

Kostaryka San Rafael Tarrazu SHB RZ - kawa ziarnista jasno palona
Mówi się, że smakując kawę z Kostaryki, smakuje się jej duszę. Ten malowniczy kraj dumnie nosi przydomek „La Pura Vida” - „Czyste Życie”. Jego esencją jest kawa, która odzwierciedla czystość natury i radość życia. Po zaparzeniu filtrowanej kawy z plantacji Tarrazú poczujecie smak prawdziwej Kostaryki. Wasz umysł zostanie oczarowany łagodną kwasowością, a dusza delikatnym karmelowym smakiem. Cieszcie się drobiazgami i skosztujcie kawy pełnej życia.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kostarika San Rafael Tarrazu SHB RZ jest przeznaczona do parzenia w filtrach i dripach, które najlepiej wydobywają jej profil smakowy. Dzięki jasnemu paleniu można cieszyć się jej subtelnie kwaskowatym smakiem. Z każdym łykiem można wyczuć subtelną słodycz, która miesza się z nutami karmelu, tworząc zrównoważone doznania na podniebieniu. Podobnie jak w przypadku większości jasno palonych kaw filtrowanych, crema jest gładka i subtelna, naturalnie mniej wyraźna niż w przypadku espresso. Kawa Costa Rica San Rafael Tarrazú oferuje jednak jasny i klarowny napar o czystym aromacie, który pozostawia na powierzchni nutę karmelu.
Pochodzenie kawy
Kolejna doskonała plantacyjna kawa z Ameryki Środkowej - Kostaryka jest jednym z krajów, które doprowadziły uprawę i produkcję kawy niemal do perfekcji. Jakościowa kawa zawiera 25 procent sprzedaży z eksportu zagranicznych, plantacje wykorzystują dużą część populacji co wpływa na znaczny zysk dla kraju i niepowtarzalny ośrodek badawczy dla rolnictwa.
Kawa w Kostaryce zaczęła rosnąć w 1779 roku, szybko stała się główną uprawą i siłą napędową lokalnej historii. Wpływy ze sprzedaży kawy, na przykład, pokryły koszty budowy pierwszej kolei łączącej ziemie na wybrzeżu Atlantyku, tzw. Ferrocarril al Atlantico. Również użyteczne były zyski z plantacji w trakcie budowy Teatru Narodowego w San Jose. Z pewnością nie jest bez znaczenia, jest fakt, że na jakość kawy w Kostaryce jest kładziony bardzo wielki nacisk. Dlatego, na przykład, zakazano uprawy niższej jakości Robusty.
Niepowtarzalny smak kawy Kostaryki zawdzięcza się głównie wulkanicznym glebom i wodom Pacyfiku. Tropikalne słońce nadaje jej siłę, wilgotny wiatr delikatność. Tarrazu znajduje się około 70 kilometrów na południe od stolicy San Jose, w dziewiczej okolicy otoczonej górami. Kawa jest dla ludzi niezbędnym źródłem utrzymania, a więc jej uprawie i przetwórstwie poświęca się wielką uwagę i czujność. Czerwone jagody kawy, które wielkością i wyglądem przypominają wiśnie, zbierane są kilka razy w okresie dojrzewania. W przypadku rodzaju San Rafael ziarna poddawane są obróbce przez mycie, w którym wydalany jest miąższ i skórki, w wodzie przebiega fermentacja, a następnie suszenie. Kładzie się również nacisk na końcową klasyfikację według wielkości i jakości ziaren kawy.
Zalety kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Zmielić kawę na filtr (grube mielenie).
- Wsypać 1 g kawy na 14 ml wody do filtra V60.
- Okrężnymi ruchami zalać kawę wodą o temperaturze około 93°C.

























Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
