

Nikaragua Matagalpa Microlot - kawa ziarnista
Wulkany, jeziora, egzotyczne kwiaty i tropikalne drzewa. Nikaragua to kraj o niezwykłej bioróżnorodności, a co za tym idzie - absolutnie doskonałej kawie. Dowodem jest arabica z regionu Matagalpa, wyjątkowy mikrolot o aromatach karmelu, cytrusów i czekolady. Tutejszy klimat nazywany jest wieczną wiosną, a tutejsza kawa to miłość od pierwszego łyku. Przekonajcie się sami.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Nikaragua Matagalpa Mikrolot to kawa o zrównoważonym profilu smakowym, który odzwierciedla nuty słodkiego karmelu, soczystych i świeżych owoców cytrusowych oraz czekolady. Jest bardzo harmonijna, a jednocześnie nieustannie bawi swoimi warstwami. Przy różnych metodach przygotowania poszczególne walencje smakowe mogą się bardziej wyróżniać. Przetestujcie tę piękną arabikę w ekspresie kolbowym, ale także na filtrze lub w kawiarce.
Pochodzenie kawy
Kawa określana jako micro-lot jest wyjątkowa, ponieważ pochodzi z jednego, konkretnego obszaru, a cała partia, która trafia do waszego opakowania, została przetworzona w jednej "partii". Doskonale oddaje naturalne warunki plantacji i sposób przetwarzania. Microloty mają unikalny smak i aromat, cieszą się dużym popytem i są stosunkowo rzadko dostępne. Dlatego z przyjemnością prezentujemy wspaniałą Nikaraguę Matagalpa Mikrolot z renomowanego regionu kawowego Nikaragui oraz z regionu słynącego z doskonałego kakao i perfekcyjnego tytoniu.
Matagalpa jest położona w górach, więc jej klimat jest bardzo przyjemny. Nie na darmo tamtejsi mieszkańcy nazywają ją "wieczną wiosną". Zdecydowana większość regionu specjalizuje się w rolnictwie ekologicznym i powrocie do natury. Rolnicy organizują się we wspólnoty, uzyskując dostęp do rynków Fair Trade, ponieważ jako jednostki nie mogliby sobie pozwolić na wysokie koszty spełnienia wymaganych standardów.
Owoce kawowca są zbierane przez wynajętych robotników od marca do października. Sezon zaczyna się powoli, więc na początku jest tylko kilku mężczyzn i kobiet z dużymi koszami, ale kiedy większość jagód dojrzewa, na plantacjach robi się bardzo żywo. Stawia to zwiększone wymagania w zakresie terminowego i precyzyjnego przetwarzania zbiorów. Mycie jest typowe dla Nikaragui. Najpierw należy zebrać jagody do wody i oddzielić niedojrzałe lub wadliwe owoce. W kolejnym kroku kawa musi zostać pozbawiona zewnętrznej skórki, co odbywa się poprzez przepchnięcie jej przez płytę miażdżącą. Tak przetworzone owoce trafiają do zbiorników fermentacyjnych z wodą, gdzie fermentują przez kilka godzin lub dni. Dzięki temu rozpuszcza się słodki miąższ, którym pokryte są ziarna. Na koniec zielona kawa jest ponownie myta i pozostawiona do wyschnięcia w piecach lub w bezpośrednim świetle słonecznym.
Nikaraguańczycy uprawiają zazwyczaj plantacje o powierzchni do 14 hektarów i produkują około 2 milionów worków kawy rocznie, z czego ponad 90 procent jest eksportowane na cały świat. Co prawda kawa z Nikaragui dopiero znajduje swoje miejsce w centrum uwagi, ale w ostatnich latach nie była za długo na rynku, co dobrze świadczy o jej wysokiej jakości.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
