Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Kostaryka Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey - kawa ziarnista

Kod: 1774

Kawa przetwarzana metodą Honey jest zawsze niezwykle atrakcyjna. W przypadku Kostaryka  Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey możemy mówić o pięknym, złożonym i słodkim smaku oraz wspaniałym aromacie. Rolnik Miguel Diaz dobrze wie, dlaczego trzyma się najlepszych praktyk ojca. Dzięki temu dostarcza światu kawę o jedwabistym body i nutach dojrzałych owoców.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kostaryka
Różnorodność
Różnorodność:
Villa Sarchi
Region
Region:
Tarrazu
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1700m
Smak
Smak:
Słodki, Nuty owoców pestkowych
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Honey

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kostaryka Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey dzięki sposobowi przetwarzania jest harmonijnie słodka, okrągła i pyszna. Przy uważnej degustacji łatwo można rozpoznać nuty dojrzałych owoców, zwłaszcza śliwek, wiśni, moreli i brzoskwiń.

Polecamy przygotowanie tej kawy np. na filtrze, w dzbanku do moki lub jako cold brew. Dzięki temu ładnie rozwija się jego słodycz i soczystość.

Pochodzenie kawy

Jest wiele rzeczy wyjątkowych w kawie Kostaryka Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey. Wśród pierwszych wymieńmy tzw. metodę przetwarzania tzw.miodową (Honey). Nadaje kawie piękny, złożony i słodki smak. W zwykłym procesie nie używa się wody i przebiega on następująco: zaraz po zbiorach pracownicy pozbawiają dojrzałe owoce kawy wierzchniej skórki, pod którą znajduje się jedynie słodki miąższ otaczający ziarna. Kawa jest rozłożona na betonowych płytach i suszona w bezpośrednim słońcu, z częstym grabieniem. Ważne jest, aby na noc przykryć zbiory dużymi plandekami, aby zapobiec ich zamoknięciu. To właśnie śluzowaty miąższ nadaje ziarnu słodki smak. Po zakończeniu suszenia, po około 20 dniach, suchy pergamin usuwa się ręcznie lub za pomocą prostych maszyn.

Kolejną osobliwością jest miejsce, w którym rosła kawa. Region Tarrazu w Kostaryce jest jednym z głównych obszarów uprawy kawy w kraju. Co nie dziwi, ma około 100 razy więcej drzewek kawowych niż ludzi. Posadzone w wulkanicznej, bogatej w minerały glebie, krzewy korzystają również z długich słonecznych dni i lekkich bryz od morza.

Odmiana kawy Villa Sarchi również nie należy do typowych. Jest to naturalna mutacja odmiany Bourbon, dobrze rozwijająca się na dużych wysokościach i odporna na silne wiatry. Jej wzrost określany jest jako karłowaty. Villa Sarchi została odkryta w Kostaryce w latach 50-tych XX wieku. Nie jest uprawiana nigdzie na świecie poza Kostaryką.

A na koniec dodamy wzmiankę o farmie La Falda, którą Miguel Diaz przejął po swoim ojcu. Znajduje się około dwóch godzin od miasta San José, u podnóża góry La Falda, co oznacza spódnicę. Ta część garderoby dokładnie przypomina wzgórze swoim kształtem. Miguel Diaz wykorzystał najlepszą wiedzę swojego ojca i dodał nowoczesne techniki. Dzięki temu produkuje kawę najwyższej jakości. Jego przetwarzaniem zajmuje się niewielka firma Palmichal-Micro Mill.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista

Naprawdę nie piłeś jeszcze kawy z Kostaryki? Musisz szybko to zmienić! Gleby wulkaniczne kraju Ameryki Środkowej dają kawie pełny, szlachetny smak. W przypadku kawy San Rafael z regionu Tarrazu wrażenie jest wzmocnione przez aksamitne słodkie nutki karmelu. Zaufaj ekspertom, na Costa Rica rośnie 400 milionów drzew kawowych! Nie będziesz zawiedziony. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
174,6 zł /1000 g 17,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022

Kuba Turquino Lavado - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kuba Turquino Lavado - kawa ziarnista

Kawa kubańska jest jedną z najbardziej aromatycznych i dobrze wyważonych kaw. Ekskluzywna Kuba Turquino Lavado jest wyjątkowa nie tylko dzięki nutom czekolady, miodu, przypraw i tytoniu. Jednocześnie wyróżnia się bardzo niską kwasowością i naprawdę długim posmakiem, który brzmi aksamitnie słodko. Jest to najlepsza kawa, jaką można spróbować z kubańskich plantacji. Uprawiana w takich samych warunkach jak jamajska Blue Mountain, nie dziwi fakt, że jest równie wspaniała i… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
222,6 zł /1000 g 22,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022

Guatemala Black Honey Coban - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

Guatemala Black Honey Coban - kawa ziarnista

Akt urodzenia tej kawy został podpisany przez Augusto Roblesa, właściciela rodzinnej farmy położonej na wzgórzach San Cristobal Verapaz. Ma z czego być dumny - firma dobrze prosperuje, a jego kawa trafia do koneserów najwyższej jakości na całym świecie. Guatemala Black Honey Coban  jest szczególnie udany dzięki wspaniałemu profilowi smakowemu łączącemu suszone owoce, kakao i krem karmelowy.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
201,5 zł /1000 g 20,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »