym z najpopularniejszych smaków. Kawa o ich smaku jest bardzo pożądana najprawdopodobniej dlatego, że smakuje wszystkim bez względu na wiek czy zawód. Jeśli jej podstawą jest wysokiej jakości Arabica to daje nam, oprócz efektów smakowych, także mnóstwo benefitów zdrowotnych. Polepsza skupienie, likwiduje stres i spala tłuszcze. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot

Rodzina jest fundamentem … dobrej plantacji. Kiedy pół wieku temu Moises Meza posadził pierwsze drzewa kawowe w obszarze Leon Cortes, wiedział, że robi dobrze. Dziś tą wyjątkową kawę hodują w cieniu drzew jego synowie Javier i Gabriel. Na ich Micro Lots tzw. mikropartię niecierpliwie czekają koneserzy kawy na całym świecie. Ta ostatnia ma delikatny, mleczno czekoladowy smak odświeżony tonami wiśni. Ta najlepsza kawa z Kostaryki i Was zachwyci. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
298,3 zł /1000 g 29,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

Panama Reserva Candela - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Panama Reserva Candela - kawa ziarnista

Co jest specjalnego w tej kawie? Naszym zdaniem gładkość i równowaga połączona ze smakiem gorzkiej czekolady i lekką nutą cytryny. Ziarna z gospodarstw rodziny Gallardo nie wypierają się swojego panamskiego pochodzenia. Wybrali dla Was to, co najlepsze ze zbiorów i nic dziwnego, że odnoszą sukcesy w wielu konkursach. Ich kawa jest tak harmonijna, że szybko stanie się częścią Waszego dnia. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
220,2 zł /1000 g 22,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

Przeglądaliście


MALAWI PB - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MALAWI PB - kawa ziarnista

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
167,0 zł /1000 g 16,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »