Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot

Kod: 1152

Rodzina jest fundamentem … dobrej plantacji. Kiedy pół wieku temu Moises Meza posadził pierwsze drzewa kawowe w obszarze Leon Cortes, wiedział, że robi dobrze. Dziś tą wyjątkową kawę hodują w cieniu drzew jego synowie Javier i Gabriel. Na ich Micro Lots tzw. mikropartię niecierpliwie czekają koneserzy kawy na całym świecie. Ta ostatnia ma delikatny, mleczno czekoladowy smak odświeżony tonami wiśni. Ta najlepsza kawa z Kostaryki i Was zachwyci.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
298,3 zł /1000 g 29,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kostaryka
Różnorodność
Różnorodność:
Caturra
Region
Region:
Tarrazu
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1600
Smak
Smak:
Mleczna czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Sucha

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kostaryka Finca El Rosario oszołomi swym zbalansowanym smakiem z przyjemnie łagodną kwasowością i nutami mlecznej czekolady. Fantastycznie uzupełniają ją wiśnie i melasa. Espresso wykonane z tej kawy oczaruje delikatną i zwartą pianką.

Pochodzenie kawy

Niewielka plantacja w regionie typowym dla kawy Kostaryka, została obdarzona nie tylko piękną nazwą - El Rosario (różaniec). Jest wyjątkowa także ze względu na wspaniałe mikroloty, które od 2007 roku produkuje. Drzewa kawowe odmiany Caturra i Red Catuai są uprawiane przez rodzinną farmę na żyznej glebie wulkanicznej, na wysokości około 1600 metrów n.p.m. Na obszarze Leon Cortes w regionie Tarazzu, gdzie El Rosario się znajduje, typowy klimat to klimat umiarkowany z gorącymi dniami i chłodnymi nocami. W tej wyjątkowej produkcji ważną rolę odgrywa również fakt, iż krzewy posadzono pod wysokimi drzewami, które zapewniają im potrzeby cień. Dzięki temu ziarna rozwijają się wolniej, mają intensywny smak i większą zawartość naturalnych cukrów.

Zaletą microlotów jest ich jednoznaczny rodowód. W przypadku Kostaryka Finca El Rosario stoi za nim założyciel plantacji, pan Moises Meza. Zbudował farmę, na której dziś jego dzieci, Javier Meza i Gabriel Meza, uprawiają unikalne microloty eksportowane na rynki międzynarodowe. Uprawa nie jest wspomagana nawozami i pestycydami, w 100 procentach jest przyjazna środowisku.

Ziarna kawy są w El Rosario zbierane i sortowane tylko ręcznie. Rezultatem jest kawa z jednolitymi dużymi ziarnami o stałej, wysokiej jakości. Szczególny jest proces przetwarzania owoca. Po pierwsze, są myte w wodzie, gdzie są usuwane od zanieczyszczeń, następnie rolnicy je łuskają, tym razem bez wody. Kolejno następuje faza suszenia, która jest bardzo delikatna i błędna może zagrozić całemu zbiorowi. Ziarna kawy, mimo że są obrane pozostają częściowo pokryte lepką powłoką, która łatwo pleśnieje.

W gospodarstwie El Rosario wykorzystywuje się do suszenia microlotów specjalną suszarkę, która przesuwa owoce kawy co 10 minut w ciągu całego tygodnia. Efektem jest tzw Honey Coffe z umiarkowaną kwasowością, wyrazistymi nutami owocowymi i wyraźną nutką miodu.

Baryści mówią, że trudno o tak słodką kawę. Niekonwencjonalna metoda przetwarzania pozwala uzyskać ziarnom naturalny smak i zapach, które mogą być zidentyfikowane jeszcze przed prażeniem.

Nazwa microlotu czasami jest skracana do skrótu SBH, co oznacza kawę najwyższej jakości z najtwardszymi ziarnami.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użyciem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.

Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.

Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


15% ZNIŻKA
GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

Popularną odmianę Bourbon charakteryzują małe i regularne ziarna, kwasowość i pełna intensywność. Plantacyjnej kawy Gwatemali nie może zabraknąć na twojej półce wśród ulubionych smakołyków. Niezwykle intensywny, owocowy aromat i średni stopień prażenia – smakuje jak małe ristretto i klasyczne espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
146,5 zł /1000 g 124,5 zł /1000 g 12,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND ziarnista kawa

Kiedy brak ci pomysłu lub masz głowę jak balon ... to nadszedł czas, by zaparzyć kolejną filiżankę aromatycznej kawy. A dlaczego nie spróbować meksykańskiego przysmaku o przenikliwym aromacie i słodkim smaku? Maragogype Barranco Hand wybrane zostało dla premiowych produktów i do Nespresso. Pozwól sobie na chwilę z dobrą kawą!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
257,0 zł /1000 g 25,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
170,4 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »