Kolumbie Embrujo Anaerobic Natural - Micro Lot
Czy wiecie, że embrujo to po hiszpańsku cud i magia? Teraz już wiecie. A kiedy spróbujecie arabiki Kolumbia Embrujo Anaerobic Natural, dowiecie się, dlaczego to słowo odgrywa główną rolę w jej nazwie. Jest naprawdę magiczna. Łączy w sobie tradycyjną uprawę i innowacyjne przetwarzanie. Dzięki fermentacji beztlenowej zyskała wyraźnie słodki, złożony smak i wyjątkowy, intensywny aromat.
Skład
Arabica 100%SMAK KAWY
Kolumbia Embrujo Anaerobic Natural ma dosłownie fascynujący profil smakowy. Wyczuwalne są jeżyny, czerwone owoce i kakao, subtelna słodycz i lekka kwasowość. Ta kawa sprawi wam radość przygotowana w ekspresie kolbowym lub w kawiarce. Jej wyjątkowe nuty doskonale rozwija także cold brew.
Pochodzenie kawy
To kawa przez duże K! Kolumbia Embrujo Anaerobic Natural pochodzi z farmy Finca El Embrujo, położonej na wysokości 1 450 - 1 900 metrów. Obszar Anserma w regionie Caldas w Kolumbii był tak urzekający dla ojca obecnego właściciela, że kupił tam pierwsze 12 hektarów ziemi ponad 50 lat temu. Stopniowo powiększał gospodarstwo, które obecnie obejmuje 170 hektarów. Opiekę nad drzewami kawowymi przejął jego syn Ignacio Rodriguez.
Jego misją jest zastąpienie tradycyjnego podejścia do obróbki owoców kawy nowoczesnym, innowacyjnym i „magicznym”. Wybrał więc fermentację beztlenową, czyli fermentację bez dostępu tlenu. Co to oznacza? Do fermentacji beztlenowej wybierane są tylko w 100% dojrzałe owoce, więc pracownicy zbierają je ręcznie. Jeśli przypadkiem wiśnia niskiej jakości umknie uwadze zbieraczy, pracownicy odkrywają ją podczas ręcznego sortowania. Absolutnie doskonałe zbiory są częściowo pozbawiane skórki, rozrzucane w szczelnych workach i umieszczane w zbiornikach z wodą. W ten sposób, w środowisku pozbawionym tlenu (zwanym beztlenowym), fermentują do 100 godzin. W tym czasie rolnik monitoruje zawartość cukru i pH w workach, dopóki nie uzna fermentacji za zakończoną. Na koniec kawa musi zostać opróżniona z worków, powoli wysuszona, oczyszczona i pozostawiona do odpoczynku. Dopiero po niezbędnym „relaksie” kawa może trafić do klienta.
Ignacio Rodriguez jest znany ze swojego pozytywnego podejścia do ochrony środowiska - wykorzystuje wodę i łupiny z wiśni kawowych jako nawóz dla drzew kawowych, a jego zakład przetwórczy jest zasilany energią słoneczną. Rodriguez wspiera również lokalne kobiety, zatrudniając prawie 50 z nich przez cały rok. Wiele z nich to samotne matki, których utrzymanie zależy od farmy.
Degustując kawę Colombia Embrujo Anaerobic Natural, przypomnijcie sobie uczucie, jakie włożył w nią nie tylko właściciel gospodarstwa, ale także każdy z jego pracowników. I miejcie pewność, że macie okazję napić się kawy, która jest nie tylko wyśmienita w smaku, ale i odrobinę magiczna.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.