

INDONEZJA SULAWESI TORAJA KALOSSI GRADE 1
Celebes lub Sulawesi jest jednym z 14 tysięcy indonezyjskich wysp. Kształt może przypominać pająka - zwierzęta i rośliny występujące w tym regionie są rzeczywiście tym, co fascynuje turystów z całego świata. Oczywiście jest tu i kawa. Małe gospodarstwa na pagórkach produkują ziarno o wspaniałym smaku i odurzającym zapachu. Kawę z górzystego regionu Toraja pokochasz dla zrównoważonej kwasowości i przyjemnej czekoladowej nuty.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Indonezja Toraja kawę Kalossi Klasa 1 jest bardzo mocna, o niskiej do średniej kwasowości i z niesamowitymi tonami dojrzałych owoców i ciemnej czekolady. Pianka jest subtelna, ale spójna.
Pochodzenie kawy
Jedenasta największa wyspa w Indonezji, Sulawesi, produkuje kawę o jakości, o której hodowcy z sąsiednich wysp nie mogą nawet marzyć. Szczególnie Toraja jako górzysty obszar jest pokryty małymi plantacjami kawy położonymi w wysokości 1100-1200 metrów.
Interesujące jest to, że wyspa Sulawesi ma geologicznie ponad 100 milionów lat. Gleba wulkaniczna ma wysoką zawartość żelaza, które ma oczywiście odzwierciedlenie w unikalnym smaku kawy.
Rosnące drzewa kawowe są efekt pracy małych gospodarstw rodzinnych. Krzewy posadzone są wzdłuż wolnych miejsc wokół domów i dróg. Produkcja kawy jest dla rolników produktem pobocznym przy hodowli bizonów i uprawie ryżu. Produkcja kawy na wyspie nie jest zatem tak oszałamiająca. Co z kolei sprawia, że tutejsza kawa to stosunkowo rzadki towar.
Sposób przetwórstwa kawy w każdej rodzinie jest inny. Po zbiorze ziarna są dostarczane do wody, która przepłukuje i oddziela jagody dojrzałe od jagód wadliwych i niedojrzałych. Za pomocą maszyn i urządzeń wykonanych z tego, co jest dostępne (uchwyty rowerów, samochodów itp błotniki.) uwalnia się jagody od miąższu. Na koniec kawę poddaje się fermentacji w wodzie. Jest suszona na słońcu, zwykle tylko do 50%. Zbiór rolnicy transportują do większych zakładów, w których kawa dosusza się, tak aby zawierała około 11% wilgoci. Następnie kawa w workach odpoczywa aż do czasu eksportu.
Jeśli chodzi o nazwę niniejszej kawy: dawniej znana jako Celebes Kalossi. Celebes to niegdyś holenderska kolonialna nazwa wyspy, zaś Kalossi to oryginalna nazwa rynku, gdzie kawa była sprzedawana.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
Na jedną kawę należy użyć 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Zalać gorącą wodą w temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

INDONEZJA SUMATRA LINTONG kawa ziarnista
