Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KONGO LATUMBA AA kawa ziarnista

Kod: 1215

Kongo przeżywa renesans kawy. Po dziesięcioleciach konfliktów społecznych małe farmy powracają do blasku i wysyłają światu jasny sygnał: Trzymajcie z nami, kawa z Kongo jest pyszna! Kongo to miejsce, w którym rodzą się prawdziwe specjały. Takich jak kawa Latumba AA o intensywnym aromacie i smaku czerwonych pomarańczy, jeżyn, trzciny cukrowej i kardamonu.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
171,5 zł /1000 g 17,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 3. 3. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kongo
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Southern Kivu
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1700-2000 m
Smak
Smak:
Owocowe, przyprawy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Stuprocentowa Arabica Kongo Latumba AA może zaskoczyć. Pozytywnie, oczywiście. Jej aromat można określić jako kwiatowy, a smak łączy w sobie pomarańcze, jeżyny, trzcinę cukrową i szczyptę kardamonu. Kwas jest średni, żywy, przyjemny. Wygląd i właściwości pianki są oczywiście zależne od sposobu przygotowywania kawy. Jeśli postawisz na espresso, dostaniesz lekką, mniejszą piankę.

Pochodzenie kawy

Afryka była związana z kawą od niepamiętnych czasów. Najpierw była to Etiopia, gdzie, według legendy, pasterz znalazł specjalny krzew. Zauważył, że gdy jego zwierzęta go smakowały, były bardziej czujne i wesołe. Ziarna kawy stały się bardzo szybko popularne, a kawa zaczęła rozprzestrzeniać się w całej Afryce. Wielu afrykańskich producentów kawy walczy dziś o swoje istnienie. Przykładem są producenci kongresowi, którzy ponieśli wiele strat podczas wojny domowej i kryzysu gospodarczego. Kilkadziesiąt lat temu kawa z Kongo była na liście najlepszych kaw świata. Obecnie tylko nieliczni rolnicy osiągają te cechy. Ale obecnie wygląda na to, że i dla Konga nadchodzą lepsze czasy.

Region South Kivu zalicza się do tych, z których kawa zawsze była świetna. Jedna z 26 kongijskich prowincji została nazwana od jeziora Kivu. Obszar ten charakteryzuje się bujną roślinnością, glebą wulkaniczną i dużą wysokością. Wszystko to wpływa na uprawę unikalnej kawy, która powoli dojrzewa i jest zbierana niezwykle ostrożnie.

Jeśli jesteś zainteresowany jej przetwarzaniem, dodajmy, że Congo Latumba AA to kawa produkowana metodą na mokro. Oznacza to, że dojrzałe czereśnie są ładowane przez pracowników do dużych zbiorników z wodą i przepychane przez płytki kruszące. Ziarna kawy są następnie fermentowane i powoli suszone na słońcu, które w zależności od pogody trwają 12-16 dni.

Latumba jest częścią AMKA CO-OP. Ma około 1400 członków i jest wspierana przez belgijską organizację pozarządową COMEQUI. Drobni plantatorzy kawy mają możliwość przetwarzania swoich zbiorów w sprzyjających warunkach w maszynach o wysokiej jakości. Pozwala to im zaoferować kawę o najwyższej jakości.

Efekty kawy

Kiedy polubisz kawę z Kongo, nie myśl tylko o kofeinie. Pamiętaj także o witaminach, przeciwutleniaczach i minerałach, które pomagają twojemu ciału w radzeniu sobie z nieprzyjemnymi chorobami, a w wielu przypadkach również zapobiegają im.

Eksperci twierdzą, że 2-4 filiżanki dobrej jakości kawy dziennie sprzyjają zdrowiu. Oprócz stymulowania funkcji poznawczych pomagają radzić sobie ze stresem i poprawiają wydajność - zarówno fizyczną, jak i psychiczną. Kawa wykazuje również działanie przeciwbakteryjne oraz ułatwia trawienie.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


RWANDA FULLY WASHED MUHONDO kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

RWANDA FULLY WASHED MUHONDO kawa ziarnista

Osiem dużych wulkanów na wschodzie nieokiełznanej Afryki zapewnia kawie najwyższej jakości idealne warunki do wzrostu i dojrzewania. Uprawiana jest wysoko na wzgórzach i wraz z powolnym dojrzewaniem, zyskuje intensywny, stały smak.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
186,2 zł /1000 g 18,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 3. 3. 2021

SALWADOR SHG RED BOURBON FINCA SANTA ADELAIDA -MICRO LOT
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

SALWADOR SHG RED BOURBON FINCA SANTA ADELAIDA -MICRO LOT

Słodka kawa ze spółdzielni Santa Adelaida zachwycie każdego, kto poszukuje niesamowitych smaków na wyjątkowe chwile. Prażymy ją tak, aby podkreślić atrakcyjne tony winogron, kakao i marcepanu. Przed przygotowaniem espresso lub cold brew, zwróć uwagę na wspaniałe, regularne ziarna. Ich sekret odkryjesz natychmiast po zmieleniu. Kawą będzie pachniał cały pokój...    Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
163,5 zł /1000 g 16,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 3. 3. 2021

NEPAL MOUNT EVEREST SUPREME – KAWA ZIARNISTA
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

NEPAL MOUNT EVEREST SUPREME – KAWA ZIARNISTA

Czy wiedzieliście o tym, że kawa rośnie nawet pod Mount Everestem a o tym, że ma wyjątkowy smak i pachnie cudownie? Jest uznawana za rustykalną, o łagodnej do średniej kwasowości. Kawa najwyższej jakości, z regionu Nuwakot, jest uprawiana w cieniu. W takich warunkach owoce kawowca dojrzewają przez dłuższy okres, dzięki czemu kawa z nich pozyskiwana ma pełny i wyrazisty smak. Pokosztujcie smaków kawy wyhodowanej w ostatnim czasie w cieniu wysokich gór. Z całą pewnością… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
290,4 zł /1000 g 29,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 3. 3. 2021

Przeglądaliście


HIBISKUS KWIAT
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

HIBISKUS KWIAT

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
88,2 zł /1000 g 8,8 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 3. 3. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »