

Kongo Ngula BIO - kawa ziarnista
Dla miłośników wysokogórskiej kawy, dla fanów ekologicznych upraw, dla koneserów napojów o atrakcyjnych smakach i niezwykłych aromatach - dla Was i Waszych przyjaciół wypalamy najwyższej jakości ziarna z regionu Kivu w Kongo. Dostarczy Wam doznań słodkich jak miód i gorzkich jak grejpfrut. Skosztujcie kawy z krainy minerałów, baobabów i goryli górskich.
Skład
Arabika BIO 100%PIANKA I SMAK KAWY
Kongo Organic Ngula to jedna z kaw o wyjątkowych parametrach. Jej miodowy aromat zdaje się predestynować jej słodki, bardzo nowatorski smak, który łączy gorycz i kwasowość grejpfruta ze słodyczą i soczystością dojrzałych śliwek. Ciało jest pełne i lekkie, kawa ma złożony efekt.
Ta kawa świetnie nadaje się do filtra, ale nie pomylicie się również używając dzbanka mokka lub vakuum potu.
Pochodzenie kawy
Region Kivu odnosi się do dużego obszaru wokół całego jeziora Kivu, który obejmuje nie tylko Demokratyczną Republikę Konga, ale także Rwandę. Charakteryzuje się bujną roślinnością, wysokimi wzgórzami i skałą wulkaniczną. Zróżnicowana przyroda Konga nie jest tylko przywilejem wokół jeziora, las deszczowy znany jest z dużej różnorodności biologicznej i jest domem dla wielu endemicznych gatunków roślin i zwierząt. Rzeczywiście, Demokratyczna Republika Konga jest najbardziej zróżnicowanym biologicznie krajem Afryki.
Kongo, jako że leży na równiku, jest domem dla największej ilości burz na świecie. Klimat jest tropikalny, z wysokimi temperaturami i wilgotnością. Na północy pora sucha trwa od listopada do marca, a pora deszczowa przypada na okres od kwietnia do października. Na południu jest odwrotnie. Temperatury są zazwyczaj stosunkowo stabilne, z niewielkimi wahaniami między porami roku. Największe zmiany temperatury występują między dniem a nocą, kiedy może ochłodzić się nawet 27 ⁰C. Jeśli chodzi o drzewa kawowe, to są one uprawiane na większych wysokościach w Kongo. Dzięki temu czerwone wiśnie kawowe dojrzewają wolniej i stopniowo. Jednocześnie substancje istotne dla smaku i aromatu powstałej kawy gromadzą się przez dłuższy czas.
Kawa Congo Organic Ngula pochodzi z wyspy Idwji na jeziorze Kivu, więc na jej profil wpływa również wysoka wilgotność. Interesujące jest, że miejscowi uważają wyspę za miejsce o tragicznej historii i niesamowitej przyszłości. To, co kiedyś było rajem dla rebeliantów, przemytników i elementów przestępczych, przekształca się w obszar rolniczy, gdzie rolnicy pomagają sobie nawzajem, a łącząc się w spółdzielni CPNCK, udało się od 2012 roku wyeliminować nielegalny handel i zbudować pokojową społeczność (nie tylko) rolników.
Małe, bardzo skromne gospodarstwa uprawiają głównie odmiany Arabiki - Typica i Bourbon, na wysokości 1 600 - 1 800 metrów, bez użycia przemysłowo produkowanych nawozów i oprysków. Drzewa kawowe rozwijają się dzięki żyznej wulkanicznej glebie, ale także dzięki zrównoważonemu podejściu rolników do ich uprawy - używają oni suszonych łupin kawy zwanych cascara jako nawozu. Zbierają oni krzewy kawowe od marca do czerwca, przetwarzają je poprzez mycie i suszenie zielonych ziaren na specjalnych stołach pod bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. W ten sposób najwyższej jakości kawa z Idwji idzie w świat, zdobywając liczne nagrody w międzynarodowych konkursach.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
