Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 



Mielę, mielę kawę… część druga

9. 8. 2017 3 minuty czytania
W pierwszej części artykułu o mieleniu kawy naświetliliśmy najważniejsze argumenty przemawiające za robieniem tego w domu. Oprócz świeżości i wyboru odpowiedniego poziomu mielenia, ze względu na ulubiony sposób parzenia należy wziąć pod uwagę jeszcze jeden ważny powód. Kupując kawę ziarnistą można w prosty sposób sprawdzić jej jakość – czyli kolor i kształt ziarenek ewentualnie ich wady.

W kolejnym etapie możecie zmielić dokładnie wymaganą jej ilość.Tutaj ważnym jest, aby nie kierować się objętością a wyłącznie wagą.W trakcie palenia kawa jest pozbawiana wody, dlatego ciemne, bardziej uprażone ziarenka ważą mniej niż jaśniejsze a ich objętość będzie podobna.Standardowa porcja to około 7 gram, z drobnymi odchyłkami w zależności od sposobu parzenia kawy.

Młynki wokół Was

Dobrze dobrany, wysokiej jakości młynek jest niezbędny do tego, żeby parzenie kawy doprowadzić do perfekcji. Do codziennego użytku domowego najczęściej mamy do dyspozycji trzy opcje, dla każdej z nich możemy ustawić wybrany poziom mielenia i, jak to zwykle bywa, każda ma swoje zalety i wady.

EKSPERS CIŚNIENIOWY Z MŁYNKIEM (MŁYNEK WBUDOWANY W AUTOMATYCZNY EKSPRES DO KAWY)

Automatycznie mieli porcję potrzebną do przygotowania wybranego rodzaju kawy.Idealny przy większym dziennym zapotrzebowaniu.Kawa jest świeżo mielona, bez wysiłku i z prostym sposobem wyboru grubości mielenia.I to właśnie wstępnie zdefiniowane poziomy mielenia mogą stanowić swoisty dyskomfort dla prawdziwych miłośników kawy. Takie mielenie pewnie wystarczy do przygotowania dobrego espresso, ale nie będzie dostosowane do wyjątkowych właściwości kawy (konkretna odmiana, czy była bardziej lub mniej palona itp.).Przy zakupie takiego urządzenia należy liczyć się z wyższą ceną, która będzie rosnąć wraz z oczekiwaniami, co do jakości parzonej kawy.

MŁYNEK RĘCZNY

Najtańszy wariant w ostatnim okresie nacechowany znamieniem rytuału, z czasem zyskujący coraz więcej zwolenników.A wygląda to tak, zatrzymujemy się na chwilkę w trakcie pracowitego dnia i własnoręcznie mielimy pachnącą kawę, ma to w sobie coś takiego, że człowiek jeszcze bardziej delektuje się filiżanką cudownego napoju.Wielu producentów stawia na wygląd retro, dzięki czemu ulubione narzędzie może być ciekawą ozdobą domu podziwianą przez wielu gości.

Dużą zaletą młynka ręcznego jest jego prostota oraz łatwość transportu – możecie go zabrać ze sobą nawet na największe odludzie bez prądu i nigdy Was nie zawiedzie, a jednocześnie jest bardziej kompaktowy niż większe młynki elektryczne, docenisz go nie tylko w domu, ale także podczas podróży.Z drugiej strony miłośnicy większej liczby filiżanek dziennie będą go przeklinać, ponieważ ręczne mielenie wymaga czasu, a starając się uzyskać drobniejszą strukturę we znaki będzie dawać się tzw. łokieć tenisisty.

Podczas gdy elektryczne młynki mają fabrycznie ustawione różne poziomy mielenia, my mieląc ręcznie możemy ugrać nieco więcej, bo po prostu mielimy na grubość optymalną.Poszczególne młynki ręczne mogą nieznacznie różnić się od siebie konstrukcją, ale ogólnie na strukturę mielenia wpływ ma dokręcanie tak zwanego pierścienia dociskowego, przy mocno uchwyconym drążku środkowym.Aby zmielona kawa była drobniejsza, należy okręcić pierścień w kierunku ruchu wskazówek zegara, dla wariantu grubszego trzeba to zrobić w kierunku przeciwnym.W większości przypadków wystarczy jeden obrót pierścienia, aby zmienić grubość o jeden poziom, jednak dla uzyskania najlepszego efektu należy testować, testować i testować.Najdrobniejszego poziomu mielenia najprawdopodobniej nie uda się Wam uzyskać, jednak ważnym jest, aby sprawdzać jednolitość zmielonej kawy.

MŁYNEK ELEKTRYCZNY

Jego niepodważalną zaletą jest oszczędność czasu i wyjątkowa efektywność.Kiedy w gości przychodzi kilka osób, często nie ma czasu na heroiczną walkę z ręcznym młynkiem.Jednak za ten komfort dość drogo zapłacimy, jeśli chcemy zachować odpowiednią jakość zmielonej kawy.Oczywiście nie wszystkie młynki elektryczne potrafią uzyskać wymaganą i jednorodną strukturę mielenia.

Problemem młynków gorszej jakości bywa przegrzewanie się silnika, które morze „spalić” smak kawy.Do tego często dochodzi w mniejszych, tanich modelach przeznaczonych do użytku domowego.Właśnie ze względu na wymiary słabo odprowadzają ciepło i często nie posiadają wyłącznika termicznego.Przegrzewanie się może nie być bardzo wyraźne, jednak sam efekt występowania wyższej temperatury przyspiesza utlenianie się zmielonej kawy.

Jeżeli jednak zakupicie urządzenie naprawdę dobrej jakości, jest to inwestycja, która może pomóc w zaparzeniu kawy o idealnym smaku.

Z nożami lub żarnami?

MŁYNEK NOŻOWY

Zwykle jest to najtańsza opcja, ale w tym przypadku ziarna kawy raczej są siekane na małe kawałki, więc trudno jest uzyskać cząsteczki o równomiernej wielkości.Siekanie nie uwalnia z ziarenek tak bardzo pożądanego ekstraktu, dlatego zaparzona po ich zmieleniu kawa może być mdła.

Kolejna wada tkwi w samych nożach.Przeważnie, aby móc posiekać twarde ziarna, muszą one rozwinąć znaczną prędkość, w związku rozgrzewają się, co często doprowadza do niewielkiej utraty smaku.

Krótko mówiąc, ten typ młynka nigdy nie pozwoli cieszyć się doskonałą kawą i chociaż perspektywa niskiej ceny zakupu może być atrakcyjna, to lepiej rozejrzeć się za czymś jakościowo lepszym.Jednakże, jeżeli już go posiadamy, to dobrym zwyczajem jest potrząsanie młynkiem w górę i w dół w trakcie mielenia dla uzyskania lepszego efektu.

MŁYNEK Z ŻARNAMI

Taki młynek może być dwojakiego rodzaju.Wersja pierwsza, z dwoma płaskimi ząbkowanymi pierścieniami, które kruszą pocierające się o siebie ziarenka.W tym wariancie zalecamy wybór urządzenia ze metalowymi pierścieniami.Druga wersja to tzw. stożkowa, gdzie spirala mieląca bywa najczęściej ceramiczna lub metalowa.

Powstałe po przejściu przez młynek z żarnami cząsteczki są jednolite, dzięki stopniowemu mieleniu ziarenka naturalnie uwalniają swój aromat i możecie cieszyć się najdrobniej zmieloną kawą.Jeżeli zdecydujecie się na młynek z takim mechanizmem mielenia, powinniście wiedzieć, że wszystkie ręczne młynki posiadają żarna, wśród elektrycznych trzeba ich szukać.

Jeśli po przeczytaniu tego artykułu uznacie, że mielenie kawy jest dla Was alchemią, z którą sobie nie radzicie, pozostawcie to w gestii sprzedawcy kawy.Wybierajcie wyłącznie takich, którzy oferują zmielenie kawy na wybraną grubość tuż przed sprzedażą bądź wysyłką a opakowanie szczelnie zamkną.

Polecamy również lekturę pierwszej części artykułu o mieleniu kawy.

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »