

Kostaryka Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey - kawa ziarnista
Kawa przetwarzana metodą Honey jest zawsze niezwykle atrakcyjna. W przypadku Kostaryka Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey możemy mówić o pięknym, złożonym i słodkim smaku oraz wspaniałym aromacie. Rolnik Miguel Diaz dobrze wie, dlaczego trzyma się najlepszych praktyk ojca. Dzięki temu dostarcza światu kawę o jedwabistym body i nutach dojrzałych owoców.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kostaryka Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey dzięki sposobowi przetwarzania jest harmonijnie słodka, okrągła i pyszna. Przy uważnej degustacji łatwo można rozpoznać nuty dojrzałych owoców, zwłaszcza śliwek, wiśni, moreli i brzoskwiń.
Polecamy przygotowanie tej kawy np. na filtrze, w dzbanku do moki lub jako cold brew. Dzięki temu ładnie rozwija się jego słodycz i soczystość.
Pochodzenie kawy
Jest wiele rzeczy wyjątkowych w kawie Kostaryka Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey. Wśród pierwszych wymieńmy tzw. metodę przetwarzania tzw.miodową (Honey). Nadaje kawie piękny, złożony i słodki smak. W zwykłym procesie nie używa się wody i przebiega on następująco: zaraz po zbiorach pracownicy pozbawiają dojrzałe owoce kawy wierzchniej skórki, pod którą znajduje się jedynie słodki miąższ otaczający ziarna. Kawa jest rozłożona na betonowych płytach i suszona w bezpośrednim słońcu, z częstym grabieniem. Ważne jest, aby na noc przykryć zbiory dużymi plandekami, aby zapobiec ich zamoknięciu. To właśnie śluzowaty miąższ nadaje ziarnu słodki smak. Po zakończeniu suszenia, po około 20 dniach, suchy pergamin usuwa się ręcznie lub za pomocą prostych maszyn.
Kolejną osobliwością jest miejsce, w którym rosła kawa. Region Tarrazu w Kostaryce jest jednym z głównych obszarów uprawy kawy w kraju. Co nie dziwi, ma około 100 razy więcej drzewek kawowych niż ludzi. Posadzone w wulkanicznej, bogatej w minerały glebie, krzewy korzystają również z długich słonecznych dni i lekkich bryz od morza.
Odmiana kawy Villa Sarchi również nie należy do typowych. Jest to naturalna mutacja odmiany Bourbon, dobrze rozwijająca się na dużych wysokościach i odporna na silne wiatry. Jej wzrost określany jest jako karłowaty. Villa Sarchi została odkryta w Kostaryce w latach 50-tych XX wieku. Nie jest uprawiana nigdzie na świecie poza Kostaryką.
A na koniec dodamy wzmiankę o farmie La Falda, którą Miguel Diaz przejął po swoim ojcu. Znajduje się około dwóch godzin od miasta San José, u podnóża góry La Falda, co oznacza spódnicę. Ta część garderoby dokładnie przypomina wzgórze swoim kształtem. Miguel Diaz wykorzystał najlepszą wiedzę swojego ojca i dodał nowoczesne techniki. Dzięki temu produkuje kawę najwyższej jakości. Jego przetwarzaniem zajmuje się niewielka firma Palmichal-Micro Mill.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista
