Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

INDONESIA BALI PARADISE - kawa ziarnista

Kod: 1594

Balijczycy nie zawdzięczają swojej kawy Holendrom, jak ich koledzy na Jawie czy Sumatrze, ale handlarzom z sąsiedniej wyspy Lombok. Posadzenie pierwszych plantacji na obszarze Kintamani było krokiem we właściwym kierunku. Na wzgórzach, w cieniu drzew pomarańczowych, owoce dojrzewały od tego czasu z ziarenkami o słodkim smaku, łącząc delikatność migdałów i kakao ze świeżością owoców i ostrością przypraw.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
135,0 zł /1000 g 13,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 22. 1. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Bali
Różnorodność
Różnorodność:
mix
Region
Region:
Kintamani - Ulian
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1200m
Smak
Smak:
Migdały, kakao, przyprawy, owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Indonezja Bali Paradise należy do charakterystycznych, pełnych odmian. Łączy w sobie migdały, kakao, owoce i przyprawy. Całość kompozycji jest harmonijna i świeża.

Pochodzenie kawy

Prawdopodobnie słyszeliści o pięknym Bali. Indonezyjska wyspa, której brzegi obmywa Ocean Indyjski jest popularnym celem turystycznym. Słynie z zapierającej dech w piersiach przyrody, pięknych świątyń i bogatego życia kulturalnego. Ale o dobrej kawie w związku z Bali pisze się znacznie mniej. Naprawmy to.
Pierwsze plantacje kawowców arabskich  (Coffea arabica) pojawiły się w regionie Kintamani około 1980 roku. Nie przywieźli ich Holendrzy, jak na inne indonezyjskie wyspy, ale kupcy z sąsiedniego Lombok. Balijski pagórkowaty krajobraz, bogata gleba wulkaniczna i cień gajów pomarańczowych zapewniały krzewom doskonałe warunki. Na wysokości 1200 metrów miejscowi rolnicy zaczęli zbierać kawę o doskonałych parametrach. Chociaż kawa jest obecnie uprawiana w innych częściach Bali, głównym obszarem produkcji wyspy pozostaje Kintamani.
Rolnicy bardzo dbają o zachowanie harmonii, jest to część ich filozofii balijskiej Tri Hita Karana, która buduje równowagę między ludźmi a Bogiem, ludźmi dla siebie nawzajem oraz ludźmi i ich środowiskiem. Nic dziwnego, że uprawiają kawę w tym, co świat zachodni nazywa Fair Trade lub uprawą organiczną.
Cały zbiór odbywa się ręcznie, a obróbka ziarna, w przeciwieństwie do innych indonezyjskich gospodarstw, wybierana jest przez Balijczyków tzw. metoda mokra  czyli przemywaniem. Dojrzałe owoce najpierw pozbawia się skórki i części miąższu, uwolnione ziarna sortuje się pod względem koloru i wielkości, a dopiero potem poddaje fermentacji wodą w naczyniach fermentacyjnych. Cały proces trwa 32 godziny, podczas których resztki miazgi owijającej nasiona rozpuszczają się, a kawa nabiera odpowiedniej kwasowości i aromatu. Po zakończeniu procesu rolnicy rozprowadzają kawę na betonowych tarasach i suszą ją na słońcu przez kilka dni. Na koniec Seniman Coffee Studio powiedział: „Kawa z Bali przetwarzana na mokro jest znacznie wyraźniejsza i mocniejsza niż inne kawy z tego regionu”. Z pewnością ma owocowe smaki, które można znaleźć w kawach Java, Timor i Flores, ale w niewielkim stopniu przypomina kawę Sulawesi czy Sumatra, z wyjątkiem rzadkich kaw pochodzących z mokrego procesu ”- powiedział Rodney Glick dla serwera  vilondo.com.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista

Dla tych, którzy zawsze są w pogotowiu, żyją w dużym tempie, ale i dla tych, którzy lubią spędzać czas spokojnie w kawiarni, nigdzie się nie śpiesząc, przynosimy bogate i niepowtarzalne doznania kulinarne. Filiżanka kawy z Ameryki Południowej jest źródłem prawdziwej przyjemności - łączy popularne połączenie słodkiej czekolady i owoców z minimalistycznym orzechowym posmakiem. Niska kwasowość sprawia, że ta 100% Arabica zawiera w sobie przyjemną lekkość.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
94,4 zł /1000 g 9,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 22. 1. 2021

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
132,8 zł /1000 g 13,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 22. 1. 2021

PAPUA NOVA GUINEA BAROIDA ESTATE HIGHLANDS - MICRO LOT
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PAPUA NOVA GUINEA BAROIDA ESTATE HIGHLANDS - MICRO LOT

Jest młoda i pełna zapału. Plantacja w Baroida Estate skupia na sobie coraz większą uwagę, ponieważ pochodząca z niej kawa jest bardziej niż intrygująca. Jeśli lubicie mleczną czekoladę, truskawki i pomarańcze, na pewno przypadnie Wam do gustu. Tym bardziej, że jest to mikrolot, kawa o wyraźnie określonym pochodzeniu, uprawiana i dostępna tylko w niewielkich ilościach. Arabika z wysokich gór Papui Nowej Gwinei zadowoli nawet najdelikatniejsze podniebienia.   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »