

MYANMAR PADUAK WASHED AA (BARMA) - kawa ziarnista
Objawienie! Przemywana arabika o niesamowicie warstwowym smaku takim, że każdy łyk jest cudownym doznaniem, absolutnie nas urzekła. I jesteśmy pewni, że także docenicie harmonię czekolady, orzechów, przypraw i uwaga - zielonej herbaty. Przemysł kawowy w Azji Południowo-Wschodniej rozkwita, jakość produkcji może konkurować ze światowymi potentatami, a miłośnicy kawy uśmiechają się pod nosem. Myanmar AA z Paduak to kolejny klejnot w kolekcji unikalnych smaków.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Myanmar Paduak Washed AA zachwyci Was kombinacją wielu doskonale uzupełniających się smaków. To, że wśród nich znajdziecie czekoladę i orzechy nie jest niczym nadzwyczajnym, jednak przyjemnym bonusem będzie dobrze wyczuwalny smak kardamonu. Natomiast zielona herbata będzie całkowitym zaskoczeniem! Dodaje całej kompozycji wyjątkowej świeżości i lekkości.
Pochodzenie kawy
W Europie Birmy raczej nie kojarzy się z kawą. A powinniśmy, ponieważ jest na dobrej drodze, aby znaleźć się wśród światowych potentatów.
Birma (do 1989 roku Mjanma)jest położona nad Zatoką Bengalską i graniczy z Indiami, Chinami, Laosem, Tajlandią i Bangladeszem. Ma około 50 milionów mieszkańców i występują tutaj bardzo różnorodne warunki przyrodnicze. Na północy dotyka Himalajów, od zachodu ograniczona Górami Zachodniobirmańskimi a środkiem przebiega Równina Irawadi. Klimat podzwrotnikowy jest oczywiście wilgotny i ciepły, a połowę obszaru Birmy pokrywają lasy deszczowe. Większość opadów notuje się latem i jesienią, ale monsuny pojawiają się tutaj przez cały rok. Plantacje Ywangan i Pyin Oo Lwin, z których sprowadzamy kawę Myanmar Paduak Washed AA są oddalone od siebie o około 100 kilometrów. Są to dwie główne kawowe lokalizacje na północy Mjanma zrzeszone w Mandalay Coffee Group. Obie rozpościerają się na wysokościach około 1 100 – 1 600 metrów nad poziomem morza, pielęgnowane przez lokalnych plantatorów a zebrana z nich kawa jest transportowana do przetwórni centralnej.
Jagody kawowca w Mjanma są zbierane od grudnia do kwietnia, w porze suchej. W ciągu 48 godzin po zerwaniu, kawa jest sortowana a dojrzałe owoce są mechanicznie pozbawiane skórki. Tak przygotowany półprodukt poddaje się fermentacji. Producenci z Mjanma wykorzystują do tego betonowe zbiorniki, do których wsypują kawę i zamykają, aby do nich (jak również z nich) nie przedostawało się powietrze. W wyniku tego procesu dochodzi do rozpuszczenia się miąższu otaczającego ziarenka kawy. Następnie kawę wyjmuje się, rozkłada na betonowych płytach i dokładnie suszy regularnie obracając ziarenka.
Pierwsze plantacje kawy w Mjanma założyli misjonarze w końcówce XIX w. Jednak w tamtych czasach nie osiągnęli wielkiego sukcesu. Z drugiej strony należy przyznać, że założone przez nich plantacje funkcjonują do dziś, z tym że były stopniowo przez państwo od lat 60-tych do 90-tych poprzedniego stulecia. Rządzący rzeczywiście bardzo zaangażowali się w przemysł kawowy. Wspólnie z zagranicznymi organizacjami doprowadzili do zmniejszenia produkcji maku, który został zastąpiony kawowcami. Obecnie dzięki wsparciu państwa i inwestycjom organizacji pozarządowych produkuje się tutaj kawę o nadzwyczajnych parametrach.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

BRAZYLIA SOUTH OF MINAS kawa ziarnista
