

Masło Orzechowe - kawa ziarnista
Jeżeli należycie do miłośników amerykańskich smaków, to zdecydowanie powinniście sięgnąć po kawę o smaku masła orzechowego. Słodka słoność i typowe nutki orzeszków ziemnych urzekną Was po zaczerpnięciu pierwszego łyku. Warto zauważyć, że orzeszki ziemne nie są orzechami i że nie zostały odkryte przez współczesnych rolników, ale przez starożytnych Azteków. W ciągu roku na świecie zbiera się ich około 44 miliony ton.
Skład
Arabica 100%, Aromat orzechowyPianka i smak kawy
Podstawą kawy ziarnistej Masło orzechowe jest arabika plantacyjna, w związku z czym otrzymany z niej napój wykazuje maksymalną jakość i doskonałe walory smakowe. Podczas palenia dodaliśmy do ziaren naturalny aromat, dzięki czemu kawa uzyskała atrakcyjny posmak lekko słonych orzeszków ziemnych.
Pochodzenie kawy
Nie można mieć wątpliwości co do najwyższej jakości wysokogórskiej kawy z Peru. Potwierdza to zarówno długa historia uprawy krzewów kawowca (Coffea arabica), jak i nagrody, które w wielu konkursach otrzymują lokalne ziarna kawy. Nie miałyby jednak żadnej wartości, gdyby ludzie na całym świecie nie uwielbiali peruwiańskiej kawy i nie przygotowywali jej codziennie na wszystkie możliwe sposoby. Jedną z propozycji zaserwowania tego smakołyku miłośnikom kawy, jest wzbogacenie jej naturalnym aromatem. Kiedy roaster wybierze aromat najwyższej jakości i doda go w odpowiednim momencie prażenia, powstanie kawa, po którą każdy chętnie sięgnie. A doskonałym tego przykładem jest przypadek Masła orzechowego.
Peruwiańczycy uprawiają krzewy kawowca w trudnodostępnych terenach górskich prawdopodobnie od XVII wieku. Koncentrują się głównie na odmianie Typica, która dobrze znosi chłodniejszy klimat górski i daje ziarno najwyższej jakości. Z drugiej jednak strony krzewy te dają niskie plony i są podatne na niektóre choroby. Co najmocniej uwidoczniło się w 2014 roku, kiedy prawie połowa peruwiańskich plantacji została zaatakowana przez rdzę kawową. W związku z tym faktem produkcja kawy natychmiast znacząco zmalała. Obecnie Peru powoli wraca do grona największych światowych eksporterów kawy. W 2019 roku ilość wyprodukowanego ziarna (około 4,3 miliony worków, każdy ważący 60 kg) wzrosła o 5 procent w stosunku do roku poprzedniego, równie optymistycznie zapowiadają się przyszłe sezony.
Uprawą krzewów kawowca i przetwórstwem ich owoców zajmują się głównie drobne plantacje. Szacuje się, że w Peru funkcjonuje ich około 110 000 zajmujących areał o powierzchni 360 000 hektarów. Obecnie kawa z Peru stanowi prawie jedną czwartą światowej produkcji.
Czerwone jagody są zbierane z krzewów kawowca od maja do września, przeważnie ręcznie, ze względu na niedostępność terenu i duże odległości od infrastruktury przemysłowej. Do najbliższej przetwórni z plantacji w większości przypadków można dostać się piechotą w ciągu około 30 minut. Obowiązki rolnika nie kończą się na dostarczeniu owoców do „miejsca przemywania”. Jagody należy wsypać do wody i przetłoczyć je przez tarki. Za ich pomocą ziarenka pozbawiane są skórki i częściowo otaczającego je miąższu. Aby całkowicie pozbawić je pozostałości i umożliwić pożądaną fermentację, pracownicy przenoszą kawę do zbiorników z wodą, gdzie pozostawia się ją na kilka dni. Na zakończenie ziarna należy dobrze wysuszyć – w specjalnych suszarniach lub bezpośrednio na słońcu.
Następnie zielona kawa najczęściej dostarczana jest do palarni. Na kawę ziarnistą Masło orzechowe u naszego roastera oczekiwał naturalny aromat, troskliwie wyprodukowany z prawdziwie naturalnych substancji (nie jest to zatem aromat syntetyczny, a co za tym idzie, nie powoduje zgagi ani nie może być przyczyną żadnych innych problemów zdrowotnych). Jeszcze przed rozpoczęciem palenia kawę spryskano olejem z aromatem, aby wniknął on głęboko do wnętrza ziaren i utrzymywał ich zapach i smak przez długie tygodnie.
Ważne ostrzeżenie: Ponieważ naturalny aromat może zawierać śladowe ilości orzechów, zaleca się szczególną ostrożność podając kawę osobom mającym na nie alergię.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

28. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

SŁONY KARMEL KAWA ZIARNISTA
