

KONGO LATUMBA AA kawa ziarnista
Kongo przeżywa renesans kawy. Po dziesięcioleciach konfliktów społecznych małe farmy powracają do blasku i wysyłają światu jasny sygnał: Trzymajcie z nami, kawa z Kongo jest pyszna! Kongo to miejsce, w którym rodzą się prawdziwe specjały. Takich jak kawa Latumba AA o intensywnym aromacie i smaku czerwonych pomarańczy, jeżyn, trzciny cukrowej i kardamonu.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Stuprocentowa Arabica Kongo Latumba AA może zaskoczyć. Pozytywnie, oczywiście. Jej aromat można określić jako kwiatowy, a smak łączy w sobie pomarańcze, jeżyny, trzcinę cukrową i szczyptę kardamonu. Kwas jest średni, żywy, przyjemny. Wygląd i właściwości pianki są oczywiście zależne od sposobu przygotowywania kawy. Jeśli postawisz na espresso, dostaniesz lekką, mniejszą piankę.
Pochodzenie kawy
Afryka była związana z kawą od niepamiętnych czasów. Najpierw była to Etiopia, gdzie, według legendy, pasterz znalazł specjalny krzew. Zauważył, że gdy jego zwierzęta go smakowały, były bardziej czujne i wesołe. Ziarna kawy stały się bardzo szybko popularne, a kawa zaczęła rozprzestrzeniać się w całej Afryce. Wielu afrykańskich producentów kawy walczy dziś o swoje istnienie. Przykładem są producenci kongresowi, którzy ponieśli wiele strat podczas wojny domowej i kryzysu gospodarczego. Kilkadziesiąt lat temu kawa z Kongo była na liście najlepszych kaw świata. Obecnie tylko nieliczni rolnicy osiągają te cechy. Ale obecnie wygląda na to, że i dla Konga nadchodzą lepsze czasy.
Region South Kivu zalicza się do tych, z których kawa zawsze była świetna. Jedna z 26 kongijskich prowincji została nazwana od jeziora Kivu. Obszar ten charakteryzuje się bujną roślinnością, glebą wulkaniczną i dużą wysokością. Wszystko to wpływa na uprawę unikalnej kawy, która powoli dojrzewa i jest zbierana niezwykle ostrożnie.
Jeśli jesteś zainteresowany jej przetwarzaniem, dodajmy, że Congo Latumba AA to kawa produkowana metodą na mokro. Oznacza to, że dojrzałe czereśnie są ładowane przez pracowników do dużych zbiorników z wodą i przepychane przez płytki kruszące. Ziarna kawy są następnie fermentowane i powoli suszone na słońcu, które w zależności od pogody trwają 12-16 dni.
Latumba jest częścią AMKA CO-OP. Ma około 1400 członków i jest wspierana przez belgijską organizację pozarządową COMEQUI. Drobni plantatorzy kawy mają możliwość przetwarzania swoich zbiorów w sprzyjających warunkach w maszynach o wysokiej jakości. Pozwala to im zaoferować kawę o najwyższej jakości.
Efekty kawy
Kiedy polubisz kawę z Kongo, nie myśl tylko o kofeinie. Pamiętaj także o witaminach, przeciwutleniaczach i minerałach, które pomagają twojemu ciału w radzeniu sobie z nieprzyjemnymi chorobami, a w wielu przypadkach również zapobiegają im.
Eksperci twierdzą, że 2-4 filiżanki dobrej jakości kawy dziennie sprzyjają zdrowiu. Oprócz stymulowania funkcji poznawczych pomagają radzić sobie ze stresem i poprawiają wydajność - zarówno fizyczną, jak i psychiczną. Kawa wykazuje również działanie przeciwbakteryjne oraz ułatwia trawienie.
Zalety kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
