Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

MALINOWA kawa ziarnista

Kod: 1560
Ocena: doskonały, 2 recenzje

Z czym się Wam kojrzy lato? Nam z zapachem malin. Z zarośniętym zboczu, zachodzącym słońcu i dalekim wołaniem kukułki. Podobne wspomnienia wywyołacie oblizując łyżeczkę od kawy. Po prostu przygotujcie dzbanuszek Malinowej kawy ziarnistej  i zaproście do stołu przyjaciół. Róbcie to niezależnie od pory roku. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Honduras
Różnorodność
Różnorodność:
Catuai
Region
Region:
Marcala
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1500
Smak
Smak:
Malina
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%, Naturalny aromat

Pianka i smak kawy

Podstawą kawy malinowej jest ziarno z regionu Marcala w Hondurasie, które wyróżnia się średnią kwasowością i słabym smakiem karmelu. W połączeniu z naturalnym aromatem malin powstała kawa jest lekka, świeża i elegancka. Ponieważ jest to w 100% Arabicą, zachwyci Was delikatną pianką. 

Pochodzenie kawy

Kawa z Hondurasu zyskuje na znaczeniu. W 2011 roku Buena Vida Coffee uznała ją za najlepszą w Ameryce Środkowej i drugą najlepiej przemywaną kawę na świecie. Rok później powiano ten kraj wśród elitarnych producentów kawy Special Coffees Association of America. Nie zdziwmy się więc, że jest duże zinteresowanie ziarnami z Hondurasu. I że nasz roaster wybrała je do przygotowania aromatyzowanej, pięknie malinowej kawy dla koneserów.

Kawowniki w Hondurasie rosną na wysokości około 1500 metrów. Zazwyczaj uprawiają je drobni rolnicy na obszarach nieprzekraczających 2 hektarów. Jagody kawowe są najczęściej przetwarzane na mokro, co oznacza, że ​​po zerwaniu podróżują do młynów wodnych, które usuwają je ze łuski i miąższu. Uwolnione ziarna są następnie fermentowane w naczyniach fermentacyjnych przez kilka godzin lub dni. Dzięki tej metodzie w ziarnach podkreśla się lekkie, owocowe smaki.

Tak przygotowane zielone ziarna trafiają następnie do naszej palarni. Od umiejętności, troski i doświadczenia  naszego Mistrza palenia zależy jaki rodzaj kawy wysyła w świat. A ponieważ jego ręce są zwinne, a jego wyczucie kawy jest wyrafinowane i tym razem przygotował kawę aromatyzowaną par excellence!

Ale to nie było łatwe. Wybiera bardziej wymagającą metodę aromatyzowania i pracuje z czysto naturalną substancją aromatyczną. Aromat rozpyla na ziarna jeszcze przed prażeniem, dzięki czemu jest lepiej wbudowany w kawę i pozostaje w niej dłużej.Ważne jest jednak zwrócenie szczególnej uwagi na temperaturę, długość i inne parametry całego procesu.

Na koniec wspomnijmy, że naturalna substancja aromatyczna jest uzyskiwana z materiału roślinnego, nie jest wytwarzana syntetycznie. Dlatego nie obciąża organizmu, nie powoduje zgagi ani innych problemów.

Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy

Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami.

Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.

  • Zawsze wkładaj tylko tyle aromatycznej kawy do ekspresu do kawy, ile natychmiast zużyjesz.
  • Po przygotowaniu aromatyzowanej kawy przygotuj kolejną filiżankę z ziaren tradycyjnych. To oczyści urządzenie z pozostałości naturalnych substancji aromatycznych.

Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych).

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

20. 9.

Ocena: bardzo dobra
Bardzo dobra kawa

21. 7.

Ocena: doskonały
Zakochałam się w kawie malinowej, jest przepyszna!!
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


IRISH CREAM kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

IRISH CREAM kawa ziarnista

Jeszcze nie dokonaliście wyboru? Przypomnijcie sobie więc, jak wspaniale smakuje irish cream. Karmel, śmietana, wanilia, migdały, whisky i oczywiście kawa… Decyzja zapadła! Stuprocentową Arabikę z aromatem słynnego likieru na pewno warto wypróbować. Jesteśmy pewni, że nie skończy się na jednym zamówieniu. Irish cream jest bowiem lu-ksu-so-wy.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWA kawa ziarnista

Ta 100% Arabica oznacza się pełnym ciałem i delikatną nutą czekolady. Kilka kropli naturalnego pomarańczowego aromatu dodaje świeżości i słodyczy dojrzałych pomarańczy. Czekoladowo-pomarańczowa kawa świetnie smakuje zarówno jako mrożona kawa albo w postaci gorącego napoju z dodatkiem goździków i cynamonu. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

SYCYLIJSKA POMARAŃCZA kawa ziarnsta
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

SYCYLIJSKA POMARAŃCZA kawa ziarnsta

Gorącą Sycylię pełną kolorów i życia możecie mieć w domu każdego dnia.Cieszcie się wyjątkową kawą z nutami soczystych czerwonych pomarańczy, cieszyć się wspaniałym aromatem i energią, którą przynosi ten pyszny napój. Ziarnista kawa Sycylijska pomarańcza zachwyci Was w pracy, po wyczynach sportowych i podczas czytania książki. Celowo spróbujcie! Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »