Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Kostaryka Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey - kawa ziarnista

Kod: 1774

Kawa przetwarzana metodą Honey jest zawsze niezwykle atrakcyjna. W przypadku Kostaryka  Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey możemy mówić o pięknym, złożonym i słodkim smaku oraz wspaniałym aromacie. Rolnik Miguel Diaz dobrze wie, dlaczego trzyma się najlepszych praktyk ojca. Dzięki temu dostarcza światu kawę o jedwabistym body i nutach dojrzałych owoców.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
225,8 zł /1000 g 22,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kostaryka
Różnorodność
Różnorodność:
Villa Sarchi
Region
Region:
Tarrazu
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1700m
Smak
Smak:
Słodki, Nuty owoców pestkowych
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Honey

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kostaryka Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey dzięki sposobowi przetwarzania jest harmonijnie słodka, okrągła i pyszna. Przy uważnej degustacji łatwo można rozpoznać nuty dojrzałych owoców, zwłaszcza śliwek, wiśni, moreli i brzoskwiń.

Polecamy przygotowanie tej kawy np. na filtrze, w dzbanku do moki lub jako cold brew. Dzięki temu ładnie rozwija się jego słodycz i soczystość.

Pochodzenie kawy

Jest wiele rzeczy wyjątkowych w kawie Kostaryka Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey. Wśród pierwszych wymieńmy tzw. metodę przetwarzania tzw.miodową (Honey). Nadaje kawie piękny, złożony i słodki smak. W zwykłym procesie nie używa się wody i przebiega on następująco: zaraz po zbiorach pracownicy pozbawiają dojrzałe owoce kawy wierzchniej skórki, pod którą znajduje się jedynie słodki miąższ otaczający ziarna. Kawa jest rozłożona na betonowych płytach i suszona w bezpośrednim słońcu, z częstym grabieniem. Ważne jest, aby na noc przykryć zbiory dużymi plandekami, aby zapobiec ich zamoknięciu. To właśnie śluzowaty miąższ nadaje ziarnu słodki smak. Po zakończeniu suszenia, po około 20 dniach, suchy pergamin usuwa się ręcznie lub za pomocą prostych maszyn.

Kolejną osobliwością jest miejsce, w którym rosła kawa. Region Tarrazu w Kostaryce jest jednym z głównych obszarów uprawy kawy w kraju. Co nie dziwi, ma około 100 razy więcej drzewek kawowych niż ludzi. Posadzone w wulkanicznej, bogatej w minerały glebie, krzewy korzystają również z długich słonecznych dni i lekkich bryz od morza.

Odmiana kawy Villa Sarchi również nie należy do typowych. Jest to naturalna mutacja odmiany Bourbon, dobrze rozwijająca się na dużych wysokościach i odporna na silne wiatry. Jej wzrost określany jest jako karłowaty. Villa Sarchi została odkryta w Kostaryce w latach 50-tych XX wieku. Nie jest uprawiana nigdzie na świecie poza Kostaryką.

A na koniec dodamy wzmiankę o farmie La Falda, którą Miguel Diaz przejął po swoim ojcu. Znajduje się około dwóch godzin od miasta San José, u podnóża góry La Falda, co oznacza spódnicę. Ta część garderoby dokładnie przypomina wzgórze swoim kształtem. Miguel Diaz wykorzystał najlepszą wiedzę swojego ojca i dodał nowoczesne techniki. Dzięki temu produkuje kawę najwyższej jakości. Jego przetwarzaniem zajmuje się niewielka firma Palmichal-Micro Mill.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


15% ZNIŻKA
GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

Popularną odmianę Bourbon charakteryzują małe i regularne ziarna, kwasowość i pełna intensywność. Plantacyjnej kawy Gwatemali nie może zabraknąć na twojej półce wśród ulubionych smakołyków. Niezwykle intensywny, owocowy aromat i średni stopień prażenia – smakuje jak małe ristretto i klasyczne espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND ziarnista kawa

Kiedy brak ci pomysłu lub masz głowę jak balon ... to nadszedł czas, by zaparzyć kolejną filiżankę aromatycznej kawy. A dlaczego nie spróbować meksykańskiego przysmaku o przenikliwym aromacie i słodkim smaku? Maragogype Barranco Hand wybrane zostało dla premiowych produktów i do Nespresso. Pozwól sobie na chwilę z dobrą kawą!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
257,0 zł /1000 g 25,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024

INDIE PLANTATION AA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDIE PLANTATION AA kawa ziarnista

Arabica w 100% w orientalnym podaniu! Unikalny, pikantny smak, elegancka kwasowość i słodycz desygnuje kawę z indyjskiego Kernataky do roli wielkiego faworyta. Lokalną specjalnością jest Kents nazwaną na cześć Anglika, który w 1920 roku zasadził pierwsze krzewy kawowe. W Europie kawa z Indii jest używana głównie do espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
152,8 zł /1000 g 15,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »