Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KOLUMBIA BARRIQUE RUM FERMENTED - kawa ziarnista

Kod: 1485

Pachnie rumem i alkoholem, ale ich w niej nie znajdziecie. Rosła na słońcu a nie jest spalona, przybyła z Kolumbii a nie jest zmęczona. Niezwykłe zbiory Guillermo Alvareza to kawa o wyjątkowym smaku i najwyższej jakości. Przecież pochodzi z rodzinnej plantacji o bogatych tradycjach, gdzie krzewy kawowca sadzi się w wulkanicznej glebie a ich ziarna leżakują przez ćwierć roku w beczkach po rumie. Wynik oceńcie sami. My odczuwamy podekscytowanie!

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
1 305,8 zł /1000 g 130,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kolumbia
Różnorodność
Różnorodność:
Castillo
Region
Region:
Caldas
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1350 - 1470m
Smak
Smak:
Wiśnia, Rum
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

SMAK

Arabikę Kolumbia Barrique Rum Fermented rozpoznacie natychmiast po otwarciu opakowania. Jej delikatnie rumowego aromatu nie można pomylić z niczym innym. W filiżance spotkacie napój o pełnym i bogatym smaku. Jest to średnio kwaśna kawa o intensywnym, fascynującym aromacie.

POCHODZENIE 

Powiedzcie Caldas a  każdemu kolumbijskiemu patriocie przyjdzie na myśl doskonała kawa, a także fasola, banany, ryż i trzcina cukrowa. Właśnie dzięki zbiorom tych oto płodów, tak dobrze rozwija się region znajdujący się w środkowo-zachodniej Kolumbii. Na dobrobyt tego regionu wpływa również przemysł górniczy. Złoto, srebro, węgiel i kalcyt z Caldas eksportowane są na cały świat. Przed podbojem przez hiszpańskich kolonizatorów obszar ten zamieszkiwały rdzenne plemiona, takie jak Pijaos, Ansermas, Armas, Chamies i Quimbay. Byli znani z rzemieślniczej obróbka złota. W 1523 roku na ich terytorium przybył Sebastián de Belalcázar, jednak region ten przyjął nazwę od Francisco José Caldas’a w 1905 roku. W 2011 roku region został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Dla miłośników kawy najciekawszą częścią tego regionu są oczywiście plantacje kawy. Caladas rozpościera się na tak zwanej osi kawowej Kolumbii. Razem z regionami Quindío, Risaralda i Tolima produkują najwięcej, najlepszej jakościowo kawy w kraju. Pierwsze krzewy kawowca posadzono w Salazar de las Palmas, w trakcie XX wieku kawa stała się podstawowym towarem eksportowym Kolumbii. Pomimo tego, że ich uprawa w początkowej fazie napotkała na opór rolników – na pierwsze zbiory trzeba czekać około pięć lat.

Za najwyższą jakością lokalnej kawy stoją idealne warunki do uprawy. Panująca tutaj średnia roczna temperatura to 8 do 24 °C, gleba pochodzenia wulkanicznego jest bogata w minerały a andyjski las deszczowy zapewnia roślinom przyjemny mikroklimat. Jeśli chodzi o Kolumbia Barrique Rum Fermentem, to na jej profil dodatkowo ma wpływ coś wyjątkowego. Sekret najwyższej jakości zbiorów z plantacji Finca San José tkwi w kilku zasadach, którymi kieruje się rodzinna firma. Pierwszą jest wyłącznie ręczne zbieranie owoców kawowca, drugą staranne sortowanie a trzecią fermentacja kawy w beczkach po rumie.

Obecny właściciel plantacji, Guillermo Alvarez, jest przedstawicielem trzeciej generacji plantatorów Finca San José. Założono ją w 1963 roku i obecnie jej obszar obejmuje 222 akry na wysokości około 1400 metrów nad poziomem morza. Do produkcji kawy Barrique Rum Fermented wykorzystuje się mocno dojrzałe jagody kawowca. Po wyselekcjonowaniu przechodzą proces przemywania, w trakcie którego nasiona pozbawiane są skórki, a w dalszej kolejności przez 20 godzin poddawane są fermentacji w kadziach. W tym czasie dochodzi do rozpuszczenia się słodkiego miąższu otaczającego nasiona. Uzyskaną w ten sposób zieloną kawę należy wysuszyć. Następnie pracownicy dokonują kolejnej selekcji i na koniec wsypują ziarenka do drewnianych beczek, w których przez 8 lat leżakował rum. Tutaj kawa fermentuje ponownie, tym razem przez 3 miesiące. W trakcie tego procesu ziarenka absorbują przyjemne nutki rumu, jednocześnie wzbogacane o aromat cherry. Co 30 dni pracownicy plantacji pobierają próbki zawartości beczek i sprawdzają, czy cały proces przebiega zgodnie z oczekiwaniami.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


AJERKONIAK kawa rozpuszczalna
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

AJERKONIAK kawa rozpuszczalna

Domowy ajerkoniak to smakołyk! Dlaczego czekać, aż będziecie na niego zaproszeni?! Wystarczy włożyć do koszyka pół kilo kawy rozpuszczalnej o smaku rumu, wanilii i żółtek. Wystarczy zalać dwie łyżeczki gorącą wodą, a świąteczny zapach rozejdzie się po całej kuchni. Podstawę tej pyszności tworzy kawa z Ekwadoru, która wyznacza się harmonijnym i pełnym smakiem.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
142,8 zł /1000 g 14,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY ziarnista kawa

Wyrusz z nami w podróż do wielkich wulkanów wokół zatoki i meandrów, w cieniu bananowych drzew ... na pewno trafisz na pachnące plantacje. Kawa z północnej Kolumbii ma niepowtarzalny urok. Niby bardzo łagodna, ale z pulsującym życiem. Niby słodycz, ale również i kwasowość. Otuli twoje zmysły smakiem kokosa i doda ci energii na cały dzień.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
144,5 zł /1000 g 14,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

INDIE PLANTATION AA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDIE PLANTATION AA kawa ziarnista

Arabica w 100% w orientalnym podaniu! Unikalny, pikantny smak, elegancka kwasowość i słodycz desygnuje kawę z indyjskiego Kernataky do roli wielkiego faworyta. Lokalną specjalnością jest Kents nazwaną na cześć Anglika, który w 1920 roku zasadził pierwsze krzewy kawowe. W Europie kawa z Indii jest używana głównie do espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
152,8 zł /1000 g 15,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »