

Kenia AA Top Muranga Gakui washed - Micro Lot
Zafundujcie sobie kawę z rodowodem. Dlaczego? Ponieważ będziecie mogli posmakować wyjątkowego połączenia słodkiej czekolady, czerwonych porzeczek i soczystych jeżyn. Taka kawa rodzi się tylko w jednym miejscu na świecie. A także dlatego, że mikroloty są nie tylko rzadkością, ale także wyjątkowo starannie uprawiane, zbierane i przetwarzane. Arabika z plantacji w regionie Muranga przekona Was, że legendy opisujące Kenię jako ziemię obiecaną kawie zdecydowanie nie kłamią.
Skład
Arabica 100%PIANKA I SMAK KAWY
Kenia AA Top Muranga Gakui washed należy do tych, które wyróżniają się bogatym smakiem o głębokiej kwaskowatości i do tego wyjątkowo przyjemnym zapachem. Podczas degustacji napotkacie pełnię słodkiej czekolady i świeże, jasne nuty owoców – zwłaszcza czerwonych porzeczek i dojrzałych jeżyn. Jednak zdecydowanie nie jest to kawa kwaśna. Filiżanka zachwyci Was swoim intensywnym smakiem z długotrwałym posmakiem.
POCHODZENIE KAWY
Gdybyście zawitali do regionu Murang'a County w centralnej części Kenii, bylibyście zachwyceni piękną przyrodą i wieloma atrakcjami turystycznymi. Moglibyście odwiedzić miejsce pochówku wodza Paramount Karuri Gakure, zwiedzić jaskinie Mau Mau lub wybrać się na wspinaczkę w góry Aberdare. Okolica słynie również z obozów wędkarzy muchowych, które przyciągają rzesze pasjonatów z całego świata. Rzeka Mathioya jest jedną z najtrudniejszych rzek raftingowych w Kenii.
Poza tym z pewnością natknęlibyście się na plantacje herbaty, którym lokalny klimat ogromnie sprzyja. Podobnie jak w przypadku kawy. W końcu herbata i kawa są jednymi z głównych upraw przynoszących dochód hrabstwu Murang'a. Krzewy popularnych kenijskich odmian arabiki z serii SL (głównie SL 34 i SL 28) są żywotne i dają ziarno najwyższej jakości. Akronim SL wywodzi się od Scott Laboratories, kenijskiego centrum badawczego, które stworzyło te odmiany. Wspomniane kawowce są wysokie, o spiczastych liściach, nie wymagają intensywnego nawożenia i są odporne na suszę. Owoce niezwykle wytrzymałych roślin dojrzewają powoli i dzięki temu powstaje kawa pełna smaku, o idealnej kwasowości i owocowym aromacie.
Gleba, w której plantatorzy sadzą kawowce, jest wulkaniczna, a zatem bogata w składniki odżywcze. Na wysokości około 1 700 metrów krzewy radzą sobie nadzwyczaj dobrze. W okolicy gospodarują drobni rolnicy, z których każdy posiada około 150 krzewów kawowca. Gdybyśmy chcieli policzyć wszystkie owocujące kawowce, doliczylibyśmy się ich blisko 400 tys. Jagody tej rośliny są zbierane ręcznie i selektywnie przez pracowników. W okresie od października do grudnia, a następnie od czerwca do sierpnia zrywa się dojrzałe owoce, które tego samego dnia są przewożone do Gakui Coffee Factory w celu ich przetworzenia.
Stanowiska przemywania spełniają rygorystyczne normy przetwarzania kawy. Nad całym procesem czuwa kilku pracowników, którzy odrzucają niedojrzałe lub uszkodzone owoce. Decydujący głos ma Cherry Clerk, osoba odpowiedzialna za prowadzenie ewidencji otrzymanej i przetworzonej kawy, a także to, ile rolnik musi zapłacić za wykonaną usługę. Po przeprowadzeniu czynności administracyjnych i kontroli dostarczonych zbiorów, pracownicy wsypują je do urządzenia z tarkami. Stąd kawa trafia do zbiorników fermentacyjnych, gdzie pozostaje przez około 12 godzin.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista
