

NICARAGUA WASHED SHG EP LAS CAMPANILLAS - KAWA ZIARNISTA
Gładka baza, zbalansowana słodycz i łagodna kwasowość są typowymi cechami arabik z Ameryki Środkowej. Właśnie takiego smaku możecie spodziewać się w przypadku przemywanych ziaren pochodzących z plantacji rodziny Rizo, która zajmuje się uprawianiem krzewów kawowca w Nikaragui od dwustu lat. I robią to z najwyższą starannością i drobiazgowym nadzorem każdego etapu produkcji. Rezultatem są zbiory najwyższej jakości, ale także ochrona fauny, flory oraz źródeł wody na zboczach gór Matagalpa i Jinotega.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Nicaragua Washed SHG EP Las Campanillas ma harmonijny, naturalny smak a jednak dobrze zapadający w pamięć. Odnajdziecie w nim średnią kwasowość dopełnioną słodyczą i owocowością charakterystyczną dla kaw przemywanych. Uzupełniają je ślady orzechów i czekolady. Ponieważ chodzi o arabikę, po zaparzeniu jej w domowym automatycznym ekspresie ciśnieniowym uzyskacie delikatną, elastyczną piankę.
Pochodzenie kawy
W Nikaragui, kraju w Ameryce Środkowej znajdującym się pomiędzy Pacyfikiem i Karaibami, kawę zbiera się od października do marca. Plantatorzy sadzą krzewy kawowca najczęściej na wysokościach 1 100 – 1 600 metrów nad poziomem morza a ziarno przetwarzają poprzez przemywanie (wet process). Wiele lokalnych kaw jest zaliczanych do SHG (Strictly Hight Grow) co oznacza, że pochodzą z wysoko położonych plantacji. Jeżeli chodzi o Nikaragua Washed SHG EP Las Campanillas, w jej nazwie pojawia się również skrót EP (European Preparation) wskazujący na zgodność z europejską normą dotyczącą ilości wadliwych ziaren. Kawy posiadające to oznaczenie są ręcznie selekcjonowane i pozbawiane takich ziaren.
Nikaragua eksportuje kawę od połowy XVIII w. Podobnie jak w innych krajach, również tutaj ogromny wpływ na jej produkcję i eksport miały wojny domowe, klęski żywiołowe i globalny klimat polityczny. W ostatnich latach Nikaragua stała się dwunastym największym producentem kawy na świecie, jej roczny eksport to około 115 tys. ton. Funkcjonuje tutaj dziesiątki tysięcy plantacji dających rocznie zatrudnienie ponad ćwierć milionowi osób. Dla Nikaragui charakterystycznym jest to, że większość krzewów kawowca rośnie w cieniu. Podobnie wygląda to w przypadku Nicaragua Washed SHG EP Las Campanillas.
Rodzina pana Rizo, produkująca tą kawę, zajmuje się rzemiosłem od ponad dwóch stuleci. Posiadają 400 hektarów plantacji krzewów kawowych w bardzo górzystej centralnej części kraju. Jest to kolejna z wspólnych cech kaw pochodzących z Ameryki Środkowej - zazwyczaj rosną w trudno dostępnych miejscach i dlatego w ich uprawie nie stosuje się nawozów sztucznych ani środków ochrony roślin. Jej zbiory i transport bywają bardzo wymagające. W okresie zbiorów rodzina Rizo zatrudnia do tysiąca pracowników, którzy wyruszają na plantacje. Zebrane czerwone jagody są znoszone na farmę w celu dalszej obróbki. Tam są najpierw wsypywane do kadzi z wodą i pozbawiane niedojrzałych sztuk. Następnie są przepuszczane przez specjalne tarki, które pozbawiają je skórki i częściowo słodkiego miąższu otaczającego ziarenka. Te są pozostawiane w wodzie przez pewien czas, gdzie poddawane są fermentacji, która „rozpuszcza” pozostałości miąższu. W końcowej fazie ziarenka są suszone albo bezpośrednio na słońcu, albo w suszarni.
Właściciele farmy przywiązują wielką wagę do dbałości o zbiory i obróbkę kawy, a także o zdrowie i edukację swoich pracowników. Zapewniają bezpłatną edukację dzieciom zamieszkującym farmę oraz okoliczne siedliska. Produkcja kawy prowadzona jest tak, żeby nie naruszać różnorodności biologicznej okolicy i nie degradować zasobów wodnych.
Mała ciekawostka na zakończenie: Kawa Nicaragua Washed SHG EP Las Campanillas uzyskała w 100-punktowej skali SCA (Speciality Coffee Association) wynik 83 punktów. Co potwierdza jej nadzwyczajną jakość i pozwala zaliczyć do kaw z „najwyższej półki”.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

BRAZIL NATURAL ARABICA CERRADO NY2/3 - Micro Lot
