Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ETHIOPIA ARICHA NATURAL GRADE 1 BIO - Kawa ziarnista

Kod: 1910

Kawa z Yirgacheffe ma cytrusowy profil smakowy i okrągłą bazę. Ziarna jednego z najbardziej prestiżowych regionów kawowych są uwielbiane przez koneserów na całym świecie. Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO nie zawiedzie poszukujących perfekcji ani fanów stabilnej jakości. Oprócz lekkich nut cytrusowych zachwyci ich smak jagód i karmelu.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
287,9 zł /1000 g 28,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 21. 2. 2025
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Etiopia
Różnorodność
Różnorodność:
Heirloom
Region
Region:
Yirgacheffe
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1950 - 2150m
Smak
Smak:
Karmel, Cytrus, Borówki
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Sucha
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabika BIO 100%

Pianka i aromat kawy

Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO jest topową arabiką o pięknej, średniej cytrynowej kwasowości i zaokrąglonej, aksamitnej bazie. Wyróżnia się atrakcyjnym smakiem łączącym w sobie jagody, bergamotkę i karmel. W drugim planie wyczuwalne są nuty dojrzałych owoców podkreślone karmelowym posmakiem.

Kawa ta doskonale nadaje się przygotowywania w jakikolwiek sposób. Zdecydowanie nadaje się do zaparzania w filtrze lub kawiarce, w ekspresie kolbowym wydziela wspaniały aromat. Bariści polecają również przygotowywanie jej jako cold brew, czyli na zimno.

Pochodzenie kawy

Każdy, kto chociaż trochę interesuje się kawą, z pewnością trafił na region Yirgacheffe. W południowej Etiopii, u podnóża pasma górskiego Goraždže, znajduje się jeden z najważniejszych obszarów plantacyjnych. Kawowce rosną tam wysoko w górach, dzięki czemu ich czerwone owoce mogą powoli dojrzewać i gromadzić w sobie najlepsze smaki, jakie ma kawa.

Niektóre źródła szacują, że kawa została odkryta w Etiopii około 850 r. n.e., więc można powiedzieć, że tam się niejako narodziła. Nawiasem mówiąc, lokalna ludność uważa przygotowanie kawy za rytuał, który może trwać do dwóch godzin i jest przeznaczony tylko dla bardzo bliskich przyjaciół gospodarza.

Warto również wspomnieć, że Etiopia miała naprawdę burzliwą historię, a jej klimat polityczny i gospodarczy miał oczywiście wpływ na uprawę krzewów kawowca. Jeden z dużych krachów kraj zanotował w 2003 roku, kiedy to ceny skupu kawy nie pokrywały nawet kosztów jej uprawy i przetwarzania. Wielu farmerów musiało wówczas opuścić swoje plantacje i szukać środków do życia w dużych miastach. Mimo tego plantacje w Etiopii zostały zachowane, a kawa pozostała najważniejszym towarem eksportowym kraju.

Arabika Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO została nazwany na cześć przetwórni Aricha, założonej przez lokalnych plantatorów. Drugie pokolenie plantatorów kawy zdecydowało się na budowę zakładu, z którego usług korzysta dziś około 1500 farmerów. Pracownicy przetwórni nadzorują też zbiory i skrupulatnie sprawdzają jakość dostarczanych jagód.

Owoce kawowca przetwarzane są metodą naturalną, co oznacza, że ​​układane są na tzw. łóżkach afrykańskich (Aricha ma ich dokładnie 220) i powoli suszone (do 3 tygodni) w bezpośrednim słońcu. Jest to długotrwały i wymagający proces, ponieważ jagody nie mogą się zamoczyć ani zawilgnąć, trzeba je często obracać, a na koniec usunąć z ziaren zaschniętą skórkę i resztki miąższu. Tak wyprodukowana kawa posiada naturalne owocowe nuty i kompleksową słodycz.

 


Smak i aromat

Kawa delikatnie palona oferuje bogatszy i bardziej złożony profil smakowy. Zachowuje więcej oryginalnych niuansów charakterystycznych dla regionu uprawy, w tym nuty owocowe, kwiatowe i orzechowe.

Korzyści zdrowotne

W szczególności, wysokiej jakości kawa palona z uwzględnieniem jej idealnego profilu, może zawierać wyższe poziomy przeciwutleniaczy, takich jak kwas chlorogenowy i inne związki fenolowe. Substancje te mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Niepalona kawa premium jest również łagodniejsza dla żołądka, ponieważ zawiera mniej kwasów, które mogą powodować podrażnienia.

Przyjazność dla środowiska

Kawa z plantacji jest często uprawiana z większym szacunkiem dla środowiska, z naciskiem na zrównoważoną uprawę i sprawiedliwy handel, co może mieć pozytywny wpływ na plantatorów i ich społeczności.

Zalety kawy

Arabica
Zalety arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Kawę zmielić.

Na 1 kawę użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.

Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista

Zawsze świeżo palona, zawsze najwyższej jakości! Kolejna dobroć Etiopii o doskonałym zapachu, pochodząca z najstarszych gospodarstw na świecie trafia na nasz rynek. Sidamo zawdzięcza swoją nazwą pierwotnym mieszkańcom królestwa Kaffy. Co się z nimi stało, nie wiemy, ale pewne jest, że dzięki niezwykle interesującej Sidamo, na tą kawę jest popyt na całym świecie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
205,3 zł /1000 g 20,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 21. 2. 2025

ETHIOPIA DJIMMAH BIO kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA DJIMMAH BIO kawa ziarnista

Prosto z ojczyzny kawy, górzystego krajobrazu wokół Wielkich Jezior, przynosimy szlachetną królową. Na etiopskim rynku kawa jest niezastąpiona. Nasze doświadczenie jest jednoznaczne: Etiopia Djimmah BIO jest harmonijna, pełna, lekko kwiatowa z aromatem winorośli. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
239,2 zł /1000 g 23,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 21. 2. 2025

NEPAL MOUNT EVEREST SUPREME BIO – KAWA ZIARNISTA
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

NEPAL MOUNT EVEREST SUPREME BIO – KAWA ZIARNISTA

Czy wiedzieliście o tym, że kawa rośnie nawet pod Mount Everestem a o tym, że ma wyjątkowy smak i pachnie cudownie? Jest uznawana za rustykalną, o łagodnej do średniej kwasowości. Kawa najwyższej jakości, z regionu Nuwakot, jest uprawiana w cieniu. W takich warunkach owoce kawowca dojrzewają przez dłuższy okres, dzięki czemu kawa z nich pozyskiwana ma pełny i wyrazisty smak. Pokosztujcie smaków kawy wyhodowanej w ostatnim czasie w cieniu wysokich gór. Z całą pewnością… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
472,1 zł /1000 g 47,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 21. 2. 2025
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »