

MALINOWA kawa ziarnista
Z czym się Wam kojrzy lato? Nam z zapachem malin. Z zarośniętym zboczu, zachodzącym słońcu i dalekim wołaniem kukułki. Podobne wspomnienia wywyołacie oblizując łyżeczkę od kawy. Po prostu przygotujcie dzbanuszek Malinowej kawy ziarnistej i zaproście do stołu przyjaciół. Róbcie to niezależnie od pory roku.
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Podstawą kawy malinowej jest ziarno z regionu Marcala w Hondurasie, które wyróżnia się średnią kwasowością i słabym smakiem karmelu. W połączeniu z naturalnym aromatem malin powstała kawa jest lekka, świeża i elegancka. Ponieważ jest to w 100% Arabicą, zachwyci Was delikatną pianką.
Pochodzenie kawy
Kawa z Hondurasu zyskuje na znaczeniu. W 2011 roku Buena Vida Coffee uznała ją za najlepszą w Ameryce Środkowej i drugą najlepiej przemywaną kawę na świecie. Rok później powiano ten kraj wśród elitarnych producentów kawy Special Coffees Association of America. Nie zdziwmy się więc, że jest duże zinteresowanie ziarnami z Hondurasu. I że nasz roaster wybrała je do przygotowania aromatyzowanej, pięknie malinowej kawy dla koneserów.
Kawowniki w Hondurasie rosną na wysokości około 1500 metrów. Zazwyczaj uprawiają je drobni rolnicy na obszarach nieprzekraczających 2 hektarów. Jagody kawowe są najczęściej przetwarzane na mokro, co oznacza, że po zerwaniu podróżują do młynów wodnych, które usuwają je ze łuski i miąższu. Uwolnione ziarna są następnie fermentowane w naczyniach fermentacyjnych przez kilka godzin lub dni. Dzięki tej metodzie w ziarnach podkreśla się lekkie, owocowe smaki.
Tak przygotowane zielone ziarna trafiają następnie do naszej palarni. Od umiejętności, troski i doświadczenia naszego Mistrza palenia zależy jaki rodzaj kawy wysyła w świat. A ponieważ jego ręce są zwinne, a jego wyczucie kawy jest wyrafinowane i tym razem przygotował kawę aromatyzowaną par excellence!
Ale to nie było łatwe. Wybiera bardziej wymagającą metodę aromatyzowania i pracuje z czysto naturalną substancją aromatyczną. Aromat rozpyla na ziarna jeszcze przed prażeniem, dzięki czemu jest lepiej wbudowany w kawę i pozostaje w niej dłużej.Ważne jest jednak zwrócenie szczególnej uwagi na temperaturę, długość i inne parametry całego procesu.
Na koniec wspomnijmy, że naturalna substancja aromatyczna jest uzyskiwana z materiału roślinnego, nie jest wytwarzana syntetycznie. Dlatego nie obciąża organizmu, nie powoduje zgagi ani innych problemów.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

20. 9.
21. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

TRUSKAWKI ZE ŚMIETANĄ kawa ziarnista

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWA kawa ziarnista
