

Jemen Mocha Grade A GrainPro Microlot - kawa ziarnista
Żaden miłośnik efektownych napojów nie może obejść się bez degustacji kawy ze wzgórz Jemenu. Rzadka arabica z samego południa Półwyspu Arabskiego jest jedną z najlepszych na świecie. Ma nie tylko okrągłe ziarno i prawdziwie obfity smak, ale zachwyca też nutami czekolady, średnią kwasowością i blaskiem, który można chyba określić jako otulony górskimi ziołami. Nic dziwnego, że uprawiano ją w regionie Bani Mattar.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Yemen Mocha Grade A GrainPro Microlot to kawa o średniej kwasowości i mocnym, wielowarstwowym smaku. Z pewnością znajdziecie w niej czekoladę, ale także wyjątkową, iskrzącą pieszczotę. Przy dokładnej degustacji zapewne określicie jej smak jako ziołowy, świeży, może nawet lekko wietrzny. Owszem co degustator to nieco inne postrzeganie. W każdym razie ta kawa urzeknie Was już przy pierwszym łyku.
Pochodzenie kawy
Góry Jemenu to szczyty wspinające się na wysokość 3.666 metrów. Góry leżą na zachodzie i południowym zachodzie kraju, który jest otoczony przez Morze Czerwone, Ocean Indyjski i Morze Arabskie. Najbardziej wysunięty na południe kraniec Półwyspu Arabskiego charakteryzuje się również bardzo wysokimi temperaturami - w niektórych miejscach sięgającymi ponad 50 ⁰C w cieniu. Co do opadów, to na północy, na pustyni, mogą one nie występować przez kilka lat z rzędu. Z kolei południowe wyżyny "szczycą się" najwyższymi sumami opadów na całym Półwyspie Arabskim.
Gdy dodamy do tego informację, że region Bani Mattar, z którego pochodzi Yemen Mocha Grade A GrainPro Microlot, znajduje się tuż u podnóża jemeńskich gór, sprawa staje się jasna. Plantacje kawy są posadzone w bardzo pagórkowatym krajobrazie, na wysokości 1 000 - 2 000 metrów. Nie są więc narażone na działanie ciepła i nie cierpią z powodu braku wilgoci. Owoce dojrzewają powoli i równomiernie. Zwiedzających zaskoczy fakt, że gospodarstwa są rozłożone na tarasach przypominających pola ryżowe. Dzięki temu rolnicy mogą łatwo poruszać się po plantacji i wygodniej pielęgnować rośliny.
Nie zapominajmy, że kawa ta należy do odmiany Bourbon, dobrze rozwijającej się na dużych wysokościach. Pochodzi z Jemenu, skąd francuscy misjonarze rozpowszechnili go na La Rèunion (dawniej Bourbon), w Kenii i innych miejscach.
I ostatnią ciekawostką jest sposób obróbki kawy w Jemenie. Podczas zbiorów pracownicy starannie wybierają tylko najdojrzalsze owoce. Po oskubaniu rozkładają je na dużych stołach do suszenia i pozostawiają na 10-14 dni. Następnie zawożą zbiory do zakładu przetwórczego, gdzie suche łuski są maszynowo łuskane na ziarna kawy.
Jemen jest nierozerwalnie związany z kawą od ponad 2000 lat. Kiedyś był głównym uczestnikiem światowej produkcji kawy, ale dziś boryka się z kryzysem humanitarnym i rolnikom bardzo trudno jest wysyłać swoje zbiory z kraju. Odbywa się to poprzez port Mocha, otoczony Morzem Czerwonym. Ten niegdyś legendarny ośrodek handlowy cierpi niestety na słabą infrastrukturę i warunki życia. Kawa, która dociera do nas z Jemenu jest więc pod każdym względem bardzo wyjątkowa.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

JEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot
