Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Nikaragua Matagalpa Microlot - kawa ziarnista

Kod: 1789

Wulkany, jeziora, egzotyczne kwiaty i tropikalne drzewa. Nikaragua to kraj o niezwykłej bioróżnorodności, a co za tym idzie - absolutnie doskonałej kawie. Dowodem jest arabica z regionu Matagalpa, wyjątkowy mikrolot o aromatach karmelu, cytrusów i czekolady. Tutejszy klimat nazywany jest wieczną wiosną, a tutejsza kawa to miłość od pierwszego łyku. Przekonajcie się sami.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
177,4 zł /1000 g 17,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Nicaragua
Różnorodność
Różnorodność:
Caturra
Region
Region:
Jinotega, Matagalpa
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1200m
Smak
Smak:
Czekolada, Karmel, Cytrus
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy 

Nikaragua Matagalpa Mikrolot to kawa o zrównoważonym profilu smakowym, który odzwierciedla nuty słodkiego karmelu, soczystych i świeżych owoców cytrusowych oraz czekolady. Jest bardzo harmonijna, a jednocześnie nieustannie bawi swoimi warstwami. Przy różnych metodach przygotowania poszczególne walencje smakowe mogą się bardziej wyróżniać. Przetestujcie tę piękną arabikę w ekspresie kolbowym, ale także na filtrze lub w kawiarce.

Pochodzenie kawy

Kawa określana jako micro-lot jest wyjątkowa, ponieważ pochodzi z jednego, konkretnego obszaru, a cała partia, która trafia do waszego opakowania, została przetworzona w jednej "partii". Doskonale oddaje naturalne warunki plantacji i sposób przetwarzania. Microloty mają unikalny smak i aromat, cieszą się dużym popytem i są stosunkowo rzadko dostępne. Dlatego z przyjemnością prezentujemy wspaniałą Nikaraguę Matagalpa Mikrolot z renomowanego regionu kawowego Nikaragui oraz z regionu słynącego z doskonałego kakao i perfekcyjnego tytoniu.

Matagalpa jest położona w górach, więc jej klimat jest bardzo przyjemny. Nie na darmo tamtejsi mieszkańcy nazywają ją "wieczną wiosną". Zdecydowana większość regionu specjalizuje się w rolnictwie ekologicznym i powrocie do natury. Rolnicy organizują się we wspólnoty, uzyskując dostęp do rynków Fair Trade, ponieważ jako jednostki nie mogliby sobie pozwolić na wysokie koszty spełnienia wymaganych standardów.

Owoce kawowca są zbierane przez wynajętych robotników od marca do października. Sezon zaczyna się powoli, więc na początku jest tylko kilku mężczyzn i kobiet z dużymi koszami, ale kiedy większość jagód dojrzewa, na plantacjach robi się bardzo żywo. Stawia to zwiększone wymagania w zakresie terminowego i precyzyjnego przetwarzania zbiorów. Mycie jest typowe dla Nikaragui. Najpierw należy zebrać  jagody do wody i oddzielić niedojrzałe lub wadliwe owoce. W kolejnym kroku kawa musi zostać pozbawiona zewnętrznej skórki, co odbywa się poprzez przepchnięcie jej przez płytę miażdżącą. Tak przetworzone owoce trafiają do zbiorników fermentacyjnych z wodą, gdzie fermentują przez kilka godzin lub dni. Dzięki temu rozpuszcza się słodki miąższ, którym pokryte są ziarna. Na koniec zielona kawa jest ponownie myta i pozostawiona do wyschnięcia w piecach lub w bezpośrednim świetle słonecznym.

Nikaraguańczycy uprawiają zazwyczaj plantacje o powierzchni do 14 hektarów i produkują około 2 milionów worków kawy rocznie, z czego ponad 90 procent jest eksportowane na cały świat. Co prawda kawa z Nikaragui dopiero znajduje swoje miejsce w centrum uwagi, ale w ostatnich latach nie była za długo na rynku, co dobrze świadczy o jej wysokiej jakości.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

Bardzo dobra, bardzo pachnąca i słodka jak czekolada. Kawa z popularnej brazylijskiej plantacji Fazenda da Lagoa (Farm w pobliżu jeziora) jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Dojrzewa w łonie lasów deszczowych, w otoczeniu gór i jezior krystalicznych.  Palenie kawy musi być umiarkowanie intensywne, aby zachować jej „gładkie ciało“ i owocowy aromat.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
186,0 zł /1000 g 18,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
170,4 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023

HONDURAS GERARDO MEJÍA - EL TONTOLO - ANAEROBIC NATURAL
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

HONDURAS GERARDO MEJÍA - EL TONTOLO - ANAEROBIC NATURAL

Poddawana fermentacji w specjalny sposób kawa specjalnej odmiany, to Honduras Gerardo Mejía – El Tontolo. Arabika ta należy do kaw, które wyróżniają się owocowym smakiem z subtelnymi nutami czekolady i karmelu. Zwróciła na siebie uwagę baristów i koneserów dobrej kawy w 2015 roku, kiedy to zdobyła tytuł Cup of Excellence. Mamy pewność, że urzeknie również Was. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
216,0 zł /1000 g 21,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »