Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Masło Orzechowe - kawa ziarnista

Kod: 1509
Ocena: doskonały, 1 recenzje

Jeżeli należycie do miłośników amerykańskich smaków, to zdecydowanie powinniście sięgnąć po kawę o smaku masła orzechowego. Słodka słoność i typowe nutki orzeszków ziemnych urzekną Was po zaczerpnięciu pierwszego łyku. Warto zauważyć, że orzeszki ziemne nie są orzechami i że nie zostały odkryte przez współczesnych rolników, ale przez starożytnych Azteków. W ciągu roku na świecie zbiera się ich około 44 miliony ton.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Puno Norte
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1900m
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%, Aromat orzechowy

Pianka i smak kawy

Podstawą kawy ziarnistej Masło orzechowe jest arabika plantacyjna, w związku z czym otrzymany z niej napój wykazuje maksymalną jakość i doskonałe walory smakowe. Podczas palenia dodaliśmy do ziaren naturalny aromat, dzięki czemu kawa uzyskała atrakcyjny posmak lekko słonych orzeszków ziemnych.

Pochodzenie kawy

Nie można mieć wątpliwości co do najwyższej jakości wysokogórskiej kawy z Peru. Potwierdza to zarówno długa historia uprawy krzewów kawowca (Coffea arabica), jak i nagrody, które w wielu konkursach otrzymują lokalne ziarna kawy. Nie miałyby jednak żadnej wartości, gdyby ludzie na całym świecie nie uwielbiali peruwiańskiej kawy i nie przygotowywali jej codziennie na wszystkie możliwe sposoby. Jedną z propozycji zaserwowania tego smakołyku miłośnikom kawy, jest wzbogacenie jej naturalnym aromatem. Kiedy roaster wybierze aromat najwyższej jakości i doda go w odpowiednim momencie prażenia, powstanie kawa, po którą każdy chętnie sięgnie. A doskonałym tego przykładem jest przypadek Masła orzechowego.

Peruwiańczycy uprawiają krzewy kawowca w trudnodostępnych terenach górskich prawdopodobnie od XVII wieku. Koncentrują się głównie na odmianie Typica, która dobrze znosi chłodniejszy klimat górski i daje ziarno najwyższej jakości. Z drugiej jednak strony krzewy te dają niskie plony i są podatne na niektóre choroby. Co najmocniej uwidoczniło się w 2014 roku, kiedy prawie połowa peruwiańskich plantacji została zaatakowana przez rdzę kawową. W związku z tym faktem produkcja kawy natychmiast znacząco zmalała. Obecnie Peru powoli wraca do grona największych światowych eksporterów kawy. W 2019 roku ilość wyprodukowanego ziarna (około 4,3 miliony worków, każdy ważący 60 kg) wzrosła o 5 procent w stosunku do roku poprzedniego, równie optymistycznie zapowiadają się przyszłe sezony.

Uprawą krzewów kawowca i przetwórstwem ich owoców zajmują się głównie drobne plantacje. Szacuje się, że w Peru funkcjonuje ich około 110 000 zajmujących areał o powierzchni 360 000 hektarów. Obecnie kawa z Peru stanowi prawie jedną czwartą światowej produkcji.

Czerwone jagody są zbierane z krzewów kawowca od maja do września, przeważnie ręcznie, ze względu na niedostępność terenu i duże odległości od infrastruktury przemysłowej. Do najbliższej przetwórni z plantacji w większości przypadków można dostać się piechotą w ciągu około 30 minut. Obowiązki rolnika nie kończą się na dostarczeniu owoców do „miejsca przemywania”. Jagody należy wsypać do wody i przetłoczyć je przez tarki. Za ich pomocą ziarenka pozbawiane są skórki i częściowo otaczającego je miąższu. Aby całkowicie pozbawić je pozostałości i umożliwić pożądaną fermentację, pracownicy przenoszą kawę do zbiorników z wodą, gdzie pozostawia się ją na kilka dni. Na zakończenie ziarna należy dobrze wysuszyć – w specjalnych suszarniach lub bezpośrednio na słońcu.

Następnie zielona kawa najczęściej dostarczana jest do palarni. Na kawę ziarnistą Masło orzechowe u naszego roastera oczekiwał naturalny aromat, troskliwie wyprodukowany z prawdziwie naturalnych substancji (nie jest to zatem aromat syntetyczny, a co za tym idzie, nie powoduje zgagi ani nie może być przyczyną żadnych innych problemów zdrowotnych). Jeszcze przed rozpoczęciem palenia kawę spryskano olejem z aromatem, aby wniknął on głęboko do wnętrza ziaren i utrzymywał ich zapach i smak przez długie tygodnie.

Ważne ostrzeżenie: Ponieważ naturalny aromat może zawierać śladowe ilości orzechów, zaleca się szczególną ostrożność podając kawę osobom mającym na nie alergię.

Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy

Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami.

Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.

  • Zawsze wkładaj tylko tyle aromatycznej kawy do ekspresu do kawy, ile natychmiast zużyjesz.
  • Po przygotowaniu aromatyzowanej kawy przygotuj kolejną filiżankę z ziaren tradycyjnych. To oczyści urządzenie z pozostałości naturalnych substancji aromatycznych.

Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych).

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

28. 7.

Ocena: doskonały
Super kawa! pełny smak masła orzechowego doskonale uzupełnia smak samej kawy, nie mówiąc już o jej aromacie. Jeden z najlepszych w ofercie tutaj...

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

Życie jest jak bombonierka… Odrzućcie skromność i spróbujcie tego co najlepsze. Czekoladki belgijskie w postaci wysokiej jakości kawy plantacyjnej sprawią przyjemność, pobudzą i uszczęśliwią. Aromatyzacja stuprocentowej Arabici z Peru z aromatem czekoladowym, to był genialny pomysł. Docenicie go podczas spokojnego śniadania lub świątecznego obiadu.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
156,6 zł /1000 g 15,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

TIRAMISU kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

TIRAMISU kawa ziarnista

Wyrazistość kawy nie ma związku z zawartością kofeiny. Jednak wyrazistość przeżycia kulinarnego jest na pewno związana z jakością. Do produkcji kawy aromatyzowanej zawsze wybieramy ziarenka wysokiej jakości. Sztuka mistrza palacza i czysty, naturalny aromat stworzą z nich bezkonkurencyjny smakołyk. Tym razem w stylu typowo włoskiego deseru tiramisu.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

15% ZNIŻKA
WANILIOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

WANILIOWA kawa ziarnista

Tradycyjny i popularny smak waniliowy dodaje kawie plantacyjnej łagodność. Przyprawę aromatyczną znają chyba wszyscy, jest częścią składową licznych pokarmów, napojów i perfum. Nic więc dziwnego, że wanilią aromatyzuje się także kawę. Nasz mistrz poświęca przygotowaniu kawy aromatyzowanej należytą uwagę. My możemy zatem proponować kawę najwyższej jakości!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 128,3 zł /1000 g 12,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »