Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lots

Kod: 1152

Rodzina jest fundamentem … dobrej plantacji. Kiedy pół wieku temu Moises Meza posadził pierwsze drzewa kawowe w obszarze Leon Cortes, wiedział, że robi dobrze. Dziś tą wyjątkową kawę hodują w cieniu drzew jego synowie Javier i Gabriel. Na ich Micro Lots tzw. mikropartię niecierpliwie czekają koneserzy kawy na całym świecie. Ta ostatnia ma delikatny, mleczno czekoladowy smak odświeżony tonami wiśni. Ta najlepsza kawa z Kostaryki i Was zachwyci.

Dostarczymy do Czwartku, 24. 5. 2018
DPD Dostarczymy do 24. 5. 2018 11,0 zł
Duże opakowanie:
168,5 zł brutto
88,3 zł brutto
51,0 zł brutto
Małe opakowanie:
27,7 zł brutto
17,0 zł brutto
Zemleć:
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kostaryka
Region
Region:
Tarrazu
Wysokość nad poziomem morza
Wysokość nad poziomem morza:
1600
Smak
Smak:
Mleczna czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Sucha

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kostaryka Finca El Rosario oszołomi swym zbalansowanym smakiem z przyjemnie łagodną kwasowością i nutami mlecznej czekolady. Fantastycznie uzupełniają ją wiśnie i melasa. Espresso wykonane z tej kawy oczaruje delikatną i zwartą pianką.

Pochodzenie kawy

Niewielka plantacja w regionie typowym dla kawy Kostaryka, została obdarzona nie tylko piękną nazwą - El Rosario (różaniec). Jest wyjątkowa także ze względu na wspaniałe mikroloty, które od 2007 roku produkuje. Drzewa kawowe odmiany Caturra i Red Catuai są uprawiane przez rodzinną farmę na żyznej glebie wulkanicznej, na wysokości około 1600 metrów n.p.m. Na obszarze Leon Cortes w regionie Tarazzu, gdzie El Rosario się znajduje, typowy klimat to klimat umiarkowany z gorącymi dniami i chłodnymi nocami. W tej wyjątkowej produkcji ważną rolę odgrywa również fakt, iż krzewy posadzono pod wysokimi drzewami, które zapewniają im potrzeby cień. Dzięki temu ziarna rozwijają się wolniej, mają intensywny smak i większą zawartość naturalnych cukrów.

Zaletą microlotów jest ich jednoznaczny rodowód. W przypadku Kostaryka Finca El Rosario stoi za nim założyciel plantacji, pan Moises Meza. Zbudował farmę, na której dziś jego dzieci, Javier Meza i Gabriel Meza, uprawiają unikalne microloty eksportowane na rynki międzynarodowe. Uprawa nie jest wspomagana nawozami i pestycydami, w 100 procentach jest przyjazna środowisku.

Ziarna kawy są w El Rosario zbierane i sortowane tylko ręcznie. Rezultatem jest kawa z jednolitymi dużymi ziarnami o stałej, wysokiej jakości. Szczególny jest proces przetwarzania owoca. Po pierwsze, są myte w wodzie, gdzie są usuwane od zanieczyszczeń, następnie rolnicy je łuskają, tym razem bez wody. Kolejno następuje faza suszenia, która jest bardzo delikatna i błędna może zagrozić całemu zbiorowi. Ziarna kawy, mimo że są obrane pozostają częściowo pokryte lepką powłoką, która łatwo pleśnieje.

W gospodarstwie El Rosario wykorzystywuje się do suszenia microlotów specjalną suszarkę, która przesuwa owoce kawy co 10 minut w ciągu całego tygodnia. Efektem jest tzw Honey Coffe z umiarkowaną kwasowością, wyrazistymi nutami owocowymi i wyraźną nutką miodu.

Baryści mówią, że trudno o tak słodką kawę. Niekonwencjonalna metoda przetwarzania pozwala uzyskać ziarnom naturalny smak i zapach, które mogą być zidentyfikowane jeszcze przed prażeniem.

Nazwa microlotu czasami jest skracana do skrótu SBH, co oznacza kawę najwyższej jakości z najtwardszymi ziarnami.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użyciem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.

Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.

Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 24. 5. 2018
Duże opakowanie:
70,3 zł brutto
39,3 zł brutto
23,5 zł brutto
Małe opakowanie:
13,7 zł brutto
9,0 zł brutto
Zemleć:

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

Bardzo dobra, bardzo pachnąca i słodka jak czekolada. Kawa z popularnej brazylijskiej plantacji Fazenda da Lagoa (Farm w pobliżu jeziora) jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Dojrzewa w łonie lasów deszczowych, w otoczeniu gór i jezior krystalicznych.  Palenie kawy musi być umiarkowanie intensywne, aby zachować jej „gładkie ciało“ i owocowy aromat.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 24. 5. 2018
Duże opakowanie:
102,3 zł brutto
55,3 zł brutto
32,5 zł brutto
Małe opakowanie:
18,2 zł brutto
11,7 zł brutto
Zemleć:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 24. 5. 2018
Duże opakowanie:
108,0 zł brutto
58,2 zł brutto
34,0 zł brutto
Małe opakowanie:
19,0 zł brutto
12,0 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| Zniżka za pierwszy zakup »