KAWA Z CYKORII Z ORKISZEM I REISHI
Jak smakuje kompozycja prażonej cykorii, pożywnego orkiszu i grzybów reishi? W każdym razie bardzo przypomina smak tradycyjnej kawy. Nie zawiera jednak kofeiny, więc możecie się nią delektować kiedy tylko będziecie mieć na to ochotę. Napój ten jest przyjemny, słodko-gorzki, lekko orzechowy. A w dodatku - wspomaga prawidłową pracę serca i całego układu krwionośnego.
Skład
Korzeń cykorii, Orkisz, ReishiNAPAR I SMAK
Kawa z cykorii z orkiszem i reishi charakteryzuje się pełnym smakiem z delikatnymi nutami orzechów i zbóż, zwieńczonym lekko gorzko-słodkim posmakiem proszku reishi. Napój ten jest idealny dla tych, którzy szukają relaksacji bez pobudzenia kofeiną.
POCHODZENIE
Dwa zioła i jeden grzyb - oto skład Kawy z cykorii z orkiszem i reishi, substytutu kawy, który oprócz doskonałego smaku dostarcza także szeregu cennych substancji. Przyjrzyjmy się dokładniej każdemu ze składników.
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) jest rośliną wieloletnią należącą do rodziny astrowatych. Ma urzekająco niebieskie kwiaty, pochodzi z Europy, ale została sprowadzona do Ameryki i Australii. Liście cykorii można wykorzystać do przygotowania sałatek, korzenie można ugotować i zjeść np. z masłem.
Zawierają inulinę, naturalny probiotyk, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Roślina jest również bogatym źródłem beta-karotenu. Do potwierdzonych właściwości prozdrowotnych cykorii zalicza się wspomaganie prawidłowego funkcjonowania serca i naczyń krwionośnych.
Jeśli chodzi o kawę z cykorii, powstaje ona poprzez palenie, mielenie i gotowanie korzeni cykorii. Wytworzony w ten sposób produkt ma bogaty, ziemisty i orzechowy smak. Stała się popularnym substytutem kawy, który nie zawiera kofeiny i może być spożywana samodzielnie lub nawet jako dodatek do tradycyjnej kawy w celu wzbogacenia jej smaku.
Orkisz (Triticum spelta) to starożytny rodzaj pszenicy uprawianej od około 5000 roku p.n.e. Był ważnym artykułem spożywczym w Europie od epoki brązu do średniowiecza. Obecnie jest uprawiany jako roślina reliktowa w Europie Środkowej i północnej Hiszpanii. Pszenica orkiszowa ma długie, smukłe liście i puste łodygi z kłosem, który zawiera dwa bladoczerwone ziarna. Pszenica orkiszowa jest wartościowa pod względem odżywczym, zawiera fosfor, magnez oraz inne ważne witaminy i minerały.
Reishi, nazywany często „czerwonym grzybem” (ma charakterystyczny czerwono-brązowy do purpurowego kolor), to rodzaj grzyba pasożytującego na obumarłych drzewach liściastych i pniach z twardego drewna. Ma błyszczącą powierzchnię, do której nawiązuje jego botaniczna nazwa lakownica żółtawa (Ganoderma lucidum). Występuje w różnych krajach azjatyckich, gdzie ma wiele nazw, takich jak Ling Zhi, Nam Linh Chi czy Yeong Ji. Reishi nie spożywa się na świeżo ze względu na to, że ma strukturę drewna. Zwykle jest przetwarzany w ekstrakt, suszony w celu przygotowania herbaty lub mielony na proszek. Reishi jest źródłem witamin z grupy B oraz aminokwasów i od wieków ceniony przede wszystkim za wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i utrzymywanie odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawę z cykorii z orkiszem i reishi zalewamy gorącą wodą o temperaturze 90-100 °C w stosunku 2g na 100 ml wody.