Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

INDONESIA BALI PARADISE - kawa ziarnista

Kod: 1594

Balijczycy nie zawdzięczają swojej kawy Holendrom, jak ich koledzy na Jawie czy Sumatrze, ale handlarzom z sąsiedniej wyspy Lombok. Posadzenie pierwszych plantacji na obszarze Kintamani było krokiem we właściwym kierunku. Na wzgórzach, w cieniu drzew pomarańczowych, owoce dojrzewały od tego czasu z ziarenkami o słodkim smaku, łącząc delikatność migdałów i kakao ze świeżością owoców i ostrością przypraw.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
132,3 zł /1000 g 13,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 2. 10. 2020
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Bali
Różnorodność
Różnorodność:
mix
Region
Region:
Kintamani - Ulian
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1200m
Smak
Smak:
Migdały, kakao, przyprawy, owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Indonezja Bali Paradise należy do charakterystycznych, pełnych odmian. Łączy w sobie migdały, kakao, owoce i przyprawy. Całość kompozycji jest harmonijna i świeża.

Pochodzenie kawy

Prawdopodobnie słyszeliści o pięknym Bali. Indonezyjska wyspa, której brzegi obmywa Ocean Indyjski jest popularnym celem turystycznym. Słynie z zapierającej dech w piersiach przyrody, pięknych świątyń i bogatego życia kulturalnego. Ale o dobrej kawie w związku z Bali pisze się znacznie mniej. Naprawmy to.
Pierwsze plantacje kawowców arabskich  (Coffea arabica) pojawiły się w regionie Kintamani około 1980 roku. Nie przywieźli ich Holendrzy, jak na inne indonezyjskie wyspy, ale kupcy z sąsiedniego Lombok. Balijski pagórkowaty krajobraz, bogata gleba wulkaniczna i cień gajów pomarańczowych zapewniały krzewom doskonałe warunki. Na wysokości 1200 metrów miejscowi rolnicy zaczęli zbierać kawę o doskonałych parametrach. Chociaż kawa jest obecnie uprawiana w innych częściach Bali, głównym obszarem produkcji wyspy pozostaje Kintamani.
Rolnicy bardzo dbają o zachowanie harmonii, jest to część ich filozofii balijskiej Tri Hita Karana, która buduje równowagę między ludźmi a Bogiem, ludźmi dla siebie nawzajem oraz ludźmi i ich środowiskiem. Nic dziwnego, że uprawiają kawę w tym, co świat zachodni nazywa Fair Trade lub uprawą organiczną.
Cały zbiór odbywa się ręcznie, a obróbka ziarna, w przeciwieństwie do innych indonezyjskich gospodarstw, wybierana jest przez Balijczyków tzw. metoda mokra  czyli przemywaniem. Dojrzałe owoce najpierw pozbawia się skórki i części miąższu, uwolnione ziarna sortuje się pod względem koloru i wielkości, a dopiero potem poddaje fermentacji wodą w naczyniach fermentacyjnych. Cały proces trwa 32 godziny, podczas których resztki miazgi owijającej nasiona rozpuszczają się, a kawa nabiera odpowiedniej kwasowości i aromatu. Po zakończeniu procesu rolnicy rozprowadzają kawę na betonowych tarasach i suszą ją na słońcu przez kilka dni. Na koniec Seniman Coffee Studio powiedział: „Kawa z Bali przetwarzana na mokro jest znacznie wyraźniejsza i mocniejsza niż inne kawy z tego regionu”. Z pewnością ma owocowe smaki, które można znaleźć w kawach Java, Timor i Flores, ale w niewielkim stopniu przypomina kawę Sulawesi czy Sumatra, z wyjątkiem rzadkich kaw pochodzących z mokrego procesu ”- powiedział Rodney Glick dla serwera  vilondo.com.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BURUNDI KINYOVU PROFILE kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BURUNDI KINYOVU PROFILE kawa ziarnista

Masz ochotę na trochę egzotyki? Cytrus i cynamon owinięty zawojem kawy zostały sprowadzone z serca Afryki. Tropical Burundi leży na północno-wschodnim brzegu jeziora Tanganika, kawa jest głównym towarem eksportowym. Lokalni rolnicy poświęcają szczególną uwagę jej jakości, o czym świadczy sto procent Arabici.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
118,5 zł /1000 g 11,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 2. 10. 2020

NICARAGUA  SHG ROYAL MOMOTOMBO kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

NICARAGUA SHG ROYAL MOMOTOMBO kawa ziarnista

 Żaden spokojny szelest liści. Żaden gwarantowany wzrost zbiorów. Z drzewami kawowymi w Nikaragui regionie Nueva Segovia nigdy nie wiadomo, jak to z nimi będzie. Rzeczywiście rosną u podnóża wciąż czynnego wulkanu. Momotombo, symbolu tego kraju Ameryki Środkowej, który budzi się kilka razy w roku. Ale jedną zaletę to ma. Kawa z gleby wulkanicznej, jak się urodzi zawsze smakuje fantastycznie!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
105,1 zł /1000 g 10,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 2. 10. 2020

DOMINICANA BARAHONA AA - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

DOMINICANA BARAHONA AA - kawa ziarnista

Z niewielką przesadą możemy powiedzieć, że gdyby Piraci z Karaibów pili kawę, musiałby to być właśnie ta. Prawda jest taka, że Republika Dominikańska uprawia kawę dopiero od 1720 roku, kiedy powoli zakończyła się złota era potężnych morskich wilków. A szkoda, ponieważ arabika z regionu Barahona to idealna kompozycja, pyszny smak i oszałamiający zapach. Kawa prawdziwych tropików nie tłumi owoców, czekolady czy orzechów. Piratom z pewnością by smakowała. Wam pewnie też będzie… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
141,9 zł /1000 g 14,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 2. 10. 2020
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »