Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KONGO LATUMBA AA kawa ziarnista

Kod: 1215

Kongo przeżywa renesans kawy. Po dziesięcioleciach konfliktów społecznych małe farmy powracają do blasku i wysyłają światu jasny sygnał: Trzymajcie z nami, kawa z Kongo jest pyszna! Kongo to miejsce, w którym rodzą się prawdziwe specjały. Takich jak kawa Latumba AA o intensywnym aromacie i smaku czerwonych pomarańczy, jeżyn, trzciny cukrowej i kardamonu.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
245,5 zł /1000 g 24,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 21. 2. 2025
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kongo
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Southern Kivu
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1700-2000 m
Smak
Smak:
Owoce, Przyprawy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Stuprocentowa Arabica Kongo Latumba AA może zaskoczyć. Pozytywnie, oczywiście. Jej aromat można określić jako kwiatowy, a smak łączy w sobie pomarańcze, jeżyny, trzcinę cukrową i szczyptę kardamonu. Kwas jest średni, żywy, przyjemny. Wygląd i właściwości pianki są oczywiście zależne od sposobu przygotowywania kawy. Jeśli postawisz na espresso, dostaniesz lekką, mniejszą piankę.

Pochodzenie kawy

Afryka była związana z kawą od niepamiętnych czasów. Najpierw była to Etiopia, gdzie, według legendy, pasterz znalazł specjalny krzew. Zauważył, że gdy jego zwierzęta go smakowały, były bardziej czujne i wesołe. Ziarna kawy stały się bardzo szybko popularne, a kawa zaczęła rozprzestrzeniać się w całej Afryce. Wielu afrykańskich producentów kawy walczy dziś o swoje istnienie. Przykładem są producenci kongresowi, którzy ponieśli wiele strat podczas wojny domowej i kryzysu gospodarczego. Kilkadziesiąt lat temu kawa z Kongo była na liście najlepszych kaw świata. Obecnie tylko nieliczni rolnicy osiągają te cechy. Ale obecnie wygląda na to, że i dla Konga nadchodzą lepsze czasy.

Region South Kivu zalicza się do tych, z których kawa zawsze była świetna. Jedna z 26 kongijskich prowincji została nazwana od jeziora Kivu. Obszar ten charakteryzuje się bujną roślinnością, glebą wulkaniczną i dużą wysokością. Wszystko to wpływa na uprawę unikalnej kawy, która powoli dojrzewa i jest zbierana niezwykle ostrożnie.

Jeśli jesteś zainteresowany jej przetwarzaniem, dodajmy, że Congo Latumba AA to kawa produkowana metodą na mokro. Oznacza to, że dojrzałe czereśnie są ładowane przez pracowników do dużych zbiorników z wodą i przepychane przez płytki kruszące. Ziarna kawy są następnie fermentowane i powoli suszone na słońcu, które w zależności od pogody trwają 12-16 dni.

Latumba jest częścią AMKA CO-OP. Ma około 1400 członków i jest wspierana przez belgijską organizację pozarządową COMEQUI. Drobni plantatorzy kawy mają możliwość przetwarzania swoich zbiorów w sprzyjających warunkach w maszynach o wysokiej jakości. Pozwala to im zaoferować kawę o najwyższej jakości.

Efekty kawy

Kiedy polubisz kawę z Kongo, nie myśl tylko o kofeinie. Pamiętaj także o witaminach, przeciwutleniaczach i minerałach, które pomagają twojemu ciału w radzeniu sobie z nieprzyjemnymi chorobami, a w wielu przypadkach również zapobiegają im.

Eksperci twierdzą, że 2-4 filiżanki dobrej jakości kawy dziennie sprzyjają zdrowiu. Oprócz stymulowania funkcji poznawczych pomagają radzić sobie ze stresem i poprawiają wydajność - zarówno fizyczną, jak i psychiczną. Kawa wykazuje również działanie przeciwbakteryjne oraz ułatwia trawienie.


Smak i aromat

Kawa delikatnie palona oferuje bogatszy i bardziej złożony profil smakowy. Zachowuje więcej oryginalnych niuansów charakterystycznych dla regionu uprawy, w tym nuty owocowe, kwiatowe i orzechowe.

Korzyści zdrowotne

W szczególności, wysokiej jakości kawa palona z uwzględnieniem jej idealnego profilu, może zawierać wyższe poziomy przeciwutleniaczy, takich jak kwas chlorogenowy i inne związki fenolowe. Substancje te mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Niepalona kawa premium jest również łagodniejsza dla żołądka, ponieważ zawiera mniej kwasów, które mogą powodować podrażnienia.

Przyjazność dla środowiska

Kawa z plantacji jest często uprawiana z większym szacunkiem dla środowiska, z naciskiem na zrównoważoną uprawę i sprawiedliwy handel, co może mieć pozytywny wpływ na plantatorów i ich społeczności.

Zalety kawy

Arabica
Zalety arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
128,5 zł /1000 g 12,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 21. 2. 2025

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

Sto procent Arabica, sto procent doświadczenie degustacyjne!  Elegancka Kolumbia Supremo Medelin przygotuje niezapomniane spotkanie  egzotycznych owoców i czekolady. Chociaż mocna i aromatyczna, jednak delikatna i harmonizująca. Ekskluzywne i regularne ziarna kawy są palone do ciemnego koloru, tworząc delikatne i atrakcyjne olejki zapachowe. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
182,1 zł /1000 g 18,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 21. 2. 2025

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- kawa ziarnista

Brazylijską kawę na pewno już próbowaliśćie. Może pochodziła z tradycyjnego regionu Sul de Minas. A może tym razem napić się tej bezkofeinowej? Delikatna szwajcarska metoda pozbawiła kawę popularnego alkaloidu, ale pozostawiła jej naturalnie pyszny smak i aromat. Wasz kubek będzie pełen czekolady i orzechów, słodki, zrównoważony i pachnący. Możecie sobie na niego powzolić tyle razy, ile chcecie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
183,2 zł /1000 g 18,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 21. 2. 2025
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »