

NIKARAGUA SHG ESTELI BIO – kawa ziarnista
Ten nikaraguański smakołyk może być symbolem wytrwałości, determinacji, a także troski. Wyhodowały ją kobiety ze spółdzielni Las Diosas opiekującej się plantacją na północy kraju. Ich wysokogórska arabika obfituje w nutki mlecznej czekolady i owoców, które uzupełnia leciutki ślad tytoniu. Wyjątkowa kawa z niesamowitą historią!
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Nikaragua SHG Esteli BIO łączy w swoim smaku słodkość i subtelność mlecznej czekolady, średnią kwaskowatość brzoskwiń i winogron oraz stonowany, podprogowy dotyk tytoniu. W ustach pozostawia kremowe, bardzo przyjemne i długotrwałe odczucie. Pianka jest delikatna, spójna i
lekka.
Pochodzenie kawy
Dla Nikaragui kawa jest ważnym elementem historii i gospodarki. Pierwszy duży rozkwit przemysłu kawowego sięga około 1870 roku, kiedy kawa była główną siłą napędową tamtejszego eksportu. Drugim kamieniem milowym był >rok 1992, w którym rolnicy obsadzili krzewami kawowca znacznie większy obszar niż ten zarezerwowany pod inne uprawy. Chociaż kraj boryka się z wieloma problemami, jeśli chodzi o kawę, przywiązuje do niej ogromną wagę. Świadczy o tym na przykład fakt, że w 2009 roku, naukowcy właśnie z Nikaragui stworzyli krzew kawowca wyjątkowo odporny, bardzo dobrze czujący się na znacznych wysokościach nad poziomem morza i dużo wydajniej owocujący. Jeśli Was to intryguje, tu hybryda ta otrzymała nazwę Starmaya. Wróćmy jednak do kawy Nikaragua SHG Esteli BIO. Wyhodowano ją w regionie Nueva Segovia rozpościerającym się na północnym-zachodzie kraju przy granicy z Hondurasem. Obszar ten słynie z górzystego terenu porośniętego dobrze zachowanym lasem tropikalnym. W jego centrum znajduje się miasto Villa de San Antonio de Pavi de Estelí (w skrócie Estelí), zamieszkałe od końca XVII wieku przez grupę Hiszpanów uciekających przed piratami. To właśnie w Estelí ma swoją siedzibę spółdzielnia Las Diosas, składająca się z czterech mniejszych organizacji zatrudniających łącznie 360 kobiet. Spółdzielnia ściśle współpracuje z Fundacion Entre Mujeres (FEM), jedną z najbardziej szanowanych organizacji działających na rzecz praw kobiet w Nikaragui. Oprócz uprawiania kawy panie z Las Diosas zajmują się na przykład produkcją miodu i wina. Dzięki edukacji rolniczej, którą otrzymują w ramach wsparcia MES, produkują kawę nie zapominając o ochronie przyrody. Chociaż muszą walczyć z częstymi suszami, trzęsieniami ziemi, huraganami i osuwiskami ziemi, wysyłają w świat wyjątkowej jakości kawę. Szczyt zbiorów w Nikaragui przypada na okres od kwietnia do lipca. Jagody kawowców są przetwarzane przez przemywanie a ziarenka kawy suszone są w bezpośrednim słońcu. Dzięki temu zachowują w smaku przyjemny owocowy akcent, który doskonale uzupełnia czekoladowe tony.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista
