Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ETHIOPIA ARICHA NATURAL GRADE 1 BIO - Kawa ziarnista

Kod: 1910

Kawa z Yirgacheffe ma cytrusowy profil smakowy i okrągłą bazę. Ziarna jednego z najbardziej prestiżowych regionów kawowych są uwielbiane przez koneserów na całym świecie. Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO nie zawiedzie poszukujących perfekcji ani fanów stabilnej jakości. Oprócz lekkich nut cytrusowych zachwyci ich smak jagód i karmelu.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
274,5 zł /1000 g 27,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Etiopia
Różnorodność
Różnorodność:
Heirloom
Region
Region:
Yirgacheffe
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1950 - 2150m
Smak
Smak:
Karmel, Cytrus, Borówki
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Sucha
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabika BIO 100%

Pianka i aromat kawy

Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO jest topową arabiką o pięknej, średniej cytrynowej kwasowości i zaokrąglonej, aksamitnej bazie. Wyróżnia się atrakcyjnym smakiem łączącym w sobie jagody, bergamotkę i karmel. W drugim planie wyczuwalne są nuty dojrzałych owoców podkreślone karmelowym posmakiem.

Kawa ta doskonale nadaje się przygotowywania w jakikolwiek sposób. Zdecydowanie nadaje się do zaparzania w filtrze lub kawiarce, w ekspresie kolbowym wydziela wspaniały aromat. Bariści polecają również przygotowywanie jej jako cold brew, czyli na zimno.

Pochodzenie kawy

Każdy, kto chociaż trochę interesuje się kawą, z pewnością trafił na region Yirgacheffe. W południowej Etiopii, u podnóża pasma górskiego Goraždže, znajduje się jeden z najważniejszych obszarów plantacyjnych. Kawowce rosną tam wysoko w górach, dzięki czemu ich czerwone owoce mogą powoli dojrzewać i gromadzić w sobie najlepsze smaki, jakie ma kawa.

Niektóre źródła szacują, że kawa została odkryta w Etiopii około 850 r. n.e., więc można powiedzieć, że tam się niejako narodziła. Nawiasem mówiąc, lokalna ludność uważa przygotowanie kawy za rytuał, który może trwać do dwóch godzin i jest przeznaczony tylko dla bardzo bliskich przyjaciół gospodarza.

Warto również wspomnieć, że Etiopia miała naprawdę burzliwą historię, a jej klimat polityczny i gospodarczy miał oczywiście wpływ na uprawę krzewów kawowca. Jeden z dużych krachów kraj zanotował w 2003 roku, kiedy to ceny skupu kawy nie pokrywały nawet kosztów jej uprawy i przetwarzania. Wielu farmerów musiało wówczas opuścić swoje plantacje i szukać środków do życia w dużych miastach. Mimo tego plantacje w Etiopii zostały zachowane, a kawa pozostała najważniejszym towarem eksportowym kraju.

Arabika Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO została nazwany na cześć przetwórni Aricha, założonej przez lokalnych plantatorów. Drugie pokolenie plantatorów kawy zdecydowało się na budowę zakładu, z którego usług korzysta dziś około 1500 farmerów. Pracownicy przetwórni nadzorują też zbiory i skrupulatnie sprawdzają jakość dostarczanych jagód.

Owoce kawowca przetwarzane są metodą naturalną, co oznacza, że ​​układane są na tzw. łóżkach afrykańskich (Aricha ma ich dokładnie 220) i powoli suszone (do 3 tygodni) w bezpośrednim słońcu. Jest to długotrwały i wymagający proces, ponieważ jagody nie mogą się zamoczyć ani zawilgnąć, trzeba je często obracać, a na koniec usunąć z ziaren zaschniętą skórkę i resztki miąższu. Tak wyprodukowana kawa posiada naturalne owocowe nuty i kompleksową słodycz.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Kawę zmielić.

Na 1 kawę użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.

Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista

Zawsze świeżo palona, zawsze najwyższej jakości! Kolejna dobroć Etiopii o doskonałym zapachu, pochodząca z najstarszych gospodarstw na świecie trafia na nasz rynek. Sidamo zawdzięcza swoją nazwą pierwotnym mieszkańcom królestwa Kaffy. Co się z nimi stało, nie wiemy, ale pewne jest, że dzięki niezwykle interesującej Sidamo, na tą kawę jest popyt na całym świecie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
171,3 zł /1000 g 17,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023

ETHIOPIA SIDAMO DURATO BOMBE - MICRO LOT
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA SIDAMO DURATO BOMBE - MICRO LOT

Etiopia i kawa stanowią jedno. Ten mikrolot ze słynnego regionu Sidamo sprawi, że w Waszej filiżance pojawi się wyrazista świeżość, na której tle uwidocznią się słodkie jagody, egzotyczny ananas i soczyste śliwki. Arabice braci Asef i Mulugeta Dukamo nie brakuje równowagi i wielowarstwowości, profil smakowy jest doskonały, kompleksowy. Krótko mówiąc, wyjątkowe ziarno na dzień, którym chcesz delektować się pełnymi łykami. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
190,2 zł /1000 g 19,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023

HONDURAS GERARDO MEJÍA - EL TONTOLO - ANAEROBIC NATURAL
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

HONDURAS GERARDO MEJÍA - EL TONTOLO - ANAEROBIC NATURAL

Poddawana fermentacji w specjalny sposób kawa specjalnej odmiany, to Honduras Gerardo Mejía – El Tontolo. Arabika ta należy do kaw, które wyróżniają się owocowym smakiem z subtelnymi nutami czekolady i karmelu. Zwróciła na siebie uwagę baristów i koneserów dobrej kawy w 2015 roku, kiedy to zdobyła tytuł Cup of Excellence. Mamy pewność, że urzeknie również Was. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
216,0 zł /1000 g 21,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »