Kawa z cykorii z schizandrą i ginko biloba
Ta kawa z cykorii łączy w sobie tradycyjny smak palonej cykorii z odżywczym orkiszem i adaptogenną ashwagandhą. Dzięki dodatkowi ginko biloba, znanego ze zdolności wspierania funkcji poznawczych, stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznej kawy bez kofeiny. Jest idealny dla tych, którzy szukają głębszego smaku a przy okazji chcą skorzystać z dobrodziejstw naturalnych składników.
Skład
Korzeń cykorii, Orkisz, Ashwagandha, Liście miłorzębu japońskiegoNAPAR I SMAK
Kawa z cykorii z orkiszem, ashwagandhą i ginko biloba ma bogaty, peły smak z posmakiem zbóż i subtelnymi nutami orzechów. Ashwagandha wnosi gorzki akcent, natomiast ginko biloba okrasza całość lekką nutą ziołową.
POCHODZENIE
Kawa z cykorii z orkiszem, ashwagandhą i ginko biloba powstała z połączenia tradycyjnej namiastki kawy i popularnych ziół.
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) jest rośliną wieloletnią należącą do rodziny astrowatych. Dorasta do jednego metra wysokości, ma sztywną łodygę i niebieskie kwiaty. Roślina nie jest skomplikowana w uprawie, występuje w pobliżu dróg, na polach, łąkach, w lasach, prawie we wszystkich zakątkach świata. Z korzenia cykorii po uprażeniu produkuje się substytut kawy nazywany cykorią. Korzeń zawiera inulinę, którą szczególnie doceniają diabetycy. Historycznie rzecz biorąc, cykoria zyskała na popularności podczas kryzysów gospodarczych i kawowych, zwłaszcza podczas wojen światowych, kiedy to nie były dostępne powszechne surowce do produkcji naturalnej kawy.
Orkisz to odmiana pszenicy uprawiana w Europie już od co najmniej 8000 lat. Obecnie uważany jest za zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej pszenicy. Zawiera bowiem wiele minerałów i białek. Jego ziarna spożywa się wraz z chroniącymi je skorupkami.
Ashwagandha (Withania somnifera), znana jako żeń-szeń indyjski, jest ważnym elementem Ajurwedy, która docenia ją za zdolność do wspierania zdrowia psychicznego i relaksacji. Popularne zioło, którego korzeń jest używany przez człowieka od ponad 3000 lat, rośnie głównie w rejonach tropikalnych i subtropikalnych. Charakteryzuje się sztywnymi, jajowatymi liśćmi i żółtozielonymi kwiatami, owocami są pomarańczowe jagody z brązowymi nasionami w środku. Jednak najcenniejszą częścią rośliny jest wcześniej wspomniany korzeń, który po wysuszeniu jest mielony na proszek. Ma wyraźny gorzki smak, a jego woń może przypominać zapach końskiej sierści. Ashwagandhę zbiera się zazwyczaj 180 dni po nasadzeniu, z jednego hektara plantacji można uzyskać aż 400 kg suszonego korzenia. Należy również wspomnieć, że zalecana jest ostrożność podczas stosowania ashwagandhy, zwłaszcza przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby z chorobami autoimmunologicznymi, sugerujemy konsultację z lekarzem w sprawie włączenia jej do diety.
Ginkgo biloba, czyli miłorząb dwuklapowy, to okazałe drzewo o stożkowej do rozłożystej koronie, dorastające do 30-40 metrów. Liście miłorzębu są szypułkowe, rosną w kępach na skróconych gałązkach, mają płaskie, klinowate czubki podzielone karbem na dwa płaty z wachlarzowatym żyłkowaniem. Cenione są za zawartość substancji bioaktywnych.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawa z cykorii z orkiszem, ashwagandhą i ginko biloba zalewamy gorącą wodą o temperaturze 90-100 °C w stosunku 2g na 100 ml wody.