Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KOLUMBIA BARRIQUE RUM FERMENTED - kawa ziarnista

Kod: 1485

Pachnie rumem i alkoholem, ale ich w niej nie znajdziecie. Rosła na słońcu a nie jest spalona, przybyła z Kolumbii a nie jest zmęczona. Niezwykłe zbiory Guillermo Alvareza to kawa o wyjątkowym smaku i najwyższej jakości. Przecież pochodzi z rodzinnej plantacji o bogatych tradycjach, gdzie krzewy kawowca sadzi się w wulkanicznej glebie a ich ziarna leżakują przez ćwierć roku w beczkach po rumie. Wynik oceńcie sami. My odczuwamy podekscytowanie!

Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 26. 8. 2019
DPD Dostarczymy do 26. 8. 2019 11,0 zł
Paczkomat Dostarczymy do 26. 8. 2019 10,0 zł
Duże opakowanie:
743,7 zł brutto
376,0 zł brutto
210,7 zł brutto
Małe opakowanie:
101,7 zł brutto
58,7 zł brutto
Zemleć:
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kolumbia
Różnorodność
Różnorodność:
Castillo
Region
Region:
Caldas
Wysokość nad poziomem morza
Wysokość nad poziomem morza:
1350 - 1470m
Smak
Smak:
Rum, wiśnia
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

SMAK

Arabikę Kolumbia Barrique Rum Fermented rozpoznacie natychmiast po otwarciu opakowania. Jej delikatnie rumowego aromatu nie można pomylić z niczym innym. W filiżance spotkacie napój o pełnym i bogatym smaku. Jest to średnio kwaśna kawa o intensywnym, fascynującym aromacie.

POCHODZENIE 

Powiedzcie Caldas a  każdemu kolumbijskiemu patriocie przyjdzie na myśl doskonała kawa, a także fasola, banany, ryż i trzcina cukrowa. Właśnie dzięki zbiorom tych oto płodów, tak dobrze rozwija się region znajdujący się w środkowo-zachodniej Kolumbii. Na dobrobyt tego regionu wpływa również przemysł górniczy. Złoto, srebro, węgiel i kalcyt z Caldas eksportowane są na cały świat. Przed podbojem przez hiszpańskich kolonizatorów obszar ten zamieszkiwały rdzenne plemiona, takie jak Pijaos, Ansermas, Armas, Chamies i Quimbay. Byli znani z rzemieślniczej obróbka złota. W 1523 roku na ich terytorium przybył Sebastián de Belalcázar, jednak region ten przyjął nazwę od Francisco José Caldas’a w 1905 roku. W 2011 roku region został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Dla miłośników kawy najciekawszą częścią tego regionu są oczywiście plantacje kawy. Caladas rozpościera się na tak zwanej osi kawowej Kolumbii. Razem z regionami Quindío, Risaralda i Tolima produkują najwięcej, najlepszej jakościowo kawy w kraju. Pierwsze krzewy kawowca posadzono w Salazar de las Palmas, w trakcie XX wieku kawa stała się podstawowym towarem eksportowym Kolumbii. Pomimo tego, że ich uprawa w początkowej fazie napotkała na opór rolników – na pierwsze zbiory trzeba czekać około pięć lat.

Za najwyższą jakością lokalnej kawy stoją idealne warunki do uprawy. Panująca tutaj średnia roczna temperatura to 8 do 24 °C, gleba pochodzenia wulkanicznego jest bogata w minerały a andyjski las deszczowy zapewnia roślinom przyjemny mikroklimat. Jeśli chodzi o Kolumbia Barrique Rum Fermentem, to na jej profil dodatkowo ma wpływ coś wyjątkowego. Sekret najwyższej jakości zbiorów z plantacji Finca San José tkwi w kilku zasadach, którymi kieruje się rodzinna firma. Pierwszą jest wyłącznie ręczne zbieranie owoców kawowca, drugą staranne sortowanie a trzecią fermentacja kawy w beczkach po rumie.

Obecny właściciel plantacji, Guillermo Alvarez, jest przedstawicielem trzeciej generacji plantatorów Finca San José. Założono ją w 1963 roku i obecnie jej obszar obejmuje 222 akry na wysokości około 1400 metrów nad poziomem morza. Do produkcji kawy Barrique Rum Fermented wykorzystuje się mocno dojrzałe jagody kawowca. Po wyselekcjonowaniu przechodzą proces przemywania, w trakcie którego nasiona pozbawiane są skórki, a w dalszej kolejności przez 20 godzin poddawane są fermentacji w kadziach. W tym czasie dochodzi do rozpuszczenia się słodkiego miąższu otaczającego nasiona. Uzyskaną w ten sposób zieloną kawę należy wysuszyć. Następnie pracownicy dokonują kolejnej selekcji i na koniec wsypują ziarenka do drewnianych beczek, w których przez 8 lat leżakował rum. Tutaj kawa fermentuje ponownie, tym razem przez 3 miesiące. W trakcie tego procesu ziarenka absorbują przyjemne nutki rumu, jednocześnie wzbogacane o aromat cherry. Co 30 dni pracownicy plantacji pobierają próbki zawartości beczek i sprawdzają, czy cały proces przebiega zgodnie z oczekiwaniami.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAVA JAMPIT kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAVA JAMPIT kawa ziarnista

"Odświeża pamięć i oczyszcza skórę," tak zdefiniował kawę tysiąc lat temu średniowieczny perski uczony Ibn Sina. W Europie na początku była sprzedawana jako lekarstwo i nie każdy mógł sobie pozwolić na jej kupno. Dopiero, gdy na rynek trafiło więcej kawy, cena się obniżyła. Orzeźwiający napój stał się wielkim bestsellerem. Obecnie możemy wybierać spośród wielu rodzajów – dziś na przykład wyjątkową delikatność z wyspy Jawa. Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 26. 8. 2019
Duże opakowanie:
138,8 zł brutto
73,5 zł brutto
42,3 zł brutto
Małe opakowanie:
21,8 zł brutto
13,7 zł brutto
Zemleć:

GALAPAGOS SC 18 SAN CRISTOBAL
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

GALAPAGOS SC 18 SAN CRISTOBAL

Jak smakuje Najlepsza kawa roku? My ją wypróbowaliśmy i możemy powiedzieć, że bosko! Galapaos SC 18 z wyspy San Cristobal to naszym zdaniem jedna z najlepszych kaw plantacyjnych w ogóle. Jej intensywny aromat i wyśmienita równowaga ciała i kwasowości z niej czyni naszego faworyta. Odkryjcie również wy smak słodkiego karmelu z dodatkiem limonki. Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 26. 8. 2019
Duże opakowanie:
381,0 zł brutto
194,7 zł brutto
109,8 zł brutto
Małe opakowanie:
53,8 zł brutto
31,7 zł brutto
Zemleć:

HAWAII KONA HULA DADDY – kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

HAWAII KONA HULA DADDY – kawa ziarnista

Plantacje są małe, ale jest ich wiele. Pochodząca z nich kawa jest jedną z najekskluzywniejszych na świecie i szczególnie rzadko spotykana. Krzewy kawowca pochodzą z Brazylii, jednak i na Hawajach jej plony są obfite. Zalet doskonałej arabiki z zachodniej części wysp hawajskich doświadczycie dopiero po jej skosztowaniu. Wysoce intensywne doznania zwieńcza wyjątkowa kompozycja kwiatów, mango i czekolady. Kawa Kona Hula Daddy to światowa czołówka. Jest po prostu wyśmienita.   Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 26. 8. 2019
Duże opakowanie:
814,3 zł brutto
411,3 zł brutto
230,5 zł brutto
Małe opakowanie:
111,0 zł brutto
63,8 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »